Culise. Dragnea şi Tudose se încordează pentru confruntarea finală. Cine sunt liderii PSD care joacă la două capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tudose ar vrea să--l treacă pe Dragnea în umbră
Mihai Tudose ar vrea să--l treacă pe Dragnea în umbră

Mihai Tudose îşi face intens campanie printre liderii PSD din teritoriu pentru a-l răsturna pe Liviu Dragnea, în timp ce Dragnea vrea un congres extraordinar care să-l valideze din nou în funcţie. Baronii care vor înclina balanţa sunt Niculae Bădălău şi Paul Stănescu, care deocamdată joacă la două capete, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

 La jumătate de an după ce şi-a dat jos propriul Guvern, PSD stă din nou pe un butoi de pulbere, iar scenariul este tras la indigo: preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a intrat în conflict cu premierul. Numai că, spre deosebire de Sorin Grindeanu, Mihai Tudose are deja susţinerea mai multor lideri PSD din teritoriu.

Cei care vor înclina decisiv balanţa vor fi Paul Stănescu, actualul ministru al Dezvoltării, şi Niculae Bădălău, baronul de Giurgiu. Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că cei doi joacă deocamdată la două capete. „Când sunt cu Dragnea, Stănescu şi Bădălău spun: «Hai să-l dăm jos pe Tudose». Când sunt lângă Tudose, amândoi îi suflă că el va fi liderul partidului. Decisiv va fi, totuşi, Paul Stănescu“, a spus unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.

În pixul lui Paul Stănescu stau banii de la Ministerul Dezvoltării care pleacă spre aleşii locali ai PSD, deci are o influenţă foarte mare în teritoriu. Până acum, Stănescu era cunoscut în partid ca unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. „Paul Stănescu şi Dragnea sunt prieteni de 20 de ani, sunt prieteni de familie. Totuşi, în ultima vreme, Stănescu s-a apropiat foarte mult de Tudose. Tot partidul vorbeşte despre asta“, susţin sursele citate.

Atât de mult s-a apropiat Paul Stănescu de Mihai Tudose încât ministerul pe care îl conduce s-a constituit parte civilă în dosarul Tel Drum. Este vorba de ancheta  în care liderul PSD, Liviu Dragnea, e acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, de fraude europene şi abuz în serviciu, fapte care ar fi fost comise în perioada în care era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman (2000-2012). „Prin acest gest, multă lume a spus în partid că Stănescu a întors armele, deşi el a insistat că a fost doar o procedură birocratică“,  au explicat sursele citate.

Niculae Bădălău, preşedintele executiv al PSD, este un alt lider social-democrat cu mare influenţă în partid. Bădălău a fost şi el printre preferaţii lui Dragnea, însă s-a supărat pe liderul PSD pentru că nu a vrut să-l numească şef al Curţii de Conturi, deşi modificase legea în Parlament astfel încât să ajungă şef al instituţiei. Alte surse politice susţin că Bădălău nu-l mai vrea pe Liviu Dragnea în fruntea partidului, dar nici pe Mihai Tudose. Preferata lui Bădălău este Lia Olguţa Vasilescu, care se bucură de susţinerea mai multor baroni locali după războiul continuu cu procurorii.

Dragnea vrea să fie reconfirmat

De partea cealaltă, apropiaţii lui Liviu Dragnea, printre care Marian Neacşu şi Codrin Ştefănescu, l-au sfătuit pe liderul PSD să convoace rapid un Congres extraordinar al partidului care să-l reconfirme în funcţie, cu scopul de a-i tăia elanul lui Mihai Tudose. Practic, cu Liviu Dragnea validat din nou în funcţia de lider al PSD, Tudose ar trebui să execute fără crâcnire ordinele primite de la partid.

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan crede însă că Dragnea nu va risca să-şi depună mandatul în faţa partidului. „Îl văd mai degrabă pe Dragnea în Madagascar, decât să vină din nou în faţă membrilor de partid, a tuturor membrilor de partid, să-şi depună mandatul şi să le ceară din nou votul“, a scris Ivan pe Facebook.

Niculae Bădălău a vorbit despre posibilitatea unui Congres, dar într-o formă fără nicio logică: preşedintele executiv al PSD susţine că e bine-venit un Congres doar pentru alegerea vicepreşedinţilor, nu şi a preşedintelui. „Cred că un Congres ar face bine sănătăţii partidului, am putea să relansăm ideile noastre politice, să relansăm viaţa politică, mai ales că 2018 este an preelectoral, ştim că în 2019 vom avea două rânduri de alegeri. În Congresul partidului, conform Statutului, nu putem alege decât vicepreşedinţii, organele de conducere. Dar nu cred că e cazul acum să facem Congres de alegeri“, a spus Bădălău pentru Digi 24.  De partea cealaltă, întrebat dacă se impune un Congres extraordinar, Paul Stănescu a răspuns: „Deocamdată, eu spun că nu este cazul. Pentru că nu sunt motive“. 

Premierul pregăteşte schimbări masive

 Potrivit unor surse politice, Comitetul Executiv Naţional al PSD a fost convocat luni la amiază pentru a stabili noul ministru al Apelor şi Pădurilor, în locul demisionarei Doina Pană. Va fi prima întâlnire între Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, în condiţiile în care cei doi se află într-un conflict mocnit. Potrivit unor surse din partid, liderii PSD se aşteaptă la o şedinţă extrem de tensionată, în condiţiile în care Mihai Tudose va propune, oficial, restructurarea Guvernului, ceea ce implică un nou vot de încredere din partea Parlamentului. Practic, cu un nou Executiv revalidat de majoritatea PSD- ALDE, Tudose va căpăta puteri şi mai mari în faţa lui Liviu Dragnea. Tudose a pregătit varianta restructurării, în condiţiile în care vrea să scape de mai mulţi miniştri apropiaţi de Liviu Dragnea, în capul listei aflându-se Carmen Dan, şefa de la Interne. Printr-o simplă remaniere, Tudose ar trebui să accepte alţi oameni impuşi de partid, adică de Dragnea. „Ne dorim un Guvern mai suplu. Probabil, undeva la 16 sau 17 ministere”, a spus Niculae Bădălău la Digi 24. 

Dovada că vicepremierul Ciolacu a schimbat taberele

În ultima şedinţă din 2017, Cabinetul Tudose a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a modificat Legea de funcţionare şi organizare a Guvernului, astfel încât a introdus şi vicepremierii în categoria demnitarilor care au dreptul la „aparat propriu de lucru“, altfel spus, dreptul de a-şi numi secretari de stat şi consilieri. „Aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului este structură fără personalitate juridică, finanţată din bugetul Secretariatului General al Guvernului, condusă de viceprim-ministru; în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului îşi desfăşoară activitatea unul sau mai mulţi secretari de stat şi consilieri de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie, prin decizie a primului-ministru, la propunerea viceprim-ministrului“, se arată în Ordonanţa de Urgenţă nr. 115/2017.

Guvernul Tudose numără trei vicepremieri: Paul Stănescu, Graţiela Gavrilescu şi Marcel Ciolacu. Primul este şi ministru al Dezvoltării; Graţiela Gavrilescu este şi ministru al Mediului, numai Ciolacu e vicepremier fără portofoliu.  Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că ordonanţa de urgenţă a fost adoptată cu dedicaţie pentru Ciolacu. „Stănescu şi Graţiela Gavrilescu au consilieri şi secretari de stat pentru că sunt miniştri. Numai Ciolacu nu avea, pentru că rolul său era altul: să fie cureaua de legătură între Guvern şi partid. Numai că s-a cam rupt cureaua de legătură“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“. În traducere, Marcel Ciolacu a trecut de partea lui Mihai Tudose şi nu mai dă raportul la partid.

„Toată lumea ştie că Ciolacu e în echipă cu Tudose. Tocmai de asta premierul a dat un mesaj partidului în care a vrut să arate că i-a oferit o putere şi mai mare lui Marcel Ciolacu, că este omul său de încredere“, au mai explicat sursele citate pentru „Adevărul“. ;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite