De ce să mergem la alt referendum dacă cel din 2009 n-a contat? Ăştia ne iau drept fraieri!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câte ori să mergem la referendum ca să ne ia în seamă cineva? E bătaie de joc, să convoci alt referendum dacă precedentul a fost ignorat. Doar ca să-şi facă partidele de la putere imagine electorală? Personal, sunt decis să nu particip la niciun referendum până când nu va fi valorificat rezultatul referendumului din 2009. Că nu sunt fraierul lor! Aplică Constituţia doar când le convine?

În Constituţie scrie că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi. Dacă voiau o precizare, cerută de cei 3 milioane de semnatari ai petiţiei, era suficientă o lege organică, consfinţită de decizia CCR. Nu să cheltuie banii noştri cum au chef. Iată ce spune legea fundamentală:

ARTICOLUL 2
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

Actuala clasă politică se şterge undeva cu suveranitatea poporului român, dacă ignoră rezultatele unui referendum legal, şi validat de CCR, precum cel din 2009.

Este necesară o modificare a Constituţiei, dar mai amplă şi pe cu totul  alte probleme, care să stabilească mai exact raportul de forţe între instituţiile statului.

Iată doar câteva exemple:

  • Dacă un preşedinte este suspendat, iar poporul, prin referendum, nu este de acord cu demiterea sa, parlamentul care l-a suspendat se dizolvă de drept.
  • Parlamentul care nu respecte voinţa populară,  exprimată prin referendum, se dizolvă de drept.
  • Executivul şi parlamentul nu se pot amesteca în activitatea, numirea şi revocarea conducerilor unor instituţii din justiţie, o întărire a principiului separaţiei puterilor în stat şi independenţei justiţiei.
  • Poporul să poată dizolva  parlamentul  prin referendum, convocat de preşedintele ţării.

Am avut o Comisie parlamentară, condusă de Crin Antonescu, care a analizat ce modificări trebuie aduse Constituţiei, şi nimic nu s-a mişcat. Cel mai bun lucru la ora actuală ar fi o comisie constituită din experţi independenţi în drept constituţional, care să analizeze şi să propună parlamentului schimbări cu adevărat necesare în Constituţie. Iar referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie convocat doar pentru toate acele chestiuni necesar a fi reglementate. Nu pentru fiecare în parte.

Ce se întâmplă acum cu referendumul pentru familia tradiţională este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că suntem luaţi drept fraieri. Ne ducem chemaţi de Dragnea şi camarila, doar pentru a demonstra că suntem ascultători, şi în felul acesta legitimăm o guvernare antiromânească. Şi să mai uităm de problemele economice şi de cele din justiţie.

Concluzie

Un referendum presupune costuri mari, activitatea a sute de mii de oameni în secţiile de votare şi în instituţiile statului, o logistică impresionantă. Toate din buzunarul poporului. Şi pentru ce? Ca până la urmă tot puterea politică, în pofida celor spuse clar în Constituţie, să decidă când şi dacă se pune în practică voinţa populară exprimată prin referendum.

Iar populaţia stă şi înghite toate aceste abateri de la Constituţie, şi participă la oricâte referendumuri? Ei bine, trebuie să priceapă şi guvernanţii că trebuie să asculte de popor ori de câte ori acesta îşi exprimă voinţa, ori să renunţe la a mai organiza referendumuri fără niciun rezultat în plan practic. Utile doar pentru a demonstra că suntem un popor de fraieri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite