Cum îşi execută PSD propriile vedete. Patru studii de caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD i-a mazilit în ultimii doi ani pe membrii care puteau fi exemplu de eficienţă administrativă, competenţă sau care erau în topul notorietăţii în rândul politicienilor din partid.

Primul semn dat de conducerea PSD în ceea ce priveşte eliminarea din partid a celor care puteau fi consideraţi drept aleşi de succes a fost excluderea din partid a lui Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud - Alba, în ianuarie 2017.

Imagine indisponibilă

Decizia conducerii PSD ar fi fost trecută cu vederea, dacă Damian ar fi fost un simplu primar. Însă acesta era cel mai bun edil PSD din judeţul Alba şi unul dintre cei mai eficienţi din ţară, în condiţiile în care atrăsese pentru comuna sa peste 20 de milioane de euro din fonduri europene. Cu toate că a contestat decizia excluderii, Liviu Dragnea şi ceilalţi lideri PSD nu s-au răzgândit, social-democraţii rămând fără un primar cu care se puteau mândri.

Apoi, în urma scandalurilor legate de schimbările urmărite pentru modificarea legilor Justiţiei şi discursului anti-UE, eurodeputatul Sorin Moisă şi-a dat demisia din PSD. Spre deosebire de o bună parte a eurodeputaţilor PSD care nu s-au remarcat la Bruxelles cu un proiect major, Moisă a fost politicianul care a negociat ridicarea vizelor pentru Canada şi i-a reuşit acest lucru. Pentru reuşitele sale a fost catalogat „securist“ de aleşi ai PSD, printre care Lia Olguţa Vasilescu.

sorin moisa

Conducerea PSD i-a tăiat din elan, în noiembrie 2019, şi Gabrielei Firea, cel mai popular social-democrat, după cum arată mai multe sondaje. După mai multe atacuri între susţinătorii lui Dragnea şi primarul Capitalei, Firea şi-a dat demisia din funcţiile de preşedinte interimar al PSD Bucureşti şi cea de vicepreşedinte al formaţiunii. Anterior, primarul Capitalei afirmase că o cauză a atacurilor venite din partea lui Dragnea era imaginea bună de care se bucura.

Imagine indisponibilă

Creţu, candidat din partea Pro România

PSD şi-a atacat în ultimele luni şi comisarul european pe care îl propusese în 2014 în executivul european: Corina Creţu. După ce oficialul european le-a atras atenţia colegilor din Guvern că nu fac tot ce le stă în putere să atragă fonduri europene şi pun beţe în roate unor proiecte, Creţu a fost criticată de liderii formaţiunii în dese rânduri. În condiţiile în care Creţu nu mai prindea lista la europarlamentare, actualul comisar european a fost atrasă în Pro România de fostul premier Victor Ponta, aceasta urmând să candideze din partea acestui partid.

Tot în Pro România ar urma să se înscrie în următoarele zile şi doi foşti lideri ai PSD, Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, excluşi după ce l-au criticat pe Liviu Dragnea.

Adrian Tutuianu si Marian Neacsu  Inquam Photos / George Calin
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite