Culise. Cum încearcă PSD să saboteze referendumul pe justiţie: secţii separate de vot. Tăriceanu a procedat la fel în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea FOTO MEDIAFAX
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea FOTO MEDIAFAX

Chiar dacă referendumul pe Justiţie va avea loc concomitent cu alegerile europarlamentare, Guvernul Dăncilă va organiza secţii de vot diferite, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Astfel, PSD va putea mobiliza electoratul la urne pentru euroalegeri, dar în acelaşi timp va sabota atingerea cvorumului de prezenţă la referendum (30%). Există şi un precedent: referendumul declanşat de Traian Băsescu în 2007.

PSD şi-a pregătit tactica pentru a sabota referendumul pe Justiţie „aproape“ anunţat de preşedintele Klaus Iohannis. Surse din conducerea PSD susţin că Guvernul Dăncilă va organiza secţii de vot separate pentru referendum şi pentru europarlamentare, deşi cele două procese electorale vor avea loc în acelaşi timp, pe 26 mai. „Secţia de vot pentru euroalegeri va fi la parterul şcolii, la intrare, iar  secţia de vot pentru referendum lui Iohannis va fi în capătul culoarului, la etaj sau în sala de sport. Să vedem atunci dacă va atinge cvorumul de prezenţă“, susţine unul dintre deputaţii PSD pentru „Adevărul“.

Astfel, primarii PSD vor putea îndemna electoratul să iasă la urne, însă doar pentru euroalegeri, astfel încât partidul condus de Liviu Dragnea să obţină un rezultat cât mai mare. În acelaşi timp, liderii social-democraţi mizează pe faptul că oamenii mobilizaţi de primari nu vor mai merge şi în a doua secţie de vot, de la etajul şcolii, pentru a valida referendumul declanşat de şeful statului. PSD se bazează pe reţeau de aleşi locali, care vor pune umărul la sabotarea consultării populare pe tema Justiţiei, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis mizează pe mobilizarea electoratului de dreapta şi a societăţii civile. 

„Noi credem că nu va atins pragul de 30%. Oricum, va fi pe muchie de cuţit. Depinde foarte mult câţi oameni vor scoate la urne partidele de dreapta. Dacă prezenţa la europarlamntare nu va fi mai mare de 35%, referendumul nu trece“, susţin sursele citate. Comprativ, la alegerile europene din urmă cu cinci ani prezenţa la vot a fost de 32, 44%. În 2009, prezenţa a fost şi mai mică: 27,67%. Anul acesta, mobilizarea la urne se anunţă a fi mai mare. Un sondaj de opinie comandat de PNL estimează o prezenţă între 37% şi 40%, pe fondul nemulţumirii faţă de guvernarea PSD.  

Există precedent
Nu ar fi prima dată când Guvernul ar sabota un referendum iniţiat de şeful statului. În toamna anului 2007, preşedintele Traian Băsescu a declanşat un referendum pentru a încerca să impună sistemul de vot uninominal. Referendumul a fost fixat în aceeaşi zi cu primele alegeri europarlamentare din România. Premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, aflat în conflict cu preşdintele, a organizat secţii de vot distincte, în ciuda insistenţelor lui Traian Băsescu, care a cerut secţii unice. Rezultatul: cvorumul de prezenţă nu a fost întrunit. Doar 26, 51% dintre românii cu drept de vot s-au pronunţat la consultarea declanşată de Băsescu, în condoţiile în care era nevoie de o prezenţă de peste 50% ca refrednumul să fie validat. Azi, pragul necesar e de 30%. Prezenţa la alegerile europarlamntare din 2007 a fost de 29, 46%, aşadar o diferenţă de aproape 3% între referendum şi scrutinul pentru Bruxelles. 

Iohannis, discuţii cu PNL, societatea civilă şi magistraţi
Preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PNL, Ludovic Orban, au discutat miercuri, la Cotroceni, despre referendumul pe Justiţie. Concret, cei doi lideri au vorbit despre pericolul ca referendumul să nu întrunească cvorumul de prezenţă, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

„Între preşedintele României şi PNL  este un parteneriat bine cunoscut. În cadrul acestui parteneriat avem consultări periodice pe teme importante pentru România, atât în ceea ce priveşte politica internă, cât şi în ceea ce priveşte politica europeană sau politica internaţională“, a declatar, miercuri, Ludovic Orban. Întrebat dacă un referendum pe justiţie este o temă importantă pentru România, Orban a spus: „PNL este alături de preşedinte şi, odată ce va convoca referendumul, vom fi alături de preşedinte pentru a asigura succesul acestui referendum care, probabil, va fi un referendum despre cum trebuie să arate România şi cum trebuie să fie condusă România: de oameni corecţi, de oameni oneşti, de oameni cinstiţi sau să perpetuăm situaţia pe care şi-o doreşte PSD şi ALDE ca instituţiile României să fie conduse de oameni care sunt certaţi cu legea şi care sunt condamnaţi“.

Tot ieri, şeful statului a avut consultări şi cu reprezentanţii magistraţilor pe tema justiţiei. Suingura necunsocută rămâne ăntrebarea de pe buletinuld e vot. „Cred că va fi o întrebare simplă, care să poată ajunge la cel mai larg public cu putinţă, pentru că vorbim de un referendum consultativ, într-un context politic complicat şi controversat”, a spus politologul Cristian Pârvulescu, care a participat marţi la discuţiile preşedintelui Iohannis cu societatea civilă. Potrivit unor surse politice, întrebarea ar urma să fie făcută publică până în 4 aprilie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite