Diaspora îi cere lui Iohannis să se implice în deschiderea mai multor secţii la alegerile din toamnă: Se pare că situaţia va fi mai umilitoare decât în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o scrisoare deschisă, Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să se implice pentru deschiderea mai multor secţii de votare pentru românii din Diaspora, arătând că situaţia din 2014 se poate repeta.

”Până în acest moment nu sunt semnale că s-ar fi strâns în vreun loc mai mult de astfel de 100 de cereri pentru a se putea înfiinţa vreo secţie de vot. Prin urmare, în ţările unde există comunităţi mari de români vor fi de cel puţin 4 ori mai puţine secţii de vot decât în 2014! Vă rugăm să interveniţi şi împreună cu Guvernul României să asiguraţi suficiente secţii de vot. Nu credeam vreodată că va fi posibil să retrăim batjocura la care am fost supuşi în 2014. Dar se pare că cele mai negre coşmaruri se adeveresc şi că situaţia va fi de câteva ori mai umilitoare”, se arată în scrisoarea adresată preşedintelui Iohannis.

FADERE arată că numărul mic de români din străinătate care s-u înregistrat în Regstrul Electoral este din cauza slabei informări a autorităţilor omâne. „Afirmăm răspicat că nu milioanele de români din afara graniţelor sunt vinovaţi pentru necunoaşterea ultimelor modificări legislative, ci guvernanţii care erau obligaţi să găsească cele mai bune strategii de informare a lor şi care au cheltuit cu inconştienţă bugete apreciabile în acest scop. Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru îndreptarea în cel de-al douăsprezecelea ceas a acestei situaţii penibile care ar putea din nou să afecteze imaginea României în lume“, se mai arată în scrisoare.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat ieri că pregăteşte modificarea Legii votului prin corespondenţă. „ Obiectivul este de a veni cu anumite clarificări şi de a elimina posibiltatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate“, a spus  premierul Dacian Cioloş, înaintea şedinţei de Guvern, fără a oferi prea multe detalii. Însă, potrivit unor surse politice, premierul vizează, concret, modificarea articolului 23 din  lege, referitor la organizarea de secţii de votare în străinătate. Din punct de vedere locativ, Guvernul poate deschide secţii de vot peste graniţe în ambasade, consulate sau institute culturale. Putem să le numim secţii de vot tradiţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite