Din nou despre arhiva SIPA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu exact şapte zile am publicat pe adevarul.ro un comentariu intitulat „Tema săptămânii”. Un text în care îmi exprimam opinia în legătură cu problemele complexe ridicate de arhiva SIPA. Care agită viaţa cotidiană şi mass-media din România mai abitir decât eliberarea pe cauţiune a lui Sebastian Ghiţă. O eliberare care s-ar putea să fie dispariţia pe vecie a patronului postului de televiziune România TV.

Tot ceea ce s-a întâmplat în cursul săptămânii ce se încheie astăzi arată că am avut dreptate. Că agitaţiile în afacerea SIPA sunt sterile şi că în afacerea cu pricina nu s-a întâmplat în ultimele şapte zile de fapt şi concret nimic. Am avut parte doar de o simplă agitaţie, nu doar de presă, însă de nimic mai mult.

Ministrul Tudorel Toader a publicat joi dimineaţă lista celor care au avut acces în arhiva SIPA, iar ziarul aflat în proprietatea d-lui Dan Andronic, Evenimentul zilei, a dat publicităţii ceea ce se crede a fi Raportul referitor la istoria respectivei arhive. Raport care se pare că ar fi ajuns la ministrul Justiţiei din acea vreme, dl. Cătălin Predoiu, care l-a clasificat şi trimis pe adresa CSAT. De aici încep misterele. Specifice anilor în care în fruntea României s-a aflat- sinistră glumă a istoriei! - un ins cu numele de Băsescu.

Despre cum ştie dl. Andronic şi cei aflaţi în solda lui, la rându-le aflaţi în sluba sus-numitului Băsescu să se folosească de tema cu pricina doar spre a-şi mai mări tirajul prefer să nu mă mai pronunţ. La fel cum prefer să nu mai spun prea multe nici harababura difuzată miercuri seara de TVR 1 într-o emisiune în ton, adică neprofesionistă, un fel de adunare neliniştită în care au fost buchisite nişte documente. Totul purtând marca Ionuţ Cristache-Sărmăluţă. Prefer să nu mai spun nimic spre a nu mai oferi prilej de speculaţii unor minusculi care conduc astăzi Televiziunea Română. Gen Radu, Ghiurco, Manoliu, Calotă. Şi lista ar putea foarte bine să continue.

Nu mă pot însă abţine să nu îi atrag atenţia d-nei Irina Radu că troica Ion Cristoiu- Mirel Curea şi acelaşi Ionuţ Cristache a făcut reclamă mascată gazetei cu bulină roşie. E o afacere pe care Evenimentul zilei pesemne e dornic să o continue, de aici şi super-egolatrul editorial de vinerea trecută a “maestrului” Cristoiu.

Am aflat în cursul săptămânii ce se încheie astăzi doar că pentru cercetarea arhivei cu pricina s-au înfiinţat vreo trei comisii. Care nu au izbutit să facă mai nimic. Şi că respectivele comisii s-au înfiinţat doar spre a se strânge. Despre aceleaşi comisii se mai zice că ar fi încălcat şi legea asumându-şi competenţe şi extensii de termene de activitate pentru care nu erau îndreptăţite. Am mai aflat şi că doamna Monica Macovei a fost foarte scandalizată când a constatat în ce dezordine era păstrată sus-numita arhivă. Ne-am mirat cu toţii de ce un ofiţer SRI (nu, nu i-am aflat gradul) a fost trimis să schimbe un bec care s-a ars în încăperea în care era depozitată arhiva buclucaşă. Nu am aflat însă esenţialul. Dacă şi cine a sustras sau a fotocopiat documente din arhivă şi dacă fotocopierea ori dispariţia unor pagini din arhivă s-a produs aievea cine şi în ce scopuri a făcut-o.

În cursul săptămânii ce se încheie a apărut doar un nou semn de întrebare. Cum şi în ce condiţii a intrat în posesia unor documente din respectiva arhivă fostul procuror orădean Alexandru Lele. Care a dat fuguţa să le arate la b1tv, o televiziune intim legată de acelaşi Evenimentul zilei.

Din păcate, pe mai departe cred, aşa după cum scriam în urmă cu şapte zile, că despre arhiva SIPA şi presupusele orori pe care le-ar conţine aceasta nu vom afla nici în viitor nimic. Subiectul va rămâne, simplu, un balon de presă. Adică nimic mai mult decât tema săptămânii

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite