Cum îl va afecta pe Dacian Cioloş schimbarea de partid. Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş este liderul noului partid PLUS: Partidul Libertăţii Unităţii şi Solidarităţii. Foto: Steluţa Popescu
Dacian Cioloş este liderul noului partid PLUS: Partidul Libertăţii Unităţii şi Solidarităţii. Foto: Steluţa Popescu

Piedicile din instanţă l-au făcut pe Dacian Cioloş să renunţe la vechiul partid şi să anunţe o mutare-surpriză: înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, deja aprobată de Tribunal, cu care promite să „schimbe România în bine”. Specialiştii au comentat, pentru „Adevărul”, cum îl va afecta această schimbare şi de ce va avea nevoie pentru a fi considerată o mişcare de succes.

„În 2016, unii dintre noi am avut privilegiul să fim la guvernare. Am terminat mandatul şi ştiţi ce a început din ianuarie 2017. Noi ne-am luat atunci angajamentul să ne implicăm, dar implicarea civică e un punct de plecare esenţial. Am realizat că e nevoie şi de implicare politică”, a declarat Dacian Cioloş la începutul discursului.

Liderul Partidului Libertăţii Unităţii şi Solidarităţii (PLUS) a continuat prin a explica că motivul unei astfel de schimbări radicale, în contextul în care peste doar şase luni vor avea loc primele alegeri la care va  participa, constă în blocajul pe care Mişcarea România Împreună l-a întâmpinat în instanţă, ajungând aproape imposibil să primească aprobare legală.

„Acest dosar al partidului Mişcarea România Împreună tronează în justiţie de opt luni pentru că unii oameni încearcă să oprească acest vehicul. Cert este că înregistrarea acelui partid se mişca extrem de încet, atât de încet încât riscam să ratăm participarea la primele alegeri din mai 2019. În septembrie, am decis să ne gândim la o alternativă. Colegi de-ai noştri, oameni anonimi, dar care au vrut să dea o mână de ajutor, au depus o cerere de înregistrare a unui partid politic”, a afirmat Cioloş.

PLUS se află deja înregistrat la Registrul Naţional al Partidelor din România şi îşi va începe oficial activitatea de săptămâna viitoare, atunci când toţi membri fondatori ai Mişcării România Împreună vor demisiona şi se vor transfera în noul partid. Liderii acestuia vor organiza marţi o nouă conferinţă de presă în care vor comunica programul electoral al formaţiunii şi conducerea acesteia. 

„La 24 de ore de la anunţul de înfiinţare a PLUS, am primit peste 7.500 de cereri de adeziune. Vă aşteptăm alături de noi!”, a scris Cioloş, duminică, pe pagina sa de Facebook.  

„Nu contează partidul, contează Cioloş”

Contactaţi pentru a descoperi cum îl va afecta pe fostul premier tehnocrat schimbarea partidului în timpul scurt care a mai rămas până la primele alegeri, atât sociologii, cât şi analiştii politici sunt de părere că numele partidului e mai puţin important, atât timp cât liderul rămâne neschimbat.

„Nu prea contează atât de mult partidul, contează Cioloş. Partidul e în jurul său, nimeni nu ştie exact cum se cheamă. Şi în sondaje, dacă vă uitaţi, apare «partidul lui Cioloş», nu un nume. Problema este că în şase luni va avea testul de aur, mai exact alegerile europarlamentare. Dacă un partid nu va trece atunci pragul electoral, va muri, fiind, cel mult, absorbit de alte partide. Ideologic lumea percepe PSD de stânga, suspectează tot de stânga şi pe Ponta şi, în rest, toţi de dreapta. Dar nu ai de unde să ştii, pentru că politicienii lansează tot felul de idei fără o logică ideologică. Unii dintre ei mai afirmă diverse valori: se afirmă liberali, dar sunt cu PSD, vezi exemplul Tăriceanu. Cât de liberal poţi să fii? Se crează confuzie. Practic, dimensiunea ideologică e insignifiantă ceea ce rău”, a declarat sociologul Alfred Bulai.

De aceeaşi părere este şi sociologul Barbu Mateescu, acesta explicând pentru „Adevărul” că „persoana lui Dacian Cioloş este cea care contează foarte mult în contextul actualei guvernări”, „societatea fiind foarte critică”, iar modul în care este administrată ţara fiindu-i în avantaj. 

„Din punctul meu de vedere, noi nu prea avem votanţi ai ideologiilor. Societatea noastră urmăreşte cu precădere ritmul de dezvoltare. Şi, din perspectiva asta, Cioloş s-a poziţionat alături de USR şi de Iohannis cu un discurs pro-modernizare. Adică un contrast benefic pentru el cu actuala guvernare.  În concluzie, contează foarte mult cât se comunică. Partidul lui Dacian Cioloş are o presiune mai mare vizavi de comunicare faţă de PSD şi USR, care deşi total diferite, sunt deja foarte clar definite în mentalul colectiv”, a precizat Mateescu.

Aici vorbim de oameni, nu există nicio ideologie. Nu prea contează atât de mult numele partidului, contează doar Cioloş. 

Analistul politic Valeriu Turcan crede că riscul în această situaţie vine mai degrabă din faptul că „PLUS rămâne eminamente un proiect de lider”, testul de la alegerile europarlamentare fiind unul de „mobilizare a structurilor locale pe care PLUS nu le are”. Turcan a mai explicat că este esenţial ca partidul să candideze sub propria siglă, pericolul unei alianţe fiind acela de a lăsa partidul la stadiul de proiect. Întrebat dacă ar putea reprezenta un pericol pentru PSD, acesta a precizat că avantajul va veni mai mult în relaţia cu UE. 

„PSD se poate trezi că mai apare un actor român în dialogul cu stânga europeană, dialog închis deja de către PSD. Pe de altă parte, opoziţia anti-PSD va fi şi mai fragmentată, ceea ce va face şi mai dificilă coordonarea pentru o acţiune comună, cu masa critică, anti-PSD”, a afirmat Valeriu Turcan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite