Cum a respectat Ponta 10 puncte şi jumătate din cele 11 cerinţe ale lui Barroso şi ce mai avea de făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta încearcă să îi explice lui Barroso că şi-a făcut temele
Ponta încearcă să îi explice lui Barroso că şi-a făcut temele

Premierul Victor Ponta a explicat ieri, în presa germană, că a respectat aproape toate punctele din scrisoarea pe care i-a transmis-o preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Premierul a ţinut însă să precizeze că există un punct care a fost respectat doar pe jumătate.

"L-am informat pe preşedintele Comisiei la începutul săptămânii: sunt îndeplinite 10 puncte şi jumatate. Un punct se referă la incompatibilitatea a doi parlamentari cu postul pe care îl ocupa - în cazul unuia, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a constatat-o deja (Sergiu Andon - n. r.), iar plenul Parlamentului urmează să se pronunţe asupra pierderii mandatului acestuia; în cazul celui de al doilea, un senator, Comisia Juridica încă dezbate; de aceea, sunt îndeplinite zece puncte şi jumatăte. În aceasta lună, merg la Bruxelles, pentru a mă interesa la domnul Barroso în privinta măsurilor ce ar putea fi luate pentru restabilirea încrederii", a explicat Ponta.

Dacă analizăm scrisoarea trimisă de Barroso şi declaraţia lui Ponta observăm că punctul 9 al scrisorii este cel rezolvat doar pe jumătate. În cauză se află senatorul liberal Mircea Diaconu. Acesta a primit decizie de incompatibilitate cu funcţia de senator din partea ANI, iar Parlamentul urmează să decidă.

Dacă Parlamentul va decide să valideze raportul ANI, Mircea Diaconu îşi va pierde funcţia de senator. Diaconu a fost declarat incompatibil pentru că deţine în acelaşi timp şi funcţia de director la Teatrul Naţional.

Din cauza funcţiei de la Teatrul Naţional, Mircea Diaconu a fost nevoit să îşi dea demisia din calitatea de ministru al Culturii. În locul său a fost numit Puiu Haşotti.

Iată punctul neîndeplinit de Ponta din scrisoarea lui Jose Manuel Barroso:

Punctul 9: "Abţinerea de la numirea în posturi de ministru a persoanelor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti în materie de integritate; eliberarea funcţiei de către miniştrii aflaţi într-o astfel de situaţie", se arată în scrisoarea preşedintelui Comisiei Europene.

Premierul Victor Ponta susţine că a rezolvat restul de 10 cerinţe scrisorea trimisă de Jose Manuel Barroso. Iată cele 11 cerinţe şi rezolvarea pe care a găsit-o premierul:

Punctul 1- Abrogarea Ordonanţei de Urgenta nr. 38/2012 şi a Ordonanţei de Urgenţa nr. 41/2012 şi asigurarea respectării deciziilor Curţii Constituţionale referitoare la cvorumul pentru referendum şi la domeniul de responsabilitate al Curţii;
Rezolvare: În data de 17, respectiv 18 iulie a avut loc o sesiune Extraordinară a Parlamentului prin care s-a abrogat Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2012. Hotărârea CCR prevedea ca la referendumul din 29 iulie să fie impus cvorumul, iar această condiţie a fost îndeplinită.


Punctul 2: Respectarea, pe viitor, a prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă.
Rezolvare: În aceeaşi sesiune extraordinară a celor două Camere, prevederile ordonanţei de urgenţă nr. 41/2011 au fost abrogate astfel încât să fie în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale în privinţa referendumului. Pe 16 iulie, legea referendumului adoptată anterior de cele două Camere a fost promulgată de preşedintele interimar. Această lege a fost declarată ca fiind în concordanţă cu Constituţia, prin decizia nr. 73/2012 a Curţii Constituţionale cu condiţia să asigure participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unu din alegătorii înscrişi în listele electorale, condiţie care este respectată. Ca un rezultat al celor două acţiuni, referendumul din 29 iulie va fi organizat şi validat pe baza deciziei Curţii Constituţionale care este general obligatorie.


Punctul 3: Punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale.
Rezolvare: Acest punct le întăreşte primele două şi a fost îndeplinit de Guvern


Punctul 4: Asigurarea publicării fără întârziere a tuturor actelor, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale, în Monitorul Oficial.
Rezolvare: Premierul Victor Ponta a declarat public că asumă în numele Guvernului obligativitatea de a publica cât mai rapid actele sau deciziile CCR în Monitorul Oficial.


Punctul 5: Invitarea tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa sistemului judiciar; asumarea angajamentului de a impune sancţiuni disciplinare tuturor membrilor de Guvern sau de partid care subminează credibilitatea judecătorilor sau care exercită presiuni asupra instituţiilor judiciare.
Rezolvare: Victor Ponta susţine că: “Guvernul României îşi ia angajamentul să respecte independenţa sistemului judiciar, atitudine exprimată şi de premier pe data de 6 iulie. Acelaşi angajament a fost făcut şi de preşedintele interimar pe data de 10 iulie. În plus, pe 13 iulie, prim-ministrul a trimis o scrisoare către partidele politice în care le cere să respecte activitatea şi independenţa sistemului judiciar şi să se abţină de la criticarea deciziilor pe care acesta le ia. În caz contrar, se vor lua măsuri”, a explicat Ponta.


Punctul 6: Numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent ţi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat.
Rezolvare: Pe tema Avocatului Poporului au avut negociri între USL şi PDL. USL îl suţine pe Valer Dorneanu pentru această funcţie, în timp ce PDL îl susţine pe Gheorghe Iancu, demis în urma procedurilor parlamentare iniţiate de USL. Pentru această funcţie se poartă încă negocieri la nivelul Parlamentului, pentru o largă majoritate.


Punctul 7: Introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; un astfel de proces transparent ar trebui să includă depunerea unor candidaturi deschise, fondate pe criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie; abţinerea de la numiri în cursul preşedinţiei interimare.
Rezolvare: Prima parte a cerinţei lui Barroso este încă în derulare. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru urmează să anunţe care va fi procedura prin care se va alege noul Procuror-şef al României. În timpul interimatului lui Crin Antonescu nu a avut loc nicio schimbare.


Punctul 8: Evitarea acordării de graţieri prezidenţiale în cursul preşedinţiei interimare.
Rezolvare: Crin Antonescu a asumat public că nu va semna nicio graţiere în timpul interimatului de la Cotroceni. Punctul acesta viza ipoteza lansată de PDL conform căreia Antonescu îl va graţia pe Adrian Năstase.


Punctul 9: Abţinerea de la numirea în posturi de ministru a persoanelor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti în materie de integritate; eliberarea funcţiei de către miniştrii aflaţi într-o astfel de situaţie.
Rezolvare: Acesta este punctul rezolvat doar pe jumătate de premier. Situaţia senatorului Mircea Diaconu urmează a fi decisă în Parlament.


Punctul 10 - Adoptarea unor proceduri clare prin care să se prevada demisia parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnaţi definiv într-un caz de corupţie la nivel inalt.
Rezolvare: Acest punct a fost respectat prin retragerea calităţii de parlamentar a deputatului Sergiu Andon. Tot la acest punct se înscrie şi Mircea Diaconu, dar Parlamentul încă nu a decis.


În raportul trimis de Barroso se regăsesc 10 puncte şi 11 cerinţe, pentru că punctul 7 cuprinde două aspecte distincte.

Premierul Victor Ponta se va întâlni luni, 17 septembrie, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la Bruxelles. Anterior, Barroso se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu pe data de 15 septembrie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite