Culisele votului pentru Meleşcanu. Cine a trădat de la ALDE, cine sunt disidenţii din PSD. Cum a votat USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu

În turul doi pentru şefia Senatului, patru aleşi ALDE l-au sprijinit pe Teodor Meleşcanu, în ciuda deciziei partidului, care a recomandat un vot pentru Alina Gorghiu, susţin surse politice pentru Adevărul. În primul tur, doi senatori PSD s-au revoltat şi au preferat-o pe Gorghiu în loc de Meleşcanu, însă în turul doi s-au sucit, fiind controlaţi de Mihai Fifor. Patru senatori USR s-au abţinut în primul tur, deşi înţelegerea era să voteze PNL

Din cei 13 membri ai grupului ALDE, 4 au votat pentru Teodor Meleşcanu în turul doi, deşi Călin Popescu Tăriceanu anuţase că partidul său o va sprijini pe Alina Gorghiu. Potrivit unor surse politice, printre cei care au votat pro-PSD se numără senatorii Mihai Ruse, Ionuţ Sibinescu şi Ion Hadârcă. 

În primul tur, doi senatori PSD au votat pentru Alina Gorghiu, în ciuda faptului că premierul Viorica Dăncilă a cerut ca tot grupul să-l sprijine pe Tăriceanu, ameninţând cu sancţiuni. Printre cei care nu au vrut să arate cum votează s-au numărat Ecaterina Andronescu şi Şerban Nicolae, ambii aflaţi în relaţii reci cu preşedintele PSD. Însă în turul doi, toţi senatorii PSD au fost de partea lui Meleşcanu, siliţi de ochii lui Mihai Fifor, care a verificat fiecare vot în parte.

În ciuda înţelegerii dintre Ludovic Orban şi Dan Barna pentru susţinerea Alinei Gorghiu, liderul senatorilor USR, Adrian Wiener, a refuzat să spună clar, de la tribună, că grupul său va fi de partea liberalilor. În momentul în care a fost chemat la microfon să anunţe pe cine susţine USR, Wiener a spus: „Vom vedea“. Patru senatori s-au abţinut de la vot în primul tur. Potrivit surselor citate, toate patru au venit de la USR. Însă, în turul doi, USR a votat în bloc pentru Alina Gorghiu. 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat miercuri desfiinţarea grupului ALDE din Senat ca urmare a excluderii lui Teodor Meleşcanu şi înfiinţarea unui grup mixt alături de Pro România.

Premierul Viorica Dăncilă i-a anunţat pe cei trei parlamentari ALDE pe care i-a propus pentru portofoliile rămase vacante, în ciuda faptului că formaţiunea condusă de Tăriceanu a ieşit de la guvernare. Graţiela Gavrilescu se întoarce la Ministerul Mediului după doar două săptămâni de Opoziţie. Ioan Cupă a fost propus pentru Energie, în timp ce Ştefan Băişanu pentru Relaţia cu Parlamentul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite