VIDEO Dezbatere între candidaţii la şefia USR. Ce spun Dan Barna, Cristian Seidler şi Vlad Alexandrescu despre relaţia cu Nicuşor Dan şi negocierile cu Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Barna, Cristian Seidler şi Vlad Alexandrescu au participat, sâmbătă seară, la o dezbatere organizată chiar de USR despre viitorul partidului, în contextul în care sâmbăta viitoare este programat Congresul care va stabili succesorul lui Nicuşor Dan. Toţi trei spun că Nicuşor, în ciuda faptului că a plecat din USR, ar fi cel mai bun candidat pentru Capitală în 2020. De asemenea, cei trei candidaţi pledează pentru o negociere cu Dacian Cioloş

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări dezbaterea. 


1. Care sunt cele mai importante trei obiective pentru mandatul de 2 ani?

Vlad Alexandrescu: Apărarea statului de drept, apărarea echilibrului puterilor în stat, în condiţiile asaltului PSD. De lă apărarea Justiţiei şi a stautului de dept poate să urmeze prosperitate şi egalitate de şanse. Apoi elaborare unui set de politici sociale pentru mediile defavorizate, dar şi pentru mediul de afaceri. Trei: promovarea unui strategii de ambianţă pentru întreaga Opoziţie.

Dan Barna: Primul obiectiv: extinderea partidului, pentru ca USR să conteze la viitoarele alegeri. USR este în acest moment alternativa decentă la partidele aflate la putere.  Apoi USR trebuie să preia mesajul cetăţenilor şi nu trebuie să ratăm această oportunitate. Deci trebuie să ne întoarcem către cetăţeni. Trei: profesionalizarea noastră ca mesaj politic.Trebuie să devenim politiceni mai buni pentru a deveni credibili.

Cristian Seidler: Pregătirea partidului pentru a obţine un scor de 20% la locale şi la parlamentare. Al doilea şi al treilea obiectiv, la pachet: să fim o voce puternică împotriva corupţiei, pentru că asta ne mănâncă viaţa de 27 de ani. Să dezvoltăm politici publice pentru oameni, deci activism local.

2. Cum considraţi că ar trebuie mediată relaţia dintre grupările ideologice în USR?

Vald Alexandrescu: În USR se află persoane care au o mare paletă de sensibilităţi ideologice, e o resursă a partidului, pentru că USR a strâns laolaltă oameni care cred în principii şi valori. Exisăt un proiect pe care l-am condus, o platformă doctrinară comună a partidului. Diferenţele ideologice ar putea fi folosite foarte profitabil pentru elaborarea de politici publice.  

Dan Barna: Eu văd un USR care îşi defineşte poziţia în zona de centru-dreapta, un partid care să suţină iniţiativa privată. Conflictele care au fost în USR nu au fost ideologice, noi le-am pus etichita de ideologice. Vorbim de oameni cu carctere puternice şi personalităţi semnificative. Miza e să învăţăm dialogul în compromis. 

Cristian Seidler: Problema mare a României e că vom împlini 100 d enai şi nu avem nici măcr o autostradă care să nuneasăc ţara. Cum se face o autostradă: cu politici de drepta sau de stânga? Problema nu e să adptăm o ideologie, ci să le îmbinăm. Trebuie să vorbim unei Românii care seamănă cu ce găseşte diasporă în ţările din afară. Trebuie să profităm de faptul că în USR sunt mai multe ideologii. 

3. Ce-ar trebui să facă USR ca să se impună ca principal partid de Opoziţie?

Cristian Seidler: Noi am greşit, crezând că tema ciorupţiei e plictisitoare. Trebuie să le vorbim în continuare acelor oameni interesaţi de fenomenul corupţiei şi cum se transformă corupţia în bani luaţi din buzunarele lor. 

Dan Barna: Trebuie să ne uităm care sunt problemele de zi cu zi ale cetăţenilor. Vom avea plăcuta supriză să constatăm că oamenii sunt alături de noi. 

Vlad Alexandrescu: Cred că USR s-a profesionalizat foarte mult. Suntem oamenii care le-au spus în faţă politicenilor că mint. Acest an a reprezentat o creştere extraordinară pentru USR. Suntem într-o creştere organică. Cel mai important e să le spunem oamenilor adevărul. 

Care ar trebuie să fie relaţia USR cu Dacian Cioloş?

Vlad Alexandrescu: USR este un partid parlamentar, iar Romania 100 este o resursă foarte importantă de oameni şi de idei. Văd o convergenţă naturală între USR şi România 100.

Ai fi de acord ca USR să intre în alianţă cu PNL?

Dan Barna: Strict formal, răspusnul este nu, dacă miza ar fi strict intrarea la guvernarea.Dar trebuie să privim în ansamblu. USR trebuie să înceapă să facă politică în liga mare. Deci doar în baza unor condiţii foarte principiale. 

Care ar trebui să fie relaţia dintre USR şi Nicuşor Dan?

Cristian Seidler: N-am crezut că o să ajung să spun că Sorin Oprescu în Bucureşti a fost un primar mai bun decât Gabriela Firea. Firea este un dezastru. Răspunsul la dezastru este Nicuşor Dan, care trebuie să fie primar general în 2020. Dintre toţi trei, eu văd cel mai pregnant importanţa alegerilor locale. Nicuşor Dan câştigă Primăria Capitalei cu sprijinul USR.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite