Corespondenţă din SUA. Klaus Iohannis vrea consultări cu partidele pe legislaţia în domeniul securităţii. Preşedintele cere consens politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, de la Washington, că, în următoarele săptămâni, va avea consultări cu toate partidele cu privire la legislaţia în domeniul securităţii, precizând că este necesară şi o dezbatere cu experţi în domeniu.

„Dacă politicienii din ţară aşteaptă aceste consultări, înseamnă că au înţeles mesajul meu. Vreau să-i asigur pe toţi că în următoarele săptămâni voi avea consultări cu toate partidele politice, vom aduna şi experţii care vin să propună câteva idei în domeniu şi sper să reuşim în cel mai scurt timp să începem un proces de modernizare şi actualizare a întregii legislaţii", a afirmat Iohannis, aflat în SUA pentru a participa la Summitul Nuclear.

Preşedintele a adăugat  că îl bucură „ecoul“ din ţară cu privire la modificarea legii securităţii şi faptul că polticienii au început să se mobilizeze pentru rezolvarea situaţiei. „Sunt foarte bucuros că, după alocuţiunea pe care am ţinut-o cu ocazia bilanţului SRI, politicienii au început să se mobilizeze. M-am referit atunci la legislaţia în domeniul securităţii naţionale, în special la legislaţia specifică, de exemplu cea referitoare la cartelele prepay, la securitatea cibernetică şi aşa mai departe, şi am subliniat acolo că este foarte important să avem o legislaţie modernizată, actualizată şi că acest lucru trebuie să se facă prin consens politic, fiindcă altfel legislaţia nu ar avea stabilitatea necesară", a spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat şi faptul că legislaţia în domeniul securităţii este una tehnică în momentul în care se discută de securitate cibernetică şi cartele prepay, ceea ce înseamnă că va fi nevoie şi de discuţii cu experţi în domeniu 

„Eu cred că aceste consultări sunt un pas important, fiindcă, până la urmă, Parlamentul, unde sunt partidele reprezentate, trebuie să voteze aceste legi, dar este la fel de importantă o consultare publică şi cred că dacă se continuă în ritmul acesta de conştientizare, care mă bucură, atunci vom avea practic în acelaşi timp şi consultări politice şi o largă dezbatere în societate", a punctat Iohannis.

Preşedintele a reiterat că oamenii din România nu aşteaptă doar o legislaţie care garantează securitatea, ci o legislaţie care "le garantează securitatea, pe de o parte, şi în aceeaşi măsură, cel puţin, le garantează drepturile şi libertăţile fundamentale".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite