Demenţă economică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orlando Teodorovici FOTO Inquam Photos / George Călin
Orlando Teodorovici FOTO Inquam Photos / George Călin

Noile măsuri fiscale anunţate de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, vor arunca economia României în aer. Cum era normal bursa a reacţionat prima, valoarea acţiunilor principalelor companii listate la Bucureşti având, miercuri, scăderi semnificative.

Specialiştii trag semnale de larmă şi ne avertizează că noile politici fiscale, creşterea taxelor şi transformarea Pilonului II de pensii într-un fond opţional, vor avea efecte negative asupra populaţiei pe termen mediu şi lung.

Totuşi, pentru românul de rând, căderea bursei nu e un capăt de ţară, el neavând investiţii în active listate, iar Pilonul II e o treabă pe care nu o înţelege prea bine. Mai mult, el va putea avea la dispoziţie începând din ianuarie o sumă de bani care, pentru cei cu venituri mici, vor constitui o adevărată binecuvântare. Accesul la banii din Pilonul II îi vor da posibilitatea să îşi rezolve situaţii, mai mult sau mai puţin urgente.

Să luăm un exemplu: o familie cu doi copii în care veniturile sunt două salarii minime pe economie. O situaţie des întâlnită în România de azi. După 11 ani de cotizaţie la Pilonul II, cei doi soţi au acumulat în conturi 7.000 de lei fiecare. Ce credeţi că vor face cei doi în momentul în care vor avea posibilitatea să scoată 14.000 de lei şi să folosească banii pentru a-şi îmbunătăţi, pentru o perioadă, nivelul de trai? Bineînţeles, vor scoate banii, care, în mare parte, vor fi cheltuiţi pe produse electrocasnice, haine şi mâncare. Pentru ei, această sumă de bani e o binecuvântare, însă pentru economia românească va fi un blestem.

Din nefericire, la un moment dat, nota pentru această demenţă va trebui plătită. Iar în această privinţă, un lucru e sigur: nu liderii PSD-ALDE vor fi cei care o vor achita.

Să ne imaginăm că un milion de cupluri din România care au venituri sub media pe economie vor lua aceeaşi decizie şi vor scoate banii din Pilonul II. Îşi vor cumpăra electrocasnice, haine şi mâncare. Ce o să urmeze? În primul rând, vor creşte preţurile, deci inflaţie. În al doilea rănd, majoritatea produselor cumpărate şi consumate vor fi din străinătate, iar pentru achiziţionarea lor comercianţii vor avea nevoie de euro. Aşa apare devalorizarea leului. Un leu devalorizat va însemna creşterea costurilor privind ratele bancare, în special cele luate în euro pentru achiziţionarea de case, înseamnă creşterea preţului la carburanţi şi la gaze, la energie, la medicamente etc.

Creşterile salariale din ultimii ani vor fi anulate de inflaţie şi devalorizare, iar Guvernul PSD-ALDE va mări încă o dată în 2020 veniturile şi vom reintra în acest cerc vicios... Din nefericire, la un moment dat, nota pentru această demenţă va trebui plătită. Iar în această privinţă, un lucru e sigur: nu liderii PSD-ALDE vor fi cei care o vor achita.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite