Dacă UDMR vrea la guvernare, soarta lui Grindeanu e pecetluită

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

UDMR este formaţiunea politică a momentului. Curtată de cele două tabere din PSD, uniunea maghiarilor are în mânecă cartea care poate duce la tranşarea disputei dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu.

Totuşi, există o nuanţă extrem de importantă în ceea ce priveşte poziţionarea UDMR în acest conflict: dacă vrea să acceadă la guvernare va trebui să meargă pe mâna lui Liviu Dragnea.

Premierul Sorin Grindeanu nu-i poate oferi UDMR-ului decât promisiunea direcţionării unor fonduri bugetare către proiecte care să servească interesele electorale ale primarilor maghiari. Dacă moţiunea pică, UDMR nu poate ajunge la guvernare, deoarece Sorin Grindeanu este obligat, conform legii, să formeze un nou guvern cu aceeaşi structură politică, format din PSD-ALDE (aceleaşi ministere, distribuite conform algoritmului politic stabilit în decembrie 2016 între PSD şi ALDE). Dacă modifică structura politică a viitorului Guvern, actualul premier are nevoie de o nouă majoritate parlamentară. Un lucru imposibil de obţinut. Dacă nu au de gând să se sinucidă politic, nici PNL, nici USR nu vor susţine un Guvern Grindeanu II. Indiferent cât va rupe din halca parlamentarilor PSD, Grindeanu şi Ponta nu vor putea face o majoritate necesară pentru a trece un guvern nou ca structură politică prin Parlament.

În varianţa susţinerii moţiunii de cenzură, UDMR are deschise porţile Palatului Victoria. Toate opţiunile sunt valabile: alături de PSD, alături de un premier desemnat de Klaus Iohannis sau într-o nouă majoritate parlamentară rezultată în urma alegerilor anticipate.  

Dacă vrem să aflăm ca va face UDMR, miercuri, întrebarea nu este dacă votează sau nu moţiunea de cenzură, ci dacă vrea să intre într-o formulă guvernamentală, deoarece moţiunea este doar calea prin care îşi poate atinge acest scop. Tind să cred că majoritatea parlamentarilor UDMR vor să intre în Guvern, au suficienţi ani de când stau deoparte de resursele bugetare, iar aleşii locali cer acces la fonduri, la bani de la buget pentru a-şi pune în practică promisiunile electorale. Să nu uităm că alegerile locale într-un singur tur de scrutin au favorizat nu numai PSD, ci şi UDMR, partid care a obţinut mai multe primării şi consilii judeţene decât în 2012. În aceste condiţii, pentru a-şi conserva rezultatul electoral de la alegerile locale din 2016, liderii UDMR vor să participe la împărţirea banilor, direct la sursă, la Guvern, nu doar să se mulţumească cu resturile obţinute pe holurile Parlamentului în negocieri cu reprezentaţii PSD-ALDE.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite