Cum traduc specialiştii mesajul lui Putin către Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al României şi i-a vorbit de deschiderea Moscovei faţă de reînnodarea relaţiilor româno-ruse. Foşti miniştri de Externe şi specialişti în politică internaţională au încercat să descifreze, pentru „Adevărul“, intenţiile mesajului transmis de liderul de la Kremlin.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a transmis, la două săptămâni după alegerile prezidenţiale, un mesaj preşedintelui ales, Klaus Iohannis, în care confirmă interesul său pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări. „Primiţi, vă rog, felicitările mele cu prilejul alegerii dumneavoastră în funcţia de preşedinte al României. Aş vrea să confirm interesul în dezvoltarea relaţiilor ruso-române constructive, a cooperării bilaterale reciproc avantajoase în domenii diferite. Vă doresc sănătate, bunăstare şi succese în activitatea de stat"“, se arată în mesajul semnat de preşedintele rus şi postat pe contul de Facebook al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Foşti miniştri de Externe şi specialişti în relaţii internaţionale au încercat să descifreze, pentru „Adevărul“, mesajul venit din partea liderului de la Kremlin. 

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, crede că Moscova va încerca o apropiere către Bucureşti, însă nu dă foarte mari şanse îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două ţări. „Era normal la schimbarea Administraţiei Prezidenţiale să se dea un astfel de mesaj. Rusia va încerca o schimbare a tonului, dar nu ştim dacă va reuşi. Dat fiind că în timpul mandatului lui Băsescu relaţiile au fost modeste, era de aşteptat să vină acest mesaj. Rusia creează probleme la nivel internaţional şi nu cred că se vor schimba relaţiile dintre România şi Rusia“, a declarat Adrian Cioroianu.

„Putin se teme de Facebook“

Are vreo importanţă că mesajul a fost postat pe Facebook, un canal de comunicare care a contribuit într-o foarte mare măsură la victoria lui Iohannis? Cioroianu spune că nu trebuie să surprindă modalitatea aleasă de Putin. „Nu trebuie să privim în această cheie. Toţi politicienii lucrează pe Facebook, iar Putin se teme de Facebook la el acasă“, a mai spus Cioroianu.

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, crede că mesajul a fost transmis şi oficial de către Moscova. „Relaţia bilaterală e aproape îngheţată. Deci orice dezvoltare este posibilă. Mesajul ar fi fost dat oricum. Situaţia pe care o va gestiona actualul preşedinte este aproape complet schimbată.  Presupun că ambasada a transmis un mesaj oficial, la PNL, nu doar pe Facebook“, a spus şi Teodor Baconschi, fost ministru de Externe.

Radu Magdin, specialist în politică externă, este de părere că Rusia va încerca o tatonare a preşedintelui ales, în principal, pentru a-i testa reacţia vizavi de Moscova. „Cred că Rusia e dispusă să întindă mâna către noul Preşedinte. Rămâne de văzut cât poate Iohannis să reciprocheze, şi în ce măsură este înţelept având în vedere faptul ca românii nu sunt rusofili“, arată Magdin.

Analistul politic, Dan Ionescu, crede că, din contră, Moscova nu va face primul pas, ci va aştepta un semn din partea României . „Mesajul formal a venit din partea ministerului de Externe imediat după alegeri. Textul mesajului de acum este şi el unul formal. Nu cred că Administraţia Putin va porni un proces în îmbunătăţirea relaţiilor româno-ruse, ci Rusia aşteaptă aşteaptă un semnal din partea Bucureştiului. Faptul că mesajul a fost transmis pe Facebook este o confirmare că Facebookul poate funcţiona ca un canal de transmitere a mesajelor chiar şi între politicieni. Presupun însă că a existat şi o transmitere oficială a acestor felicitări“, a declarat Dan Ionescu, blogger „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite