Deputat UDMR: Pentru maghiari, 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, este anul doliului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kulcsar Terza Jozsef Foto Arhivă Adevărul
Kulcsar Terza Jozsef Foto Arhivă Adevărul

Deputatul de Covasna Kulcsar Terza Jozsef a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă,  că anul 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, este unul de doliu pentru maghiari, trebuind ca lângă tricolor să fie pus şi un steag negru. Mai mult, deputatul s-a arătat foarte revoltat de reacţiile de un „şovism extrem” apărute pe fondul negocierilor purtate de UDMR şi PSD privind moţiunea de cenzură.

„Trebuie să fie anul doliului 2018. Din punctul nostru de vedere, este anul doliului în România şi dacă se pune un steag tricolor pentru sărbătoare, trebuie pus şi un steag negru. Sper ca populaţia de etnie română să înţeleagă că ne dorim pace, linişte şi bucurie, dar dorim şi ca drepturile comunităţii noastre, ale copiilor noştri să fie respectate”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef,  precizând că a făcut declaraţiile în nume personal, şi nu din perspectiva grupului din care face parte.

În ceea ce privesc negocierile purtat de UDMR cu PSD privind susţinerea pentru moţiunea de cenzură, deputatul a afirmat că „poziţia grupului UDMR a fost foarte corectă”, în cadrul discuţiilor nefiind solicitate altceva decât „drepturile comunităţii maghiare promise pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia”.

„Sunt foarte revoltat, nu este corect, nu este cinstit, nu este omeneşte, este şovin extremist ce se întâmplă (...) Poziţia grupului UDMR (...) a fost foarte corectă, nu a sărit calul, nu a cerut nimic aberant, nimic imoral, ilogic, numai acele drepturi care ne aparţin nouă şi au fost promise cu ocazia Proclamaţiei de la Alba Iulia (...) Nu am cerut autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, am cerut numai o parte dintre aceste promisiuni, care nici la ora actuală nu sunt respectate”, a spus parlamentarul covăsnean.

Deputatul  a criticat în termeniu duri declaraţii fostului preşedinte Traian Băsescu, despre care spune că sunt de „neacceptat”. Acelaşi lucru se aplică şi declaraţiilor făcute de preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la autonomia pe criterii etnice.

„Traian Băsescu a fost de multe ori aici, în Secuime, a fost primit omeneşte, cum se cade, civilizat, a cerşit voturile maghiarilor, ale secuilor şi acum îşi bate joc de noi, prin această poziţie extremistă”, a afirmat Kulcsar Terza Jozsef.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite