Cum stăm cu banii de pensii şi salarii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La data de 23 iulie 2018, premierul României, d-na Viorica Vasilica Dăncilă, prezenta bilanţul primelor şase luni trecute de la preluarea guvernării.

Am ascultat cu ocazia respectivă înşiruirea unui lanţ de realizări în cascadă. Doamna prim-ministru înştiinţa naţiunea că veniturile bugetare aferente primei jumătăţi a anului în curs ar fi fost cu 12% mai mari decât cele înregistrate în perioada similară a anului trecut. Ceea ce înseamnă că s-ar fi încasat cu 15 miliarde de lei în plus, aceasta reprezentând 2,5 miliarde de lei intrate suplimentar în vistieria ţării la fiecare treizeci de zile.

Doamna Dăncilă adăuga, citind conştiincios şi - culmea! - fără greşeli ceea ce îi scriseseră consilierii domniei-sale pe preţioasele-i hârtii, hârtii în absenţa cărora este pierdută, nemaiputând să lege nici măcar două cuvinte în limba română despre care ştim că ar fi limba sa maternă, că respectivele venituri au permis punerea în practică a promisiunilor făcute în programul de guvernare. Printre care creşterea salariului minim pe economie, sporirea consistentă a veniturilor medicilor, o oarecare creştere a lefurilor personalului didactic, mărirea valorii punctului de pensie.

De atunci, ne-au mai dat asigurări că am fi pe calea cea bună, că doamna Dăncilă avea dreptate când afirma că ţara noastră ar fi „tigrul“ economic al Europei, preşedintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, ministrul de Finanţe, dl. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, d-na Lia Olguţa Vasilescu, şi consilierul personal pe probleme economice al premierului, dl. Darius Vâlcov.

A urmat anunţul rectificării bugetare despre care sus-menţionaţii, dar şi băgătorii de seamă guvernamentali şi ajutoarele lor din dotare s-au dat de ceasul morţii spre a ne încredinţa că ar fi una pozitivă. Că nu se mută bani dintr-un buzunar într-altul. S-au operat creşteri, s-au operat, desigur, şi tăieri, îndeosebi în bugetele Serviciilor secrete, despre care ştim că nu sunt deloc în graţiile actualei guvernări, nu însă şi de la Ministerul de Interne (acesta şi angajaţii lui le sunt fideli guvernanţilor, atât de fideli încât Poliţia Rutieră şi Jandarmeria şi-au pus onoarea în cui doar spre a fi pe placul doamnei Carmen Dan şi a d-lui Liviu Dragnea), la alte câteva ministere, la Administraţia Prezidenţială.

Tăierile de buget făcute în detrimentul acesteia din urmă au determinat o polemică acerbă între preşedintele Klaus Iohannis şi vorbeţii guvernării PSD-ALDE. O guvernare ai cărei politruci şi-au mai dovedit încă o dată mitocănia şi absenţa celor şapte ani de acasă. Dl. Klaus Iohannis şi-a exprimat fireştile îngrijorări legate de posibile vulnerabilităţi ale siguranţei naţionale pe care le-ar putea aduce cu sine amputările bugetare sortite Serviciilor secrete. Problema ar urma să fie tranşată la viitoarea şedinţă a CSAT, convocată la cererea reprezentanţilor guvernului, şi care este planificată să aibă loc pe data de 4 septembrie 2018.

Faptul că preşedintele Iohannis a decis ca respectiva şedinţă să se desfăşoare doar în cursul primei săptămâni a lunii septembrie a determinat noi reacţii vocale dinspre reprezentanţii Executivului. Unii dintre ei au anunţat apocalipsa. Preşedintele ar pune în pericol astfel plata pensiilor, a salariilor din Sănătate şi Educaţie, onorarea reţetelor compensate, serviciile de protecţie socială şi multe-multe altele.

Ministrul de Finanţe, dl. Teodorovici a fost, totuşi, obligat să admită că o seamă de creşteri de pensii şi salarii operate în prima parte a anului 2018 nu aveau acoperirea necesară în Legea bugetului de stat, că se impun reaşezări urgente la o serie de capitole bugetare. Iar nu mai departe decât miercuri acelaşi domn Teodorovici a făcut cu o inconştientă seninătate anunţul că prin Fondul de rezervă al guvernului bate vântul. Ceea a făcut playboyul de la Finanţe a fost silită să facă şi ministrul Muncii, doamna Lia Olguţa Vasilescu. Care ne-a dat a înţelege că nu ar mai fi bani pentru pensii şi salarii dacă rectificarea bugetară nu devine urgent operaţională. Unde sunt atunci creşterile spectaculoase de încasări? Unde este ştiinţa planificării în care ar fi expert dl. Darius Vâlcov? Cel cu care dl. Teodorovici ne-a dat asigurări că se înţelege foarte bine, Ce s-a întâmplat cu tigrul economic al Europei? A devenit el peste noapte anemic, slăbănog? Să înceapă oare să se dovedească faptul că au avut dreptate economiştii serioşi care au denunţat în repetate rânduri aventurismul economic al politicilor guvernamentale? Care au spus că creşterea economică nesănătoasă, bazată eminamente pe consum, nu este de natură să îngăduie punerea în aplicare a fanteziilor bugetare populiste ale d-lui Liviu Nicolae Dragnea şi ale echipei aflate în spatele domniei-sale. Au fost justificate avertismentele preşedintelui Iohannis? E vorba despre o criză reală de natură să provoace îngrijorări în rândul populaţiei sau doar despre o manevră politicianistă al cărei rost vizează scăderea încrederii în Instituţia Prezidenţială? Să fie oare capabilă Puterea ca în septembrie să întârzie plata pensiilor şi salariilor numai ca să asmută populaţia împotriva preşedintelui?

Până când guvernanţii îşi vor reveni din euforia provocată de participarea la nunta beizadelei lui Dragnea, o nuntă care a respectat în detaliu scenariul din filmul cu mafioţi Naşul, nunţă cu ţoape, cu îmbogăţiţi peste noapte, cu oameni pretinşi de stânga, dar care s-au folosit de prilej spre a-şi mai etala o dată ciocoismul, proasta creştere, înavuţirea peste noapte, dispreţul faţă de electoratul pe care pretind că îl reprezintă, iată că am avut parte de un duş rece din partea agenţiei de rating Moody’s. Care ne-a avertizat, înainte de week-end, că creşterea economică a României peste potenţial nu este una sustenabilă şi că suntem supuşi primejdiei riscurilor şocurilor fiscale.

Oare domnii Dragnea, Vâlcov, Teodorovici, doamnele Dăncilă şi Vasilescu au avut urechi să audă toate aceste avertismente? Şi dacă totuşi le-au au voinţa dar şi capacitatea intelectuală să le priceapă sensul?

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite