Daniel Dragomir a prezentat în Comisia SRI o listă cu 19 jurnalişti care ar avea „relaţii neetice” cu serviciile secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Dragomir
Daniel Dragomir

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a fost audiat miercuri în Comisia de control al SRI, unde a prezentat o listă 19 jurnalişti care ar avea „relaţii neetice” cu ofiţerii din serviciile de informaţii, nouă dintre ei având legătură cu generalul Dumitru Dumbravă. Dragomir a cerut în comisie audierea a nouă patroni din media şi a propus ca Parlamentul să ia în calcul interzicerea prin lege a ofiţerilor acoperiţi din zona media

ţ„Am furnizat o listă cu 19 persoane care au întreţinut relaţii neetice cu ofiţeri din cadrul structurilor de forţă, care au primit informaţii privilegiate, clasificate, pe care le-au utilizat în campanii media. Am vorbit despre trusturi care au beneficiat de sprijinul fostei conduceri SRI, sprijin financiar, operaţional şi sprijin pe linia dezvoltării în România. Pe partea opusă, am vorbit despre trusturi de presă care au fost ţinta statului paralel şi care au fost considerate opozante, asupra cărora s-a dorit distrugerea, s-au deschis dosarele penale în care s-au implicat structuri din cadrul SRI, din cadrul ANAF, din cadrul Parchetelor”, a declarat Daniel Dragomir după audierea sa în comisie.

El a cerut ca nouă patroni media să fie audiaţi în comisie şi a propus ca Parlamentul să ia în calcul interzicerea prin lege a ofiţerilor acoperiţi din presă. În prezent, acest lucru nu este încă reglementat.

„Parlamentul ar trebui să ia în calcul interzicerea prin lege a ofiţerilor acoperiţi în zona de media. Ultimii ani au fost ani în care aceste resurse sau surse din zona de media au fost folosite în campanie împotriva propriilor cetăţeni – hărţuirea, atacarea lor – şi nu pentru securitatea naţională. (...) Am propus comisiei ca nouă patroni de media să fie audiaţi, patroni care au beneficiat de sprijin din partea SRI şi au avut relaţii neortodoxe cu domnul Maior şi domnul Coldea sau au primit ordine privind angajarea unor jurnalişti, plasarea acestora în anumite puncte”, a spus Dragomir.

Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, nu a dorit să prezinte lista oferită de Daniel Dragomir, însă a confirmat că cel puţin patru sau cinci jurnalişti dintre cei nouă care ar avea legături cu generalul Dumitru Dumbravă încă activează în presă, cunoscându-i după nume.

„Sunt multe lucruri pe care ni le-a prezentat domnul Daniel Dragomir, a făcut o descriere a ceea ce presupune relaţii ale celor din serviciile de informaţii cu cei din media. Spunea că există un grup de nouă jurnalişti de la diferite publicaţii, site-uri, televiziune, presă scrisă care ar fi într-o relaţie apropiată cu domnul general Dumbravă. Nu voi da nume. (...) El spunea că nu ar trebui să fie ofiţeri acoperiţi în presă. Legal acum nu există nicio interdicţie în acest sens”, a spus Claudiu Manda.

Preşedintele Comisiei SRI a precizat că Daniel Dragomir a dat exemple de persoane, atât din media, cât şi civili, care ar putea fi audiaţi în Comisie în vederea obţinerii mai multor informaţii. De asemenea, spune Manda, fostul ofiţer SRI a menţionat inclusiv numele unui fost premier care ar fi făcut presiuni asupra unor agenţii de publicitate ca să ofere contracte unor anumite trusturi de presă.

Manda a precizat că încă nu a fost stabilit programul următoarelor audieri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite