Cum vrea Ponta să-l dea jos pe Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor. Câţi parlamentari PSD vor mai trece la Pro România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Victor Ponta, pe vremea când făceau echipă
Liviu Dragnea şi Victor Ponta, pe vremea când făceau echipă

Coaliţia PSD-ALDE a pierdut majoritatea la Camera Deputaţilor, după ce trei parlamentari social-democraţi, printre care şi fostul premier Mihai Tudose, au plecat la Pro România. Însă Victor Ponta plănuieşte să mai rupă încă cinci deputaţi PSD, astfel încât să fie sigur că Liviu Dragnea nu-şi va reface majoritatea cu voturile minorităţilor naţionale. Opoziţia va declanşa apoi revocarea lui Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei.

Majoritatea în Camera Deputaţilor este de 165 de voturi, iar PSD şi ALDE mai deţin împreună 162 de deputaţi, după ce în ultimele două zile trei parlamentari social-democraţi au trecut la Pro România: Mihai Tudose, Georgian Pop şi Oana Vlăducă. Potrivit unor surse politice, Victor Ponta negociază intens alte cinci transferuri de PSD, astfel încât Liviu Dragnea să nu mai poată strânge o majoritate nici măcar cu voturile minorităţilor. Din cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, aproape jumătate votează de fiecare dată cu PSD. Ceilalţi sunt de partea Opoziţiei. Ca Dragnea să piardă puterea la Cameră, mai e nevoie de o condiţie: UDMR să nu mai susţină coaliţia de guvernare, deci să se abţină. 

Schimbarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor atârnă de o singură condiţie: unificarea Opoziţiei. Iată care sunt paşii procedurali. 

Primul pas: Modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor. În acest moment, Regulamentul spune că „propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor“. Aşadar, cum Dragnea a fost propus ca preşedinte de grupul PSD, tot grupul PSD trebuie să-i ceară demisia. Însă preşedintele grupului PSD din Camera Deputaţilor este Daniel Suciu, deputat de Bistriţa, filială condusă de Radu Moldovan, unul dintre oamenii fideli liderului PSD. Aşadar, Daniel Suciu nu va cere schimbarea lui Dragnea. Ce soluţii mai există

Pasul doi: Fostul lider PSD Victor Ponta, în calitate de deputat, a anunţat, încă din luna septembrie, că va depune un amendament pentru modificarea Regulamentului, tocmai pentru a uşura mătrăşirea lui Dragnea. „Spre exemplu, o treime dintre deputaţi să poată propune schimbarea preşedintelui“, spunea atunci Ponta. Însă, la acea vreme, Ponta doar a vorbit, fără să depună amendamentul promis la Comisia de Regulament. O poate face în sesiunea parlamentară care începe luni. Sau o poate face alt deputat al Opoziţiei. 

Pasul trei: Vor începe dezbaterile în Comisia de Regulament din Camera Deputaţilor, condusă de Eugen Nicolicea, unul dintre cei mai feroce suporteri ai lui Dragnea. În Comisia de Regulament sunt 7 membri: câte unul de la PSD, ALDE, UDMR, PNL, USR, PMP şi Minorităţi. Calculele arată că amendamentul ar putea primi aviz favorabil din partea Comisiei cu o singură condiţie: Opoziţia să fie unită. Practic, dacă UDMR sau minorităţile naţionale ar vota alături de PNL, USR şi PMP, atunci propunerea de revocare a lui Dragnea ar ajunge în plen cu aviz pozitiv. Însă avizul e doar consultativ.

Pasul patru: Cu aviz pozitiv sau negativ, propunerea de revocare  va ajunge pe masa plenului, unde Dragnea e obligat să o pună pe ordinea de zi, mai devreme sau mai târziu. În această fază, este suficient votul Opoziţiei unite pentru răsturnarea liderului PSD. Dar asta ar însemna ca PNL, USR, PMP, Pro România să voteze împreună, iar UDMR să se abţină. Dacă Ponta rupe suficienţi deputaţi de la PSD, voturile minorităţilor naţionale devin irelevante. 

Pasul cinci: În cazul în care Regulamentul este modificat, Dragnea var putea fi revocat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor imediat, deci şi poziţia sa în fruntea partidului va fi şubrezită.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite