Cozmin Guşă, despre declaraţia lui Tudose privind secuii: Un gest normal, de prim-ministru, dar nu e destul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul politic Cozmin Guşă afirmă răspunsul premierului Mihai Tudose la la rezoluţia adoptată de trei formaţiuni maghiare - UDMR, PPMT şi PCM - privind autononia Ţinutului Secuiesc reprezintă un „gest normal, de prim-ministru”.

Cozmin Guşă crede însă că doar acestă reacţie nu este suficientă, atrăgând atenţia că strategia adoptată de formaţiunile politice maghiare din ţara noastră, dictată chiar de premierul Ungariei, Viktor Orban, este una extrem de periculoasă pentru România.

„Preşedinţi ai României - ca Băsescu - sau lideri ca Dragnea au avut şi au şi comunicări subterane cu autocratul de la Budapesta, Viktor Orban. Să nu uităm cele trei partide maghiare nu s-ar fi întâlnit să dea această declaraţie comună dacă nu era o strategie intonată de Orban”, a declarat Cozmin Guşă la Realitatea TV.

Consultantul politic spune că, pentru a înţelege ce se poate întâmpla în continuare, trebuie să înţelegem exact situaţia politică din Ungaria.  

„Preşedintele, care face din când în când Opoziţie pe chestiuni minore, este omul lui Orban. Are opt miniştri şi 20 de secretari de stat, iar acolo Guvernul ca să dea bugete nu mai trebuie să întrebe Parlamentul. Chiar dacă este controlat în proporţie de diuă treimi de Orban, Parlamentul are rol doar când se mai schimbă Constituţia. Acolo mai este şi un consiliu bugetar format din trei persoane, toate trei puse de Orban. Acesta are dreptul să refuze bugetul votat de Parlament. Dacă nu este de acord, până la urmă parlamentul se dizolvă şi se fac alegeri anticipate. La Banca Naţională este om pus de Orban.  Prin şase fundaţii conduse de el s-au scurs un miliard de euro, bani care se duc spre zone care trebuie să fie finanţate în interesul lui Orban”, a precizat consultantul politic.  

Regimul de putere maghiar este unul pe care premierul îl conduce singur, subliniază Guşă, care atrage atenţia asupra faptului că mass-media ungare, atât cele de stat, cât şi cele private, se află în mâinile aceluiaşi Orban. 

Declaraţia care a declanşat scandalul

Mihai Tudose a declarat, la Realitatea TV, că „fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura în vânt, toţi cei responsabili de acolo vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare“.

Această declaraţie a stârnit reacţii puternice la Budapesta. Ministerul de Externe din Ungaria a calificat inacceptabile declaraţiile premierului Mihai Tudose şi aşteaptă scuze de la acesta. De asemenea, Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat pe ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, pentru a da explicaţii.

Principalele partide din Ungaria şi-au exprimat „revolta” faţă de afirmaţiile făcute de premierul român Mihai Tudose. Reprezentanţii FIDEZS au interepretat afirmaţiile premierului drept o „ameninţare cu spânzurătoarea a acelor maghiari din Transilvania care arborează în patria lor steagul secuiesc şi îşi apără identitatea maghiară”, scrie agenţia ungară de presă MTI, citată de ediţia în limba română a portalului de ştiri hirado.hu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite