VIDEO Donald Tusk, un nou discurs în limba română: M-am îndrăgostit de Sibiu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tusk l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru organizarea summitului  / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Tusk l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru organizarea summitului  / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, a declarat în conferinţa de presă de la finalul summitului de la Sibiu că liderii europeni au discutat despre priorităţile UE şi că în iunie va nominaliza viitorul preşedinte al Comisiei. În ultima parte a discursului Tusk a vorbit din nou în limba română şi a mărturisit că „pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu”.

„Asta am primit ieri de la Helmuth Duckadam (n.red.: o pereche de mănuşi de fotbal) precum şi un sfat cum să ne apărăm mai eficient interesele Uniunii. Cu două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, liderii europeni s-au întâlnit pentru a discuta priorităţile Uniunii Europene pentru următorii ani. Am vorbit despre afacerile interne şi provocările globale ţinând cont că unele lucruri au devenit imprevizibile. Rezultatele le vom afla în iunie când Consiliul European va adopta priorităţile. Fără să cunaoştem rezultatele acestor alegeri europarlamentare pot să spun un singur lucru cu siguranţă – liderii au demonstrat că vor să-şi asume responsabilităţile politice pentru întreaga Uniune Europeana”, a declarat Donald Tusk.

Preşedintele Comsiei Europene a mai explicat că pe 28 mai, după alegerile europarlamentare, va convoca o altă întâlnire a liderilor UE pentru a începe procesul de nominalizare al următorului preşedinte al Comisiei.

„Cred că acest mod de gândire este important şi mai presus de toate de dorit pentru a asigura funcţionarea bună a întregii comunităţi. De aceea vreau să păstrez spiritul acestor discuţii în ce privesc priorităţile UE în următorii ani. Privind liderii UE vreau să anunţ că pe 28 voi convoca o întâlnire cu cei 28 de lideri ai Uniunii Europene pentru a începe procesul de nominalizare. (...) Intenţia mea e să nominalizez pe viitorul preşedinte în iunie şi sper să se ridice la nivelul aşteptărilor”.

La finalul discursului Tusk a vorbit din nou în lima română şi a recunoscut că s-a întrăgostit de Sibiu, lăudându-l pe Klaus Iohannis pentru organizarea summitului.

„Aş vrea să-i mulţumesc preşedintelui Iohannis pentru organizarea şi găzduirea summitului de la Sibiu. Când ne-am întâlnit în ianuarie am vorbit din suflet despre România pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Aţi organizat un summit excepţional.  Puteţi fi mândri de munca depusă aşa cum Europa este mândra de dvs. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dvs. Mersi”, a conchis Donald Tusk.

VIDEO TVR / Facebook

Aceasta este a doua oară când preşedintele Consiliului European a vorbit în limba română, prima dată fiind în ianuarie la ceremonia de la Ateneu din Bucureşti, pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România. Tusk a făcut referiri atunci la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima sa maşină, o Dacia.

Vezi şi: Tusk, discurs în limba română: Românii să apere fundamentele civilizaţiei noastre politice cu hotărârea cu care Duckadam a apărat 4 penalty-uri la rând VIDEO

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite