Crin Antonescu: Ponta mi-a spus că a negociat cu Băsescu pentru Kovesi. Ponta nu avea încredere de fel în Liviu Dragnea. L-a vrut pe Rus la Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu spune că Victor Ponta „nu avea încredere de fel” în Liviu Dragnea.
Crin Antonescu spune că Victor Ponta „nu avea încredere de fel” în Liviu Dragnea.

Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a comentat, miercuri, declaraţiile lui Liviu Dragnea privind numirea şefei DNA, LAura Codruţa Kovesi, în 2013, şi înţelegerile dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu, afirmând că Ponta l-ar fi informat că a ales „formula de compromis”. Antonescu a mai spus că impresia sa a fost că „Ponta nu avea încredere de fel în Dragnea”, de aceea l-a propus ministru de Interne pe Ion Rus.

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a comentat miercuri, la Antena 3, declaraţiile lui Liviu Dragnea, potrivit cărora, Victor Ponta ar fi primit în plic de la Traian Băsescu numirile pe care trebuia să le facă la conducerea DNA şi a Parchetului General.

„Am pornit explicit de la ideea să se mai schimbe şi şefii de la Parchet şi de la DNA, din cauza discuţiilor legate de relaţia cu Traian Băsescu.  La un moment dat, domnul Ponta m-a informat că a negociat formula cu Traian Băsescu şi că doreşte să se meargă pe aceste numiri, adică numele amintite de Liviu Dragnea. Mi-a spus că <<Guvernul face propunerile, dar preşedintele semnează, asta e propunerea de compromis aşa că o susţin>>. Nu ştiu dacă a fost o directivă. Am zis public că nu sunt de acord cu ce face domul Ponta. De-aia am şi renunţat la ministerul Justiţiei. Istoria se cunoaşte. Până aici, Dragnea spune adevărul şi Ponta nu îl contrazice. Datoria noastră era să facem propuneri în care credem. Nu în urma unor negocieri cu Traian Băsescu, asta a fost poziţia mea mereu. Domnul Ponta a socotit altfel”, a precizat Antonescu.

Crin Antonescu, partenerul de coaliţie al lui Victor Ponta la acel moment, a mai declarat că impresia pe care i-a lăsat-o Victor Ponta a fost că „nu avea încredere de fel în Liviu Dragnea”, acesta fiind şi unul din motivele pentru care l-a numit ministru de Interne pe Ioan Rus.

„Dacă e vorba de impresii, cred că Ponta nu avea încredere de fel în domnul Dragnea. Încă de atunci, relaţia nu era bună oricum. Eu nu am de unde să ştiu. Pare plauzibil, dar nu pot să spun aşa ceva pentru că nu ştiu. Liviu Dragnea spune că Ponta a primit numele în plic de la George Maior. Despre ceilalţi miniştri PSD nu ştiu. Momentul pe care l-au relatat amândoi, cu nişte detalii pe care le confirm, discuţia nu a fost decât în jurul unui sigur lucru: cine este ministrul de interne al PSD-ului? Ministrul de Interne revenea PSD-ului, în mod tacit se ştia că Dragnea dorea şi era normal să fie ministru de Interne şi am fost la rândul meu surprins atunci când Ponta a venit cu propunerea lui Ioan Rus. A fost o discuţie dincolo de formalităţile politice, Dragnea era extrem de necăjit, eu i-am ţinut partea, era normal, era omul doi în partid. În cele din urmă, Victor Ponta care nu a invocat niciun motiv, nicio discuţie cu George Maior, mi-a zis „ştii ceva? Tu îţi pui miniştrii pe ministerele mele şi eu îmi pun miniştrii pe ale mele”.

„Mă tem că România nu are încă un stat de drept”

Întrebat cine crede că şi-a dorit-o mai mult pe Kovesi în fruntea DNA, Crin Antonescu a mai spus că „o formă de înţelegere şi complicitate exista de la început”, însă nu din partea PNL, ci din partea social-democraţilor. 

„Nu ştiu. Ceea ce ştiu şi spuneţi bine punând cap la cap e că nu eu şi nu PNL de la acea vreme am trădat un proiect uriaş, un proiect susţinut prin vot de milioane de oameni. Cred că de fapt o formă de înţelegere de complicitate exista de la început, nu era de la noi, era în partea cealaltă. O spun fără niciun fel de duşmănie sau de resentiment. Le doresc tot binele şi sper să facă lucruri bune pentru România, dacă pot. Mă bucur că totuşi aceste lucruri care ies la iveală încep sa se contureze”.

Reporter: Aţi simţit că USL era controlat prin Ponta de SRI?

„Sigur că m-am întrebat. Cred acum, la sfârşit, cu elementele pe care le am şi eu, că nu ştiu dacă e vorba de control. Din păcate, ceea ce m-am temut de la început, a fost că Ponta un om politic talentat, păcat de el, fără ironie, nu a avut puterea să creadă că votul oamenilor este mai puternic decât relaţiile şi influenţa unor structuri pe care azi dumneavoastră le numiţi <<statul paralel>>”.

Credeţi în „statul paralel”?

„Cred în Dumnezeu şi în statul de drept şi mă tem că România nu are încă un stat de drept.”

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite