Debandare totală sau Puitul lipitorilor de afişe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mijlocul vestitului an 1989, cum ar fi vara, într-un judeţ din Câmpia Dunării, chivernisea orbeşte soarta obştei întregi un personaj pitoresc, nu chiar om prost el, dar fără nicio aplecare spre ceva anume, vreau să spun meserie, însă bun de gură, propagandist, nu ştia cine ştie ce, însă din meliţă nu-l întrecea nimeni şi nu o dată le nimerea,

mai ales când se trezea să tragă concluzia şi juca bine în capul câte unei mese de prezidiu, o sfătoşenie vicleană de ,,maala’’ şi de drumul mare.

Aşa o dată, atunci, intrase în folclorul politic al dezastrului care se lăţea, cu un răspuns la întrebarea unui şef mult mai înalt ca el, mult de tot, de care se temea şi care era şi necruţător. Îl iscodise acela, în drumul său spre mare, unde fusese aşteptat, în marginea judeţului, ca să i se facă temenelele cerute de ierarhie, îl iscodise, zic, cu privire la noutăţile pomenitului judeţ.

- Ce mai e, Martine, pe la voi?

Debandare!, se repezise ipochimenul, debandare totală, tovarăşe – şi continuase grăbit şi speriat de ce spusese fără să mai apuce să dreagă busuiocul: debandare totală, însă mergem bine: s-alege praful!

Se zice că la întoarcerea spre capitală şeful acela îl căutase pe Martin intenţionat să vadă dacă se mai află în judeţ.

Ipochimenul era acolo, la locul lui, sfeşnic la datorie şi, bunînţeles, cu pălăria în mână, pregătit să-i facă şefului temenelele cuvenite.

Până la urmă, după ce s-a râs, cât s-a râs, de răspunsul devenit celebru, debandarea s-a dovedit reală şi la un moment dat nu se mai ştia dacă Martin glumise însă cuvântul debandare intrase în limbajul dramatic, nu comic, al vremii.

Asemenea ipochimeni puiesc mereu şi azi, puiesc, adică se-nmulţesc, dar mai ales lipsiţi de umor, înţepeniţi în scaunele în care au fost proţăpiţi şi s-au proţăpit iute şi ei, până la jilţul de ministru.

Biata presă se chinuieşte să-i scoată din scaune la lumina Codrului Vlăsiei pe care aceştia îl slujesc fără să se teamă de nicio răspundere, pentru că debandarea şi pustiul neisprăviţilor merg mână în mână.

Mai anii trecuţi, un ministru din Guvern, nu şefuleţ, nu directoraş, nu doar director general, ministru rang mare, se chinuia la toate televiziunile cu limba natală şi ambiţios nimerea cu o căruţă de cuvinte pocite ca şi când ar fi dat cu oiştea-n gard, cuvinte pe care le folosea înţelegându-le pe dos şi le punea unde nu trebuia, se chinuia şi ne chinuia şi pe noi, dar din Audi nu se dădea jos, vorbea cu poporul alegător pe fereastra întredeschisă a simandicosului automobil şi, sigur, pe urma lui debandarea.

Zilele acestea, un eveniment tragic a reuşit să scoată la drumul mare cât e de mare iresponsabilitatea, indolenţa, nesimţirea, lipsa de ruşine, boieria celui care n-are nici un Dumnezeu când ocârmuieşte el şi aşa a văzut toată ţara cum puiesc pe scara Puterii, pe treptele ei, cum se înghesuie unii într-alţii, tot felul de neisprăviţi, rătăciţi sau puşi drept răsplată în capul trebei pe care o fac praf, împingând lucrurile, în neştirea lor, spre debandare.

Atât ne mai trebuie, puţin de tot, ca debandarea să fie totală dacă Cineva nu pune piciorul în prag.

Cât despre puitul lipitorilor de afişe, care atâta ştiu, să lipească afişe la ai noştri şi să le rupă la ai lor, aceştia au reuşit să consacre o meserie şi răsplata ei patriotică pe scara ierarhică.

A apărut astfel meseria bine lefegită politic a neisprăviţilor lipitori de afişe care e musai să-şi primească tainul, indiferent de domeniul pe care-l revendică, la care aspiră, numai lipitori de afişe să fi fost.

Tot şeful politic vine la masa Puterii cu garda sa ca un şir fără şir, garda lipitorilor de afişe, şi când se aşează la pomenita masă a Puterii, atunci stau şi lipitorii de afişe cât ar fi ei de înghesuiţi, la mesele de jur-împrejur, ca la o pomană cu lingurile de gât, ca o patalama atestând ştiinţa lor de conducere.

Ai lipit afişe, ţi-ai asigurat plinul lingurii; altă recomandare nu-ţi trebuie. Ai câştigat! Ţara merge bine: se-alege praful!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite