Culise. Ce plan are Iohannis dacă Orban va fi respins de Parlament. Partidele care votează noul guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care Ludovic Orban va fi respins în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis îl va propune a doua oară tot pe liderul PNL pentru formarea Guvernului, susţin surse politice pentru Adevarul. Astfel, PSD şi ProRomânia, partidele care se opun PNL, fie vor vota învestirea noului guvern, fie se va ajunge la alegeri anticipate. Pe de altă parte, Ludovic Orban crede că va trece din prima. PSD va trage de timp.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban, însă liderul PNL nu are deocamdată o majoritate pe care să se bazeze în Parlament. În ciuda faptului că partidele de Opoziţie s-au coalizat pentru a trânti Guvernul Dăncilă, pentru învestirea noului guvern nu mai există consens. Victor Ponta, liderul ProRomânia, nu ar vrea să gireze un executiv PNL, iar PSD, trecut în Opoziţie, la lipsi dinadins de la vot. Liberalii iau în calcul şi varinta în care Ludovic Orban ar putea pica la votul de încredere al Parlamentului, susţin surse politice pentru „Adevărul”. Însă preşedintele Klaus Iohannis are un plan de rezervă. În cazul în care Parlamentul îl va respinge pe Orban în primă fază, şeful statului este decis să-l nominalizeze a doua oară tot pe liderul PNL, susţin sursele citate. În această situaţie, parlamentarii - în special cei de la PSD şi ProRomânia - vor fi strânşi cu uşa: fie votează noul guvern, fie preşedintele dizolvă Parlamentul şi declanşează alegeri anticipate.

Constituţia nu-i interzice preşedintelui să vină de două ori cu aceeaşi propunere de premier. ”Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, spune articolul 89 din Constituţie. Aşadar, e vorba de două solicitări, nu de două persoane diferite desemnate pentru a forma guvernul. Klaus Iohannis mizează pe faptul că parlamentarii PSD nu vor să renunţe la un an de mandat şi vor vota, cel puţin a doua oară, în favoarea lui Orban. Scurtarea mandatului cu 12 luni ar însemna o pierderea financiară de 50.000 de euro pentru fiecare ales care pleacă mai devreme acasă, potrivit unor calcule făcute chiar de parlamentari.

Pe ce voturi se bazează PNL

Pe lângă voturile PNL, Ludovic Orban se bazează momentan pe ALDE şi PMP, care vor susţine noul guvern fără a intra la Putere. UDMR este aproape să bată palma cu PNL, în timp ce USR pune patru condiţii: alegerea primarilor în două tururi, abrogarea recursului compensatoriu, adoptarea iniţiativei ”Fără penali în funcţii publice” şi consultarea Parlamentului pentru desemnarea noului comisar european al României. Potrvit surselor citate, Orban  va accepta cele patru condiţii puse de Dan Barna, prin urmare adună şi cele 40 de voturi ale USR. Mai rămâne doar Victor Ponta, care este indecis, însă liberalii susţin că îl vor convinge până la urmă să pună umărul la învestirea noului guvern. Victor Ponta este cheia majorităţii parlamentare.

Fără voturile ProRomânia, Ludovic Orban poate ajunge la Palatul Victoria numai cu sprijinul PSD, partid care, oficial, va absenta intenţionat de la vot. Liderii PNL susţin că vor fi parlamentari PSD care vor vota pentru Orban în Parlament. Liderii social-democraţi au cerut, oficial, instalarea grabnică a unui nou guvern, însă, în realitate, plănuiesc să împingă cât mai mult votul de învestitură, astfel încât să mai rămână câteva zile la Putere, susţin surse din conducrea PSD. De asemenea, toţi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale vor spijini noua Putere, ca de obicei. ”Dacă Ponta îşi ţine cuvântul şi votează pentur învestire, Guvernul Orban va avea cu cel puţin 10 voturi mai mult decât a strâns moţiunea de cenzură”, susţin surse din conducerea PNL pentru ”Adevărul”.

10 zile are la dispoziţie Ludovic Orban să prezinte echipa de miniştri în Parlament.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite