Cum a ajuns Dragnea pe culmile disperării. Liderul PSD, asediat de conspiraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD a ajuns să considere că el şi colegii săi sunt hăituiţi de numeroşi duşmani interni şi externi: Klaus Iohannis, procurori, judecători, servicii, multinaţionale, liderii UE. Concluzia specialiştilor: Dragnea a ajuns la disperare şi nu-i mai pasă de imaginea României.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ţinut duminică seara cel mai dur discurs al său la adresa adversarilor, unii existenţi, alţii inventaţi. Liderul PSD a lansat acuzaţii la adresa a numeroşi actori politici din România şi din afara ţării, la adresa procurorilor şi judecătorilor, a serviciilor de informaţii, a băncilor, a multinaţionalelor şi aşa mai departe.

„Deasupra tuturor este Iohannis care, într-un mod prin care trădează interesele României, spune de foarte mult timp că Guvernul României, că România, nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Ăsta este act de trădare a intereselor naţionale ale acestei ţări practicat de Klaus Werner Iohannis“, le-a spus Dragnea social-democraţilor aflaţi duminică la Consiliul Naţional al PSD. „Trădători“ au fost făcuţi şi europarlamentarii care au votat moţiunea Parlamentului European privind statul de drept din România, în timp ce despre candidatul social-democraţilor europeni la şefia Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat că „duşmăneşte România“ şi nu vrea să apară în nicio poză cu el.

„Nici împotriva lui Năstase nu a fost atâta ură“

Mai mulţi specialişti au tradus discursul lui Dragnea drept o dovadă a faptului că social-democratul a ajuns la o disperare în care evidenţiază teme conspiraţioniste. „Discursul arată, de fapt, disperarea şi izolarea politică în care se află. Nimeni nu vrea să audă de el în Europa, iar în ţară a rămas înconjurat doar de câteva persoane. Ştie că va pierde şi majoritatea în Parlament. În consecinţă, fiind la o cotă de circa 10% încredere, singurul public care i-a mai ramas la dispoziţie este cel fără educaţie, captiv, la care merg conspiraţiile. Nimeni din România nu-l crede pe Dragnea inocent. Oriunde v-aţi duce, de la Teleorman la Arad, oamenii vă vor spune, în proporţie de 90%, că Dragnea e tatăl hoţilor. Nici împotriva lui Adrian Năstase nu a fost atâta ură, pentru că Năstase, cu tot comportamentul său arogant de atunci şi cu toată percepţia negativă, nu a schimbat doua guverne şi 70 de miniştri în doi ani“, a declarat fostul consilier prezidenţial Valeriu Turcan.  

Reflexe fascist-bolşevice

Şi politologul Stelian Tănase subliniază faptul că Dragnea se foloseşte de jumătăţi de adevăr, dar şi de teorii ale conspiraţiei, pentru a se lansa în atacuri la adresa tuturor celor care consideră că i-ar sta în cale. „Dragnea s-a configurat ca anti-occidental, rasist, intolerant, anti-UE, xenobofob, anti-corporaţii internaţionale, anticapitalist. Pe scurt, populist, cu reflexe fascist-bolşevice, antidemocratice puternice. Nu cred că trebuie trimis la control la un spital psihiatric, cum au scris unii. Ştie ce face, e under-control (n.r. – sub control), se supraveghează atent. Minte de stinge, se joacă de-a cuvintele şi de-a manipularea. Utilizeaza frecvent fake news şi se bazează – mai ales – pe teoria conspiraţiei. Aseară, Dragnea s-a ambiţionat să intre in familia de lideri tip Putin şi Erdogan“, a scris politologul Stelian Tănase, într-un text apărut pe blogul personal.

Mai mult, o problemă pe care o văd specialiştii e că liderul PSD arată că nu-l interesează credibilitatea României acum, în prag de preluare a preşedinţiei Consiliului UE. „Problema lui Dragnea nu e că spune prostii, ci faptul că aceste prostii subminează toată credibilitatea României şi tot efortul din timpul asigurării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Practic, Dragnea se constituie, prin ceea ce spune şi ce face, în cel mai mare duşman al României. O distruge din interior cu efecte pe termen lung“, a mai afirmat Turcan.

Retorica lui Dragnea împotriva occidentului dă impresia că România nu mai e de acord cu partenerii de peste ocean şi cu cei din Europa. „Discursul lui Liviu Dragnea marchează transformarea oficială a PSD într-un partid naţional-socialist cu puternice accente latino-americane. PSD şi-a asumat oficial anti-occidentalismul şi anti-capitalismul fiind din acest punct de vedere primul partid care face asta dupa dispariţia PCR. Liviu Dragnea a plasat oficial PSD în război cu partenerii noştri euro-atlantici, un război în care vrea să atragă şi România, un război care are ca singur scop legitimarea amnistiei şi graţierii menite a-l scapa de puşcărie. Miza acestui conflict nu este însă nici Dragnea şi nici PSD. Miza este păstrarea României în familia euro-atlantică şi pericolul transformării ţării într-o dictatură de tip latino-american“, susţine, la rândul său, consultantul politic George Rîpă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite