Cum încearcă Ponta să-i ia lui Băsescu vila de protocol Covasna. Care sunt armele preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, altături de preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta, altături de preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Traian Băsescu a aflat în Ajunul Crăciunului că vila de protocol Covasna, locul preferat al preşedintelui pentru petrecerea de Revelion, a fost transferată în subordinea ministrului Mircea Duşa, printr-o ordonanţă de urgenţă foarte bine ascunsă de guvern. Mutarea făcută de premierul Victor Ponta poate fi întoarsă de preşedinte cu ajutorul Constituţiei, care îl plasează pe şeful statului în fruntea forţelor armate.

Premierul Victor Ponta i-a pregătit o surpriză preşedintelui Traian Băsescu chiar în Ajunul Crăciunului. O ordonanţă de urgenţă, care nu a figurat pe ordinea de zi înaintea şedinţei de guvern, transfera vila de protocol Covasna din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a ministerului de Apărare, condus de social-democratul Mircea Duşa.

Potrivit guvernului, actul normativ nu putea suferi amânare. „Necesitatea stringentă a identificării şi transmiterii în administrarea MApN a unui imobil care să corespundă exigenţelor speciale ale cooperării internaţionale în domeniul militar“, este explicaţia oficială a Executivului.

Constituţia, asul din mânecă al lui Băsescu

La o primă vedere, ordonanţa îl lasă pe şeful statului fără vila de protocol de la Covasna. În realitate, Traian Băsescu are la îndemână o carte pe care o poate juca în favoarea sa, şi care este conferită de Constituţie. Potrivit Legii Fundamentale a statului, preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem al Ţării (CSAT).

Cu aceste atribuţii în domeniul apărării, Traian Băsescu se poate bucura în continuare de luxul de la Covasna. Neînţelegerile pot apărea, însă, dacă cele două părţi vor dori să meargă la vilă în acelaşi moment.

Casa, care a fost şi locul de vânătoare al lui Nicolae Ceauşescu, are o însemnătate aparte pentru preşedintele Traian Băsescu dacă ne gândim că este una dintre puţinele pentru care Traian Băsescu a făcut o solicitare expresă Guvernului Tăriceanu de a nu fi inclusă pe lista imobilelor scoase la vânzare de RA-APPS, lucru care nu s-a întâmplat de altfel nici sub guvernările Boc sau Ponta.

În plus, vila de protocol de la Covasna este şi locul unde şeful statului şi-a petrecut Revelionul 2013, alături de familie, Elena Udrea şi Dorin Cocoş.

Vila de protocol de la Covasna FOTO replicaonline.ro


Încă patru vile de protocol pentru Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu se bucură de confortul altor patru vile de protocol: Vila Lac 3, Vila Dante, Vila de la Predeal şi cea de la Neptun. Vila Lac 3 a primit în 2005 destinaţia de resedinţă oficială pentru preşedintele României, împreună cu dotările aferente. În ultima perioadă, grădina care înconjoară Vila Lac 3 a fost folosită de preşedinte în scop agricol. Traian Băsescu şi-a cultivat propria sa grădiniţă cu legume.

Lângă Vila Lac 3 se află Vila Dante, locul în care şeful statului se relaxează înotând în piscina din interior. „Eu, de când am facut operaţia la spate, acolo inot, că e gard în gard cu mine, după aia îmi văd de treabă. E o poartă, păzită, pentru că şi Dante e lipită de Lac 3, unde locuiesc eu“, a explicat Băsescu.

Când merge pe litoral, Traian Băsescu se gazează la casa de la Neptun. Crăciunul îl găseşte pe preşedinte la casa de la Predeal, împreună cu familia.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite