Criza politică şi portofelele românilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă te iei după ceea se întâmplă în aceste zile în Parlamentul României nu se poate să nu ajungi la concluzia, aberantă, desigur, că criza politică ar fi cum nu se poate mai benefică pentru portofelele românilor.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat o serie de modificări la Legea Educaţiei. Modificările se împart în trei categorii. Unele binevenite, aşa cum sunt cele ce vizează reducerea numărului maxim de elevi dintr-o clasă, altele de-a dreptul ticăloase, aşa cum e cea care face uitată limitarea numărului de mandate ale unui  rector, Universităţile fiind transformate în feude (modificarea nu putea fi decât ticăloasă din moment ce a fost propusă de semidoctul fost ministru al Educaţiei, pesedistul Liviu Pop-Genunche, insul care mai mult ca sigur că a trecut prin Universitate aşa cum trece gâsca prin apă), altele cu totul iresponsabile.

În această din urmă categorie intră decizia referitoarea la liberul acces la spectacolele de teatru, adică fără plată, al copiilor şi adolescenţilor. Cum se vor descurca respectivele instituţii de spectacole în cazul în care o astfel de modificare legislativă va fi promulgată de preşedintele Iohannis, cum îşi vor cârpi Teatrele bugetele oricum rarefiate, cu ce şi cum se vor acoperi veniturile în minus, cum vor învăţa tinerii că în viaţă nimic nu este gratis, că accesul la arta adevărată costă, senatorii PSD, votanţii preponderenţi ai respectivei modificări legislative, nici nu vor să ştie. Ei o ţin langa cu populismul. Ridică mâna fără să se gândească la, consecinţe.

În 2017, abia ajuns la guvernare, sperând că astfel va putea cumpăra conştiinţele studenţilor, PSD le-a dat acestora liber pe calea ferată. Conştiinţele nu au putut fi cumpărate pentru simplul motiv că nu totul este de vânzare, aşa cum se iluzionează  social-democraţii, dar haosul, debandada pe calea ferată au fost create. Nu ştiu cine şi cum va mai avea vreodată capacitatea de a le pune stavilă.

Marţi am mai aflat o veste care, dacă nu ai minte, te-ar putea determina să crezi că graţie mai sus menţionatei crize politice, România a descoperit o inepuizabilă rezervă de bani aşa că a devenit Raiul pe pământ. Propunerea legislativă a senatorului, tot pesedist, Valeriu Steriu, altminteri notoriu şi fără jenă traseist politic, vizând scutirea de plata impozitului de venit a ziariştilor, depusă în decembrie şi susţinută de semnăturile altor 27 de parlamentari, care din PSD, care din PMP ,care din ALDE, este pe punctul de a deveni lege. Camera Deputaţilor, în acest caz for decizional, a votat-o cu 174 de voturi pentru, cu 91 de abţineri, doar doi deputaţi fiind contra.  S-au abţinut tot felul de tovarăşi. Inclusiv de la liberali şi de la USR-PLUS. În respectiva abţinere văd o dovadă de oportunism politic, de laşitate.

De fapt, respectivii au fost imparţiali ca românii. Au vrut să vadă care vor fi reacţiile gazetarilor şi apoi să se poziţioneze cum va bate vântul. L-am văzut la Digi 24 pe atât de gureşul parlamentar USR Stelian Ion dându-se de ceasul morţii să ne explice că abţinerea ar fi, de fapt, vot împotrivă. Zău, bibicule? Un parlamentar UDMR s-a dedat în aceeaşi emisiune la tot felul de decantări cu pretenţii hermeneutice, spunând că legea cu pricina ar urmări  îndeosebi să îi ajute pe ziariştii din provincie, că nu se vrea sprijinirea ziarelor, ci a jurnaliştilor. Cine te crede, Bobocule Bácsi? Iar o senatoare PSD, o anume Lavinia Craioveanu ot Craiova, s-a băgat tot timpul în cel mai ridicol mod în seamă şi în vorbe, ca o gaiţă din celebra piesă a lui Alexandru Kiriţescu, dovedindu-se mai agresivă şi mai prost crescută chiar şi decât cea pe care o credeam lideră absolută în domeniu. Numita Lia Olguţa Vasilescu.

Nu, în realitate nici vorbă despre grijă pentru soarta ziariştilor. Iniţiatorii şi votanţii legii au observat că cei mai vehemenţi critici ai pensiilor speciale şi ai altor necuvenite privilegii sunt jurnaliştii. Aşa că au ticluit ceva menit  să le închidă  acestora, gura plasându-i şi pe ei în categoria „specialilor”. Curat anticonstituţional, de altfel. De data asta nu le-a ieşit operaţiunea. Pentru simplul motiv că  nu toată lumea e fără coloană vertebrală. Aşa cum s-au dovedit a fi domnul Steriu şi doamna Craioveanu. Din păcate, respectivii nu sunt singurii.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite