Cum şi-a bătut joc PSD de românii din diaspora. Varianta Geoană-Vanghelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coadă la vot în Berlin FOTO Mediafax
Coadă la vot în Berlin FOTO Mediafax

Proaspăt excluşi din PSD, Marian Vanghelie şi Mircea Geoană au povestit cu cât dispreţ tratau Victor Ponta şi Liviu Dragnea votul românilor din diaspora.

Excluderile lui Marian Vanghelie şi Mircea Geoană din PSD scot la iveală amănunte cinice din viaţa de partid. Spre exemplu, modul în care premierul şi vicepremierul pur şi simplu îşi băteau joc de votul românilor din străinătate. Marian Vanghelie a vorbit primul despre faptul că refuzul Guvernului de a deschide noi secţii de vot în dispora a fost, de fapt, un plan bine creionat la partid. „Directorul de campanie, Liviu Dragnea, s-a opus să se deschidă noi secţii de vot în străinătate. Trebuia să mai facă câteva sute de secţii şi nu mai ieşea lumea pe stradă“, a spus Marian Vanghelie la Adevărul Live.

Mircea Geoană a continuat. „Sunt absolut convins, şi există informaţii suficiente cu privire la faptul că organizarea votului în diaspora a reprezentat un act deliberat de împiedicare a exercitării dreptului constituţional la vot, pentru românii din străinătate“, a spus şi Geoană. 

De altfel, fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, a vorbit despre modul în care Guvernul a jonglat cu secţiilde vot din străinătate, în defavoarea românilor. „Domnul Corlăţean şi domnul Ponta au făcut următoarea şmecherie: au păstrat numărul global de secţii de vot din străinătate, dar le-au modificat, dând mai puţine secţii în marile comunităţi româneşti şi dând mai multe acolo unde sunt mai puţini oameni. Aceste informaţii au venit în avalanşă, după 16 noiembrie şi sunt absolut convins că acest plan a fost un act deliberat“, a afirmat Geoană.

Dacă Vanghelie spunea că Dragnea a luat decizia de a nu se deschide noi secţii de vot, Geoană îl indică pe Ponta drept vinovat. „Decizia politică de a nu suplimenta numărul de secţii de vot în străinătate i-a aparţinut lui Victor Ponta exclusiv“, a încheiat Geoană.

Afrimaţiile lui Mircea Geoană şi Marian Vanghelie arată încă o dată duplicitatea cu care PSD tratează chestiuni esenţiale într-o democraţie ca dreptul al vot. Ponta, Dragnea şi Corlăţean se opuneau din răsputeri să deschidă noi secţii de vot ca românii să nu mai stea la cozi interminabile, însă, în acelaşi timp, ieşeau public şi declarau că legea le interzice să deschidă noi secţii de vot.

„Nu pot accepta ca instituţia MAE să fie forţată, obligată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate”, motiva, la vremea respectivă, Corlăţean. Însă argumentele sale erau false, din moment ce Guvernul putea da oricând ordonanţă de urgenţă prin care să sporească numărul de secţii de votare în străinătate, fără ca cineva să se poată opune.În plus, exista chiar recomandarea Biroului Electoral Central, instituţie crucială în organizarea alegerilor, care spunea clar că Guvernul poate înfiinţa noi secţii de vot fără probleme.

CITEŞTE ŞI:

Sebastian Ghiţă, despre diaspora: Habar nu am avut că oamenii ăia sunt interesaţi de România şi că vor să voteze

Sebastian Ghiţă, care şi-a anunţat vineri demisia din PSD, a declarat, în cadrul unei intervenţii la Realitatea TV, că dezastrul votului în diasporă, în turul I şi al II-lea al alegerilor prezidenţiale, nu a fost cauzat intenţionat. „Nu am fost răi, am fost fraieri, habar nu am avut că oamenii ăia se interesează de România şi că vor să voteze”, a afirmat, vineri seară, Ghiţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite