Cum pot fi adoptate legile Justiţiei până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţine că proiectul de modificare a legilor Justiţiei va fi adoptat în Parlament cu sau fără existenţa unui punct de vedere scris al Comisiei de la Veneţia, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, adică decembrie, obiectiv care poate fi dus la capăt fără probleme dacă majoritatea vrea acest lucru.

 „Noi vrem ca, în această sesiune, aceste legi să fie adoptate, cu precizarea că am văzut discuţii astăzi despre solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia pentru această procedură. Pentru mine, nu mi se pare important. Noi ducem legile la capăt la adoptare“, a afirmat şeful PSD, care precizează pentru prima dată termenul pe care şi-l propune majoritatea parlamentară pentru adoptarea legilor Justiţiei.

La sfârşitul anului trecut, PSD şi ALDE, cu toate că nu aveau o majoritate aşa confortabilă, au demonstrat, prin adoptarea legii prin care erau eliminate 102 taxe nefiscale, faptul că pot trece o iniţiativă legislativă  prin Parlament de două ori în 72 de zile. Şi nu oricum, ci prin „reanalizarea ei“ după o sesizare la CCR şi o cerere de reexaminare a preşedintelui. Concret, pe legea prin care erau eliminate 102 taxe nefiscale au început dezbaterile la 17 octombrie 2016, iar în aceeaşi zi a fost adoptată de plenul Senatului.

Noi vrem ca, în această sesiune, aceste legi să fie adoptate. Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Varianta pe repede-nainte, în două zile

Opt zile mai târziu era adoptată iniţiativa şi de Camera Deputaţilor. Aşadar, doar opt zile a fost nevoie în prima pentru a fi adoptată o lege. După ce a fost atacată la CCR şi preşedintele Iohannis a cerut reexaminarea ei, Legea a ajuns din nou pe masa aleşilor, în luna decembrie. De doar două zile au avut nevoie deputaţii şi senatorii pentru a o trece din nou prin comisii şi prin plenuri şi să o trimită pentru promulgare lui Iohannis. În total, 72 de zile.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite