Domnule Dragnea, şobolanii fug din corabia care se scufundă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nefericită caracterizarea lui Liviu Dragnea referitoare la doi foşti premieri. I-a făcut şobolani, dând întregului partid senzaţia că este conştient că PSD a început să „ia apă”.  Se referea la Victor Ponta şi Mihai Tudose. Asta după ce se înregistrează deja un val de migrări de la PSD spre partidul Pro România condus de Ponta.

Exodul din PSD

Surse din PSD dau ca sigură informaţia că Ecaterina Andronescu şi Mihai Tudose ar urma să plece din PSD către partidul lui Ponta. Ar fi un semnal zdrobitor pentru Dragnea, pentru că dna Andronescu se confundă cu istoria PSD. Este adevărat că Dragnea a „plesnit-o” în plin, când  a declarat la ultimul Congres că  „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat“. Reforma dirijată de Andronescu. Că a vrut doar s-o „retrogradeze” pe Ecaterina Andronescu ne-am lămurit între timp, când nimic nu s-a întâmplat în educaţie pentru a recupera ce zicea Dragnea că e de recuperat.  Este clar că dna Andronescu i-o va plăti cu vârf şi îndesat. Pe cât de tăcută, pe atât de determinată să se răzbune pe Dragnea.

Surse dau ca sigură şi plecare altor circa 20 de parlamentari din PSD, eventual ALDE, către partidul lui Ponta. Adevărul este că mai nimeni din PSD nu mai crede în reuşita programului de guvernare. Probabil nici Dragnea. Şi atunci îşi securizează viitorul, fiind evident că la viitoare alegeri PSD va înregistra o înfrângere umilitoare. Pro România este un partid tânăr, care promite să acopere zona de stânga, să preia speranţele electoratului care a votat, inutil, cu PSD.

Prestaţia lamentabilă a dnei premier Dăncilă i-a făcut pe mulţi din PSD să-şi pună întrebarea până unde poate merge orbirea de dictator a lui Dragnea. Care vrea să controleze tot guvernul, toţi parlamentarii PSD prin intermediul câtorva oameni de încredere: Darius Vâlcov, Sevil Shhaideh, Anca Alexandrescu, posibil alţi câţiva. Sigur că oamenii inteligenţi din PSD înţeleg încotro merge partidul, guvernarea,  şi încep să ia distanţă. Nu suntem în Coreea de Nord şi nu vom fi vreodată.

Ce face Tăriceanu?

Nici Tăriceanu nu stă cu mâinile în sân. Se pare că declaraţia sa de zilele trecute, cu privire la susţinerea guvernului, a venit în urma trocului prin care Dragnea i-a promis sprijin  pentru candidatura sa la prezidenţiale. Cât mai valorează o astfel de susţinere, poate înţelege şi Tăriceanu până la urmă. Iar proprii parlamentari au în Daniel Constantin încă un prieten şi lider care merită urmat la partidul lui Ponta.

Va trece moţiunea de cenzură?

Problema devine presantă odată cu apropierea moţiunii de cenzură anunţată de liberali. În mod sigur această moţiune va căpăta contur după data de 29 mai, când se aşteaptă sentinţa în dosarul „Bombonica”, în care Dragnea riscă să primească o nouă condamnare. Chiar dacă nu definitivă, condamnarea va pecetlui soarta lui Dragnea şi a PSD, ajuns acum o anexă a sa. În aceste condiţii deruta şi fuga multor parlamentari, de la PSD şi ALDE face tot mai probabilă trecerea moţiunii de cenzură şi căderea guvernului Dăncilă. Şocul condamnării lui Dragnea simultan cu dărâmarea guvernului „său” va fi atât de mare, încât nu pare posibilă o continuare a guvernării PSD-ALDE.

Se va amplifica fuga din PSD-ALDE, pentru că partidele au obiceiul să-şi ţină parlamentarii în bănci, să nu-i lase să voteze o moţiune, pentru a fi siguri că nu trădează. Şi atunci, singura posibilitate de a vota moţiunea este trecerea la alt partid. Cum partidele de dreaptă nu îi primesc, singura opţiune este partidul lui Ponta.

Cât s-a schimbat la faţă Ponta, sau i se aplică proverbul „lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba”, vom vedea. Proaspăt achitat în primă instanţă în dosarul aflat pe rol, Ponta se vede pe cai mari şi vrea să preia rolul de lider al stângii politice. Interesantă va fi poziţionarea lui Ponta faţă de justiţie.

În concluzie

Dacă Ponta reuşeşte să rupă din PSD şi ALDE suficienţi parlamentari, soarta actualei guvernări pare pecetluită. Toate datele prezente în acest moment spre acest final se îndreaptă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite