Cum explică Nicolăescu legea care vizează prevenţia bolilor: Este o necesitate, o dorinţă a populaţiei. Informaţiile apărute contravin spiritului legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu. FOTO David Muntean
Liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu. FOTO David Muntean

Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, duminică, faptul că proiectul de lege privind prevenţia în sănătate prevede ca cetăţenii să fie informaţi, să primească gratuit aceste servicii ca un drept şi o responsabilitate a statului român faţă de ei, dar solicită ca aceştia, la rândul lor, să înveţe să fie responsabili.

Liberalul a precizat de la începutul conferinţei de presă că ieşirea sa pentru lămuriri are loc în contextul în care mass-media nu a receptat pozitiv proiectul de lege. 

„Pornind de la un lucru foarte simplu, şi anume, am observat în spaţiul public o serie de controverse pe proiectul de lege privind prevenţia în Sănătate. Am observat o serie de mesaje care nu au legătură cu textul de lege şi eu cred că datoria noastră este să clarificăm aceste lucruri. Atunci când am început elaborarea proiectului de lege, cu multe luni în urmă, am sondat cetăţenii, dacă doresc sau nu doresc un asemenea lucru, sigur, plecând de la un studiu care exista, un sondaj de opinie care spunea că 90% din populaţia ţării doreşte un program de prevenţie, doreşte un program de analiză şi investigaţii gratuite, astfel încât fiecare cetăţean să poată să prevină o îmbolnăvire, să poată să prevină o situaţie critică de sănătate. Am purces la acest demers împreună cu Organizaţia Femeilor Liberale din PNL, care au mers pe teren, au discut cu mii, zeci de mii de oameni şi în felul acesta am ajuns la concluzia că populaţia României doreşte prevenţia", a declarat Nicolăescu într-o conferinţă de presă.

Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, a spus că se introduce pentru prima oară obligativitatea statului de a participa cu fonduri pentru un astfel de program de prevenire a bolilor, de care ar urma să beneficieze atât cetăţenii asiguraţi, cât şi cei neasiguraţi. 

„Programele de prevenţie vor fi finanţate din bugetul de stat şi nu din banii asiguraţilor — ceea ce este corect, echitabil şi vor rămâne mai multe fonduri pentru asiguraţi, contribuabilii la fondul de asigurări de sănătate. Legea va prevede ca 10% din totalul fondurilor de sănătate dintr-un an să se regăsească în alocări din bugetul de stat pentru prevenţie“, a adăugat deputatul liberal.

„Noi am considerat că prevenţia este o necesitate, este o acţiune utilă şi mai ales este o dorinţă a cetăţenilor României şi ea trebuie transpusă într-o lege, pentru că o ţară, ca să facă prevenţie, trebuie să aibă o serie de norme, trebuie aibă fonduri asigurate şi mai ales să fie informată populaţia. Am făcut un calcul, după tot ce am ştiut, după tot ceea ce ştim că se întâmplă şi în alte ţări, cam 10% din total fonduri din Sănătate, vorbesc aici de fondurile Casei şi fondurile alocate Ministerului Sănătăţii, ar trebuie să satisfacă, într-o primă etapă, tot necesarul pentru Programul Naţional de Prevenţie“ a precizat fostul ministru.

Liderul deputaţilor liberali a mai susţinut că echipele de medici şi profesionişti în sănătate publică vor elabora norme de aplicare a legii astfel încât să se ia în considerare specificul riscurilor de natură medicală, patologiilor din România, condiţiilor de logistică, condiţiilor din diverse zone ale ţării, în aşa fel încât toţi cetăţenii să beneficieze de servicii de prevenţie.

În finalul conferinţei, Nicolăescu a declarat că a fost suprins într-un mod neplăcut de faptul că presa a punctat faptul că prin acest proiect de lege se doreşte „băgarea mâinii în buzunarul oamenilor“, „sancţionarea lor“.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite