Cum poate pica Guvernul Dăncilă. Singura soluţie: moţiunea de cenzură. Ce plan are PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorica Dăncilă este nevoită să ceară un nou vot de încredere în Parlament în maximum 45 de zile. Însă un vot negativ nu atrage automat căderea Executivului Dăncilă, cum susţine Victor Ponta. Guvernul poate pica doar prin moţiune de cenzură. PNL lucrează deja la textul moţiunii, însă trântirea Vioricăi Dăncilă exact la startul campaniei pentru prezidenţiale l-ar încurca pe Klaus Iohannis. PSD joacă la trecerea timpului

Trei miniştri ALDE – Graţiela Gavrilescu, Anton Anton şi Viorel Ilie – au demisionat marţi din Guvern, după ce Tăriceanu a divorţat de PSD. În locul lor, premierul Viorica Dăncilă va numi interimari de la PSD. Potrivit Constituţiei, perioada de interimat nu poate depăşi 45 de zile. În acest interval, premierul este obligat să ceară un nou vot de încredere din partea Parlamentului, întrucât, prin ieşirea ALDE de la guvernare, s-a schimbat „compoziţia politică“ a Executivului ( art.85 din Constituţie). Pe scurt, a rămas doar PSD la guvernare.

Planul social-democraţilor este să tragă cât mai mult de guvernare. Potrivit unor surse politice, Viorica Dăncilă va aştepta până în ultima zi a perioadei de interimat pentru a cere un nou vot în Parlament, în condiţiile în care PSD nu mai are majoritate. Însă un vot negativ primit în Legislativ nu atrage automat şi căderea Guvernului Dăncilă. Teoretic, premierul poate încerca la infinit să strângă o majoritate parlamentară, lucru imposibil în realitate. Se va ajunge la blocaj? Nu.

Potrivit legii, un Guvern poate fi înlăturat înainte de finalul mandatului numai prin demisie sau moţiune de cenzură. Liderul PNL Ludovic Orban a anunţat că liberalii vor începe să strângă semnături chiar de săptămâna viitoare pentru textul moţiunii, numai că există un mic obstacol de oportunitate politică. Dacă moţiunea trece - şi e foarte posbil să treacă - Guvernul Dăncilă ar pica exact la startul campaniei pentru prezidenţiale (începutul lunii octombrie). Astfel, Klaus Iohannis ar trebui să se ocupe şi de negocierile pentru formarea unui nou Guvern, nu doar de campania electorală.

Scenariul probabil: Opoziţia va trânti Guvernul PSD până la finalul lunii septembrie, însă Viorica Dăncilă şi miniştrii săi vor rămâne la Palatul Victoria ca interimari până după alegerile prezidenţiale, când se vor linişti apele şi se va forma o nouă majoritate parlamentară, exact ca în 2009, când Emil Boc a asigurat interimatul după ce PSD a ieşit din Guvernul cu PDL.

Scenariul posibil: Opoziţia trânteşte Guvernul cât mai rapid posibil, se formează imediat o nouă majoritate care să suţină ori un premier PNL, ori un premier venit de la ProRomânia. USR a anunţat că nu va intra la guvernare, dar că va susţine un nou Executiv din care să nu facă parte PSD. Varinta unui premier tehnocrat este exclusă, după precedentul Cioloş.

Potrivit unor surse politice, PSD nu va ieşi de la guvernare  din proprie iniţiativă, deşi mai mulţi baroni locali au cerut demisia Guvernului. Viorica Dăncilă va aştepta moţiunea de cenzură a Opoziţiei, care va fi susţinută şi de ALDE, până ieri partenerul PSD la Putere. „Dacă va trece moţiunea de cenzură, ne supunem votului Parlamentului. Nu mă tem de alegeri anticipate“, a spus Dăncilă.

Iohannis reacţonează în ritmul lui

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va vorbi despre criza politică declanşată luni abia miercuri. „«Daţi-mi o bună politică internă ca să pot face o bună politică externă», spunea diplomatul Nicolae Titulescu. Nu putem face abstracţie de politica internă. Despre actuala criză guvernamentală, despre remaniere, despre calea de ieşire din criză, voi face o declaraţie mâine“, a declarat preşedintele României, la o întâlnire cu şefii de misiuni diplomatice. 

Te-ar putea interesa şi:

A început revolta în ALDE după ce Tăriceanu a scos partidul de la guvernare. Continuă alianţa cu PSD pe plan local

CTP: Dăncilă continuă cu o eficienţă remarcabilă opera de distrugere a PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite