Cozmin Guşă: România a bifat întărirea statutului de negociator important în UE şi NATO al preşedintelui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul politic Cozmin Guşă a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, că întâlnirea de joi dintre Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron reprezintă întărirea statutului de negociator important în UE şi la graniţa NATO a preşedintelui român, care arată că a devenit „precis“ în materie de politică externă.

„Această vizită, la nivel diplomatic, confirmă rolul de negociator important al lui Klaus Ioannis. Pentru Iohannis este confirmarea statutului pe care l-a câştigat pe peluza de la Casa Albă într-un moment astral al vieţii lui politice, într-o evoluţie publică ce l-a relansat atât în tandemul cu Trump, cât şi în faţa presei“, a declarat Cozmin Guşă, potrivit realitatea.net.

Consultantul politic a atras atenţia că România nu mai are diplomaţi de calibru. „Băsescu, prin atitudinea lui din cei zece ani, a avut un rol atât de «important», încât noi astăzi nu prea mai avem diplomaţi. Sigur, mai există câţiva cu expertiză, dar la nivel de vectorizare, de strategii propuse, astăzi noi suntem nişte habarnişti. Simplul fapt că Ştefan Popescu a plecat din structură, în condiţiile în care-i apreciam atât de mult expertiza, e o confirmare că ce spun este corect. Noi nu avem diplomaţie şi aia pe care o avem nu este una care să ne poziţioneze", a explicat acesta.

În opinia sa, România a bifat joi „ranforsarea statutului de negociator important în interiorul UE şi la granţia NATO al lui Klaus Iohannis”.

„Suntem beneficiarii unui joc sofisticat care, însă, nu ne aparţine, prin obiectivele militare pe care Macron le-a identificat şi le-a stabilizat azi în România, un joc care nu este rău pentru România, cu condiţia să fim activi, să nu lăsăm doar Macron-Trump sau Macron-Putin să discute apropos de statutul militar al României şi, în calitatea noastră de parteneri, să spunem câte ceva“, a completat Cozmin Guşă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite