De ce nu a scos doamna Dan din priză mai repede manipulările

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o săptămână de la incidentele din 10 august, Carmen Dan scoate din priză 10 manipulări - unele, naivităţi fără efect care au circulat pe reţelele sociale înainte, în timpul şi după miting. E perfect atunci când există autorităţi care combat zvonurile şi ştirile false, dar dacă le ţii o săptămână la dospit şi le laşi să circule cu bună ştiinţă înseamnă ori că până atunci nu te-au interesat, ori că nu ţi-ai îndeplinit rolul şi obligaţiile.

Doamna Dan procedează fix ca o secretară bugetară. Le-a adunat pe-o listă când au apărut, nu le-a scos până acum pentru că au fost câteva zile libere legale şi, după vreo şapte zile, le-a scos ca noi, deşi erau deja istorie.

Însă, dacă aceste ştiri false au contribuit la incidentele din 10 august, doamna Dan tocmai s-a dat cu capul de uşă, pentru că nu au fost combătute ferm şi punctual în acele zile fierbinţi în care adevărul conta enorm, ca să nu se ajungă la violenţe sau ca acestea să nu fie amplificate.

Manipulările şi zvonurile iau amploare pentru că autorităţile nu le combat sau, mai grav, le amplifică. Cel puţin unul dintre cazurile de manipulare prezentate de Carmen Dan a fost livrat publicului chiar de autorităţi, adică de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. Dar să luăm câteva, pe rând, să vedem de ce s-au răspândit.

- „Au fost folosite substanţe interzise care pot provoca moartea în trei săptămâni“. 

Aşa ceva, dacă a fost rostit public, ar fi trebuit combătut imediat de Jandarmerie sau chiar de doamna Dan. Nu poţi să laşi un asemenea zvon să circule, ca la Revoluţie cu apa otrăvită. Iese cineva în conferinţă de presă, la Guvern direct, dacă este necesar, şi panica se stinge imediat ce se prezintă ce substanţe conţineau grenadele şi ce gaze lacrimogene s-au folosit. Însă doamna Dan şi subordonaţii au stat cu toate datele astea zile întregi la secret, deşi nu exista absolut niciun motiv să nu explice cum stau lucrurile, atâta timp cât ele au fost cumpărate legal şi aveau avize. Zile întregi, presa, ONG-urile, pacienţii internaţi au cerut aceste date pe legea informaţiilor publice şi prin alte apeluri şi nimeni nu le-a dat. Asta înseamnă că exact doamna ministru Carmen Dan, Poliţia şi Jandarmeria au întreţinut o panică publică nejustificată şi împotriva oricărei reguli de comunicare guvernamentală. 

- „S-a spus că jandarmii au oprit trenuri şi maşini cu oameni care veneau la proteste“.

Pe 10 august, a circulat, într-adevăr, zvonul ăsta, dar tot din cauza unor autorităţi incapabile să dea rapid răspunsuri la chestiuni minore care, dacă nu sunt combătute, riscă să fie amplificate. Din cauza unei probleme tehnice, pe la Chitila se circula pe un singur fir de cale ferată, iar multe trenuri care veneau dinspre Craiova au avut întârzieri foarte mari. Dacă un deştept de la CFR sau chiar ministrul Transporturilor ar fi ieşit dimineaţa să spună de ce au trenurile întârzieri, problema cu fake news-ul ăsta ar fi fost rapid rezolvată. Aşa, lăsând lumea în beznă, oamenii au inventat ceea ce credeau că le-ar putea face PSD într-o zi de proteste. Şi a părut plauzibil.

- „S-a lansat ideea că tânăra jandarm nu a fost internată şi că s-a întors în piaţă“.

Aici, problema e mai complicată, pentru că toată istoria cu femeia jandarm a fost folosită de instituţiile de forţă drept argument principal al reprimării manifestaţiei. E un caz pe care îl va descâlci procuratura şi, apoi, judecătorii. Însă este şi un caz care putea fi explicat rapid de colegii jandarmi sau de spitalul în care a fost tânăra internată. În cazuri publice în care interesul este major, există procedura „buletinului medical“, care poate fi făcut public rapid, pentru a nu lăsa loc de speculaţii. Acest lucru nu s-a întâmplat, aşa că fiecare tabără a vehiculat informaţii parţiale. Jandarmeria, de exemplu, a folosit cazul pentru justificarea forţei şi a exagerat diagnosticul chiar în ziua în care se ştia că tânăra nu se află în pericol medical. Or, acest lucru este la fel de condamnabil precum orice exagerare „găsită“ de doamna Dan şapte zile mai târziu.

Ca cele trei exemple de mai sus sunt toate „descoperirile“ ministrului de Interne. Toate, absolut toate puteau fi lămurite în timp real prin purtători de cuvânt, miniştri şi alţi responsabili. Să vii să te plângi după o săptămână că ele au circulat este încă o dovadă a incompetenţei care guvernează autorităţile în vremea PSD.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite