Delir: Soros a generat tragedia de la Colectiv, iar SRI şi DNA sunt versiunea 2.0 a Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul euractiv.com a publicat vineri o analiză cu titlul „Instituţiile anticorupţiei din România sunt reminiscenţe ale Securităţii“, semnată de Nick Kochan, jurnalist care până azi nu mai semnase nici măcar o ştire pe site-ul european. Însă tot Kochan a scris, pe un alt site, că procurorii DIICOT sunt vinovaţi că rafinăria Rompetrol nu a fost vândută chinezilor. Tot vineri, RTV „a dezvăluit“ că Soros a pus la cale tragedia de la Colectiv.

UPDATE 20:15 - Dorina Rusu, membră CNA, a declarat, vineri, pentru News.ro, că s-a autosesizat în legătură cu toate emisiunile difuzate în perioada campaniei electorale ce au conţinut mesaje împotriva lui George Soros, dar şi în legătură cu difuzarea la România TV a unui material video care ar fi asumat de gruparea Anonymous, potrivit căruia George Soros ar fi fost implicat în incendiul din clubul Colectiv, derapaj care ar putea duce la întreruperea emisiei.

Jurnalistului Nick Kochan scrie, într-un articol pentru EurActiv, despre felul în care vede lupta anticorupţie din România. Kochan susţine că DNA şi SRI nu sunt altceva decât versiunea modernă a Securităţii ceauşiste, asta deşi recunoaşte că DNA a convins UE, înainte de aderare, că România are intenţii serioase în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

Autorul înfăţişează DNA ca pe o instituţie care încalcă drepturile oamenilor, învinuiţii fiind văzuţi nu ca persoane suspectate de încălcarea legii, ci persoane persecutate. „Pârâţii (din procese-n.r.) vorbesc de umlinţa la care sunt supuşi în faţa mass mediei, ameninţarea rudelor inculpaţilor cu cercetarea şi urmărirea penală în cazul în care nu reuşesc să se conformeze cerinţelor procurorilor şi utilizarea materialelor compromiţătoare. Despre judecătorii care nu reuşesc să obţină condamnarea, se spune că ar fi ameninţaţi”, se arată în articol.

De asemenea, Kochan susţine că preşedintele Klaus Iohannis  se teme ca DNA să nu-i interogheze soţia.  „Cei doi agenţi israelieni, arestaţi la jumătatea investigaţiei despre Kovesi, le-au spus celor din poliţia israelian că lui Iohannis îi era teamă că DNA o va lua pe soţia lui să o interogheze, potrivit unor părţi ale transcripturilor interviurilor care au apărut în presa din România în ultimele săptămâni. Doamna Iohannis şi mama ei sunt co-semnatare ale unora dintre fostele proprietăţi deţinute de (familia - n.r) Iohannis“, mai spune autorul.

Ciudat este că acesta este primul articol pe care Nick Kochan, jurnalist specializat pe politică şi economie, îl semnează pe siteul Euractiv.com. La sfârşitul lunii noiembrie, Kochan a publicat pe un alt site- financialintelligencer.com- un articol în care susţine că rafinăria Rompetrol nu a putut fi vândută de KazMunaiGas investitorilor chinezi din cauza procuorilor DIICOT.

RTV: Soros a generat tragedia de la Colectiv

Tot vineri, România TV, postul patronat de Sebastian Ghiţă,  a prezentat declaraţiile unui hacker Anonymous, care a vorbit despre implicarea lui Soros în tragedia de la Colectiv. „Soros“ este tema principală de campanie a PRU, partidul pe listele căruia Sebastian Ghiţă candidează la parlamentare.

Pe post a fost prezentat de mai multe ori o înregistare, în care apare o imagine cu o persoană ce poartă o mască cunoscută ca fiind folosită de hackerii Anonymous. Mesajul este citit în limba engleză de o voce robotică, ce spune, printre altele: „Ştim ce preţ plăteşte guvernul vostru pentru ca adevărul să nu fie niciodată aflat. Vom trimite dovada faptului că cei din Colectiv au fost ucişi. Noi ştim detalii privind întregul plan”.

Videoclipul de mai jos a fost publicat pe o pagina Facebook înfiinţată pe 30 noiembrie.

„Noi ştim detalii cu privire la tranzacţiile bancare făcute înainte de evenimente. Noi ştim de unde au venit banii şi pentru ce au fost foloşiţi. Am urmărit traseul acestora din organizaţii controlate de George Soros, care au finanţat de asemenea investitura lui Dacian Cioloş în funcţia de prim-ministru”, a spus vocea, potrivit paginademedia.ro.

În urma emisiunii de la RTV, a reacţionat şi ActiveWatch. „Operaţiune de manipulare în desfăşurare la România TV. Postul de televiziune difuzează un filmuleţ asumat, chipurile, de gruparea Anonymous. Filmuleţul vorbeşte despre implicarea lui George Soros în incendiul de la Colectiv. În mod convenabil, „Anonymous” dă Guvernului un termen de 10 zile ca să spună tot adevărul despre ce s-a întâmplat în clubul Colectiv.

Adică este posibil să apară nişte „informaţii” după alegerile de duminică. Scenariul este comentat de nişte persoane: Monica Tatoiu, Mirel Curea, Mircea Dogaru şi Florin Chilian. Până acum nu a fost solicitat niciun punct de vedere oficial. Atenţie la fumigenele de campanie!“, a  avertizat ActiveWatch.

De ce videoclipul Anonymous e şi fals, e şi prost făcut

Pe de-o parte, există oameni care îi văd pe cei de la Anonymous ca pe un batalion care luptă pentru drepturi şi libertăţi, iar, de cealaltă parte, criticii afirmă că n-ar fi altceva decât un soi de acoperire pentru o serie de acte penale, penibile şi, uneori, distructive. Adevărul, însă, s-ar putea să fie undeva la mijloc, căci e mai mult gri decât alb şi negru, după cum a arătat „Adevărul" în această analiză.

Grupul acesta, construit în jurul hackingului, nu există cu sediu, identitate sau reprezentanţi. De fapt, oricine poate fi membru, atât timp cât se declară aşa ceva. Într-adevăr, există un nucleu care se preocupă de subiecte mai importante în lume, dar sunt şi mii de oameni care vor să fie populari şi atunci se folosesc de acest renume.

În acest subiect folosit de RomâniaTV, videoclipul este pur şi simplu prelucrat dintr-unul cu care grupul s-a remarcat încă de acum câţiva ani (vezi video de mai sus). Contul oficial al Anonymous, oricât ar putea fi acesta un semn al certitudinii, foloseşte o grafică nouă şi s-a preocupat în ultimele luni de politica din SUA. RomâniaTV a folosit doar un video furat de pe YouTube, tăiat, astfel încât să pară nou, cu o voce din fundal alterată digital peste care a fost pusă subtitrare în română.

Pagina Anonymous Alert a fost fondată pe 30 noiembrie, are mai puţin de 10.000 like-uri şi a fost folosită doar pentru a ajunge în punctul în care propagă acest video. De altfel, nici Anonymous Romania nu reprezintă mai mult. Este o pagină cu aproape 150.000 de like-uri care distribuie mesaje, videoclipuri şi poze cu caracter extremist sau fals din diverse surse folosite pentru intoxicare cu informaţii eronate. 

Pe scurt, Anonymous în România nu există decât la nivel de grup de influenţă, iar videoclipul promovat ca fiind o ameninţare nu este decât o încercare de a atrage atenţia şi de a crea un non-subiect înainte de alegerile parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite