Culise. De ce a amânat PSD votul pentru Guvernul Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD mizează pe faptul că PNL nu va reuşi să strângă nici măcar cvorum de şedinţă pentru învestirea noului executiv, deci eşecul va fi decontat de preşedintele Klaus Iohannis exact în ultima săptămână de campanie. Astfel, Viorica Dăncilă ar prinde garantat turul doi jucând cartea victimizării, susţin surse politice pentru „Adevărul”.

PSD, cu toate că a pierdut majoritatea în Parlament, încă mai controlează conducerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Astfel, social-democrţaii au reuşit să impună calendarul dorit pentru învestirea Cabinetului Orban. Birourile Permanente ale celor două Camere numără 26 de membri: 13 sunt de la PSD, iar ceilalţi 13 sunt de la restul partidelor de Opoziţie, plus minorităţile naţionale. La şedinţa de luni, reprezentantul UDMR a lipsit, iar ProRomânia s-a abţinut, deci PSD a avut majoritate de conjunctură. Drept urmare, votul final pentru Guvernul PNL a fost fixat lunea viitoare, 4 noiembrie, deşi liberalii au insistat pentru ziua de miercuri, 30 octombrie. De ce au ţinut morţis liderii PSD să împingă votul pentru lunea viitoare?

Echipa de campanie a Vioricăi Dăncilă mizează pe faptul că PNL nu va reuşi să adune în sală 233 de senatori şi deputaţi - jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor - astfel încât să se întrunească cvorumul de şedinţă. Practic, fără cvorum, plenul nu poate fi convocat, prin urmare nu se mai ajunge la votul pentru noul Guvern, unde Ludovic Orban ar avea nevoie să strângă din nou o majoritate favorabilă  - 233 de voturi. Aşadar, liberalii au în faţă două provocări: mai întâi să strângă cel puţin 233 de parlamentari prezenţi, apoi să adune alte 233 de voturi favorabile din tabăra celor prezenţi - unii ar putea vota împotriva guvernului. Viorica Dăncilă a anunţat că parlamentarii PSD nu vor intra deloc în sală, deci nu vor pune umărul la întrunirea cvorumului de şedinţă.

Surse politice susţin pentru „Adevărul” că liderii PSD negociază intens cu Victor Ponta, astfel încât parlamentarii ProRomânia să lipsească şi ei de la votul final. Practic, cele două facţiuni ale PSD s-ar reuni cu scopul de a împiedica validarea noului executiv. Victor Ponta a anunţat că ProRomânia nu va vota Cabinetul Orban, însă prezenţa sa în sală ar putea rezolva măcar problema cvorumului. Apoi, prin negocieri individuale cu parlamentari de la PSD, ProRomânia şi neafiliaţi, Ludovic Orban ar putea stârnge o majoritate pe muchie de cuţit.

 Viorica, victimizare, victorie

Potrivit surselor citate, Viorica Dăncilă mizează pe faptul că un eşec al liberalilor în ultima săptămână de campanie ar fi decontat  din plin de preşedintele Klaus Iohannis. „Narativul e următorul: scopul lui Iohannis a fost să dea jos Guvernul Dăncilă pentru a pune guvernul său înainte de alegeri, însă nu a reuşit să strângă o majoritate parlamentară. Viorica Dăncilă va câştiga electoral prin victimizare, pentru că va arăta că şapte bărbaţi s-au aliat împotriva sa, dar degeba. Tot nu pot să pună nimic în loc”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevarul. Practic, planul Vioricăi Dăncilă este să mai smulgă pe ultima sută de metri un procent-două, care să-i asigure prezenţa în finala cu Iohannis. În acest moment, Dăncilă se luptă pentru locul doi cu liderul USR Dan Barna. Prezenţa în runda finală, chiar şi în cazul unei înfrângeri în faţa lui Iohannis, i-ar putea prelungi mandatul Vioricăi Dăncilă în fruntea PSD, deci miza e uriaşă, susţin sursele citate.

De cealaltă parte, Ludovic Orban şi-a asigurat până acum 225 de voturi. Mai are nevoie de cel puţin 8, care pot veni de la parlamentarii fără apartenenţă politică, mulţi dintre ei foşti membri ALDE, plecaţi din partid după dispute cu Călin Popescu Tăriceanu. Potrivti unor surse liberale, PNL are 234 de votrui pe hârtie, doar cu unul peste limita majorităţii. Până luni, Orban va mai negocia separat cu senatori şi deputaţi din PSD şi ProRomânia, astfel încât să spere la 240 de voturi.

Liberalii au şi un plan de rezervă: în cazul în care Guvernul Orban va fi respins, preşedintele Klaus Iohannis îl va desemna tot pe Ludovic Orban premier. Iar la al doilea vot, parlamentarii PNL ar putea boicota şedinţa, astfel încât să torpileze majoritatea parlamentară şi să declanşeze alegeri anticipate. Astfel, interesul PSD ar fi să voteze Guvernul Orban din prima, ca să nu piardă un an de mandat prin dizolvarea Parlamentului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite