Cum poate fi rezolvată criza politică majoră generată de remanierea ministrului Voiculescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR PLUS vituperează împotriva premierului Cîţu, pe care îl acuză de apariţia crizei politice. Nu au dreptate. Despre gafele ministrului Voiculescu se discută de la începutul actualei guvernări. Credibilitatea guvernului era pusă la grea încercare prin prestaţia acestui ministru. S-au adăugat şi sfidarea continuă la adresa premierului şi a altor instituţii ale statului, şi lipsa de competenţe în gestionarea pandemiei.

Cu două zile înainte de demitere, s-a discutat în coaliţie problema ministrului Voiculescu şi s-a mai dat o păsuire pentru comportamentul acestuia.  Dan Barna minte când afirmă  că nu ştia de intenţia premierului de a-l demite pe Voiculescu.

Unde are dreptate USR PLUS

Alianţa USR PLUS nu mai vrea să continue actuala guvernare cu Florin Cîţu la cârma guvernului. Aici au dreptate. Funcţia de premier s-a dovedit, aşa cum anticipam, o pălărie prea mare pentru Florin Cîţu.  Nu are competenţele, credibilitatea şi anvergura politică necesare funcţiei de premier. Aici au greşit preşedintele Iohannis şi conducerea PNL, când l-au ales să conducă guvernul. Reformele atât de necesare au bătut pasul pe loc, pentru că premierul n-a găsit „susţinerea politică” necesară. Dar nici nu a bătut cu pumnul în masă cerând susţinerea politică, sau demisionând. S-a complăcut în atmosfera de „lasă că merge şi aşa”, caracterstică politicii româneşti.

Cum va evolua criza

În opinia mea, USR PLUS nu va renunţa la cererea expresă şi ultimativă de schimbare a premierului Cîţu. În plus, urgenţa funcţionării normale a guvernului, în condiţiile crizelor sanitare, economice, de securitate, nu mai trebuie argumentată. Preşedintele Iohannis şi conducerea PNL nu au mai mult de trei zile pentru solutinarea crizei.

 USR PLUS nu va renunţa la solicitarea  privind înlocuirea premierului Cîţu pentru că s-ar face de râs şi acoperi de ridicol. Ceva ce nu-şi permite niciun partid cu pretenţii în viitoare alegeri.

Are şi arme pentru a-şi impune această decizie. Guvernarea alianţei nu poate continua fără USR PLUS. Este suficient ca miniştrii săi să demisioneze, se schimbă compoziţia politică a guvernului, şi premierul trebuie să se adreseze parlamentului pentru a obţine votul de învestire pentru noul guvern. Este clar că fără voturile USR PLUS nu-l va obţine.

Preşedintele Iohannis are cheia rezolvării crizei

Am văzut că şi păsuirea de luni pentru activitatea ministrului Voiculescu, cât şi decizia de revocare a acestuia, s-au petrecut cu acordul preşedintelui Iohannis. Tot preşedintele Iohannis poate închide această criză politică, acceptând schimbarea lui Cîţu din fruntea guvernului. De altfel, în ultimele săptămâni,  preşedintele Iohannis a luat distanţă faţă de „guvernul meu”, probabil  nemulţumit fiind de prestaţia acestuia.

USR PLUS s-ar mulţumi, de data aceasta (în decembrie a refuzat), cu desemnarea lui Orban ca viitor premier. Soluţia are mai multe avantaje. Orban este şeful partidului majoritar în coaliţie, cu premisa că va rămâne şi după Congresul PNL şeful acestui partid. Are o  mai mare anvergură şi experienţă politică, în comparaţie cu Cîţu. Este un foarte bun comunicator. Că n-a schimbat prea multe în societatea şi eonomia românească în anul când a condus guvernul PNL este iarăşi adevărat. Deficitul bugetar s-a dus la 10% din PIB, gradul de îndatorare al României a crescut de la 34% la 48% din PIB. Pandemia este doar jumătate din explicaţia acestui eşec major. Orban a greşit grav că nu a restructurat aparatul bugetar, ca să câştige alegerile. Pe care le-a pierdut.

Dar altă soluţie nu se conturează în acest moment, sub imperiul crizelor care ameninţă România.

Norocul este că preşedintele Iohannis este ascultat (încă) de partidele aflate la guvernare şi poate impune o soluţie rapidă de rezolvare a crizei. Miniştrii actualului cabinet rămân pe loc, doar ministrul de la Sănătate trebuie înlocuit printr-o altă propunere.

O soluţie şi mai bună ar fi apariţia unui premier nou, de exemplu Siegfried Mureşan. Din păcate, o asemenea soluţie cere prea mult timp pentru asimilarea şi acceptarea ei.

Concluzie

Criză politică actuală se poate stinge rapid prin convingerea lui Cîţu să demisioneze din funcţia de premier, lucru care n-ar trebui să fie prea dificil. Preşedintele Iohannis îl desemnează pe Orban să conducă viitorul guvern, şi în 2-3 zile criză ar putea fi stinsă.  Nu de alta, dar sunt posibile evenimente dramatice legate de pandemie, de o posibilă criza de finanţare externă a deficitului, de modul în care România participă la deciziile UE din următoarea perioadă.

Este posibil ca la începutul săptămânii viitoare actuala  criză politică să fi fost rezolvată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite