Culisele fondului-fantomă pentru primari. Cum loveşte Dragnea în Olguţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguţa Vasilescu ţinteşte sus în PSD, chiar la funcţia lui Liviu Dragnea
Lia Olguţa Vasilescu ţinteşte sus în PSD, chiar la funcţia lui Liviu Dragnea

Liderul PSD le-a promis aleşilor locali o nouă conductă bugetară: 10 miliarde. Lei sau euro? Deocamdată e incert. Însă un lucru e cert: Liviu Dragnea vrea să diminueze puterea politică a Olguţei Vasilescu, care urmează să preia Ministerul Dezvoltării, deci va dirija el banii pentru primari. „Dragnea s-a fript cu Paul Stănescu, în care avea încredere maximă“, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“.

Liviu Dragnea a anunţat că Guvernul va deschide un nou fond pentru dezvoltare locală, dedicat primarilor. „Acest fond de investiţii o să-l avem în bugetul pe 2019. Sunt 10 miliarde de euro“, a spus Dragnea după şedinţa conducerii PSD. Întrebat de unde vor veni banii, în condiţiile în care bugetul României abia suportă majorările de salarii şi pensii, liderul PSD a răspuns: „E o chestiune noua în România, e ceva unic. Ministrul Finanţelor o să vă explice mai bine“. Însă Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, a amânat explicaţia. „Mecansimul va fi prezentat mai târziu pentru a se înţelege foarte clar care este scopul, de unde vin banii, pe ce perioadă“, a spus Teodorovici la Digi 24.

A doua zi după anunţul liderului PSD, premierul Viorica Dăncilă a spus că Guvernul va aloca pentru fondul dedicat primarilor suma de 10 miliarde, doar că de lei, nu de euro, aşa cum spunea şeful său de partid. Când jurnaliştii au întrebat-o dacă e vorba de lei sau euro, Viorica Dăncilă a răspuns: „Eu ştiu de 10 miliarde de lei, dar poate domnul Dragnea are dreptate. Nu m-am uitat încă atent pe cifrele din buget. Important este că acest proiect la nivel naţional vrea ca fiecare localitate să aibă cele necesare şi încercăm să găsim mai multe modele pentru dezvoltare“.

Însă Executivul are deja un minister special dedicat Dezvoltării, condus în prezent de ministrul demisionar Paul Stănescu, unul dintre rivalii lui Dragnea în partid. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală ( PNDL), ministerul împarte bani în teritoriu, în special primarilor PSD şi ALDE. „PNDL finanţează exact acelaşi lucru, infrastructura mică locală, canalizare, apă şi şcoli. Programul Naţional de Dezvoltare, etapa a doua, 2017- 2020, are alocate vreo 6 miliarde de euro“, a explicat, la RFI, Septimius Pârvu, unul dintre experţii care au urmărit cum au cheltuit primarii banii de la Ministerul Dezvoltării.  „Avem deja modelul PNDL, care este o puşculiţă politică. Ne uităm de vreo şapte ani pe aceşti bani naţionali: din analizele noastre, primarii Puterii tot timpul primesc mai mulţi bani. Este o metodă de a-ţi plăti primarii. În an electoral, este şi mai rău, pentru că ai nevoie să îţi aducă voturi şi să îţi stea fideli“, explică Septimius Pârvu de la ONG-ul ExpertForum.

Întrebat de ce Guvernul mai vine cu un fond pentru primari, când PNDL are acelaşi scop, Eugen Teodorovici a spus: „Nu strică să variem, să creăm mai multe mecanisme, să existe un fel de concurenţă în sensul bun“. În replică, Septimius Pârvu spune că aleşii locali ar putea atrage fonduri europene: „Suma este enormă:  10 miliarde din bugetul naţional pentru nişte proiecte care ar putea fi foarte bine finanţate din bani europeni“.

Surse guvernamentale susţin, pentru „Adevărul“, că primarii, indiferent de partid, preferă banii de la buget, nu de la Bruxelles. „Pentru fonduri europene trebuie să munceşti, să scrii proiecte, să cheltui corect banii, e multă responsabilitate şi bătăie de cap. Aşa, dacă eşti primar PSD, îl suni pe ministru şi primeşti banii urgent. Apoi nu te întreabă nimeni cum i-ai cheltuit. Iar când se schimbă Guvernul prioritate vor avea cei care sunt azi în Opoziţie şi tot aşa, prin rotaţie“, explică sursele citate.

Olguţa rămâne fără putere
Potrivit unor surse din conducerea PSD, Liviu Dragnea a gâdnit noul fond-fantomă ca o măsură de siguranţă pentru fotoliul său de şef al partidului. În locul lui Paul Stănescu a fost propusă Lia Olguţa Vasilescu, pe care preşedintele Klaus  Iohannis nu a acceptat-o deocamdată. Însă CCR l-ar putea obliga pe şeful statului să o numească în Guvern. „Dragnea a vrut să mai diminuează din puterea extrem de mare pe care o are ministrul Dezvoltării, după episodul Paul Stănescu, cel care a început revolta în PSD. Olguţa Vasilescu va împărţi banii pentru primari şi şefi de Consilii Judeţene, deci va fi mereu în contact cu baza partidului. Dragnea se teme ca Olguţa să nu-i ia locul, pentru că s-a fript deja cu Paul Stănescu, în care avea încredere maximă. Aşa că a venit cu acest fond special, unde va avea control total“, susţin sursele citate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite