Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, fotografiat în timp ce dormea la o întâlnire oficială din Serbia: „Poza este o manipulare ordinară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierul prezidenţial Dan Mihalache, în timpul întâlnirii cu delegaţia sârbă, în iulie 2015 / FOTO CLICK.ro
Consilierul prezidenţial Dan Mihalache, în timpul întâlnirii cu delegaţia sârbă, în iulie 2015 / FOTO CLICK.ro

Consilierul prezidenţial Dan Mihalache l-a însoţit pe preşedintele Klaus Iohannis la o vizită în Serbia, la jumătatea lunii iulie 2015. Un membru al delegaţiei sârbe a realizat câteva fotografii în care Dan Mihalache pare să fi adormit chiar în timpul întâlnirii cu delegaţia ţării gazdă, potrivit publicaţiei Click.

UPDATE: Surse diplomatice, cu condiţia anonimatului,  au explicat pentru „Adevărul“ că atitudinea lui Dan Mihalache nu are nimic în comun cu rigorile protocolului diplomatic.

„N-am văzut niciodată aşa ceva, nici la ruşi, nici la bulgari, nici la ucrainieni, unde poţi să spui că nu e cel mai riguros protocol. Sunt întâniri diplomatice care durează şi 16 ore şi n-ai voie nici să mişti. Trebuie să încremeneşti acolo. De regulă, într-un astfel de moment, când preşedinţii sunt la discuţii tête-à-tête, este un prilej foarte bun pentru a schimba păreri cu consilierii străini, de a schimba cărţi de vizită. De obicei, lângă tine rămân consilieri de acelaşi rang, cu aceleaşi atribuţii“, spune surse citate.

„E bine să nu dormi, să te joci pe telefon sau să glumeşti cu colegii tăi români, ci să vorbeşti cu omolgii străini. Este cel mai bun prilej pentru discuţii informale. Cu ai tăi poţi vorbi în avion sau acasă. Să nu mai spun că în aces caz este vorba chiar de şeful Cancelariei Prezidenţiale, o poziţie esenţială. Pentru el este obligatoriu să discute cu omologul său şi cu ceilalţi consilieri“, au comentat surse din mediul diplomatic.

Un fost ministru de externe a adăugat: „Mihalache a arătat că nu are respect instituţional, iar toate semnele acestea se contabilizează. Imaginea îl afectează direct pe preşedintele Iohannis, pentru că Mihalache este cel mai apropiat om al său. Arată dezorganizare şi lipsă de responsabilitate la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. Ar trebui să şteargă rapid senzaţia aceasta de delăsare“. 

UPDATE Deputatul sârbilor din Parlamentul Romaniei, Slavomir Gvozdenovic, prezent la întâlnire, de la Belgrad, a spus: „Nu dormea, eu ştiu, nu a dormit, omul medita cu o mie şi una de probleme. Chiar l-am întrebat dacă se simte bine, mai delicat…Nu a dormit, vă spun eu, din ce ştiu eu, mi-a spus mie. Eu l-am întrebat chiar, şi asta vreau să vă spun. «Nu!», zice, «meditam, cu atâtea probleme». Mi s-a părut că nu vă simţiţi bine sau ceva în sensul ăsta. Eu cred că a fost într-un moment de răgaz între două discuţii“, a spus Gvozdenovic pentru stiripesurse.ro. 

UPDATE Replica lui Dan Mihalache: Poza este o manipulare ordinară

 Reacţia lui Dan Mihalache, pentru stiripesurse.ro: „Văd că prezenţa mea la Cotroceni deranjează foarte tare de vreme ce o dată pe săptămână se inventează câte o ştire care să mă pună într-o lumină defavorabilă. Poza este o manipulare ordinară. E vorba despre un moment în care delegaţia română astepta terminarea convorbirilor tete-a-tete dintre preşedintii Nikolic si Iohannis, convorbiri care au durat mai mult de o oră. De altfel, cine se uită la poza vede foarte clar că fiecare membru al delegaţiei îşi vedea de treaba lui. Unii se uitau pe telefon, alţii citeau documente. Mi-aş fi dorit eu să aţipesc, dar nu am această capacitate, din păcate. Nu cred că partea sârbă se pretează la asemenea gesturi, mai degrabă e vorba de un binevoitor român“.

UPDATE Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii „Jocuri de Putere“, de la Realitatea TV: „Eu am să îi reproşez multe lui Dan Mihalache şi multora de la PNL, pentru că în urmă cu un an am fost unul dintre foarte puţinii oameni care au riscat absolut totul, absolut totul... pentru mine şi familia mea. Eram un om care aveam un bilet de avion, la ora 8 dimineaţa, spre Tel Aviv, în cazul în care ieşea Victor Ponta preşedinte. Dan Mihalache nu cred că avea un bilet de avion spre Tel Aviv, nici Alina Gorghiu, nici Vasile Blaga. Eu îl aveam, pentru că dacă domnul Victor Ponta era preşedinte, domnul Sebi Ghiţă îmi promisese arestarea. Deci eu am tot dreptul să îi critic pe cei din jurul lui Iohannis, când îşi bat joc de Klaus Iohannis.

Să facem un scandal montruos şi să găsim toate păcatele lumii pentru că Dan Mihalache a fost fotografiat într-o poziţie nefirească pentru o sală de consiliu mi se pare uşor prea mult. Nu era lângă preşedinte. În schimb, la experienţa pe care Mihalache o are, sunt şocat de reacţia lui puerilă. Nu trebuie să te întrebi de ce te-a fotografiat în protocol sau dacă te-a fotografiat un român. Asta e cea mai proastă poziţie. Putea să spună «am o problemă cu ficatul, am o problemă cu somnul, sunt bolnav, eram foarte agitat, am diabet»... nu ştiu. Dar nu să găseşti formula în care să arunci că «cineva din delegaţie sigur m-a fotografiat»“.


Dan Mihalache, somn departe de ochii presei

Şeful statului a fost însoţit la Belgrad de şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, de consilierul pe politică externă, Lazăr Comănescu, şi de consilierul pe securitate naţională, Ion Oprişor. A fost singura vizită externă în care preşedintele nu a luat şi presă.

Potrivit publicaţiei Click.ro, care citează surse din delegaţia sârbă, după ce şeful statului român, Klaus Iohannis, şi omologul său de la Belgrad, Tomislav Nicolici, ar fi părăsit şedinţa de lucru, consilierul prezidenţial Dan Mihalache ar fi adormit. 

dan mihalache adormit serbia
dan mihalache adormit serbia

Dan Mihalache a adormit la masa de lucru, după plecarea din sală a preşedinţilor României şi Serbiei. Foto Click.ro

Traseul politic al lui Dan Mihalache

Sorin Dan Mihalache  fost mai întâi membru  PSD, fiind, între 2001 şi 2004 consilier al premierului , Adrian Năstase. Între 2004 şi 2008 a fost deputat PSD de Maramureş. Iar după ce în acel an a pierdut alegerile şi, ar fi fost marginalizat de preşedintele PSD de atunci Mircea Geoană, a trecut la PNL.

În 2009, Dan Mihalache a fost director de comunicare şi strategie în campania electorală prezidenţială a lui Crin Antonescu, iar din 2010 a devenit consilierul liderului PNL. Ulterior, Dan Mihalache a ocupat mai multe funcţii secundare în guvern, printre care şi pe cea de secretar general adjunct al Guvernului României.

După ce Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din 2014, Dan Mihalache a fost numit şeful Cancelariei Prezidenţiale, în ciuda opoziţiei societăţii civile.

dan mihalache adormit serbia
dan mihalache adormit serbia

Foto Administraţia Prezidenţială. Dan Mihalache este în dreapta preşedintelui Klaus Iohannis

Cu ocazia vizitei în Serbia, presedintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu omologul sârb, Tomislav Nicolici şi cu premierul Aleksandar Vucici. Cele două părţi au discutat despre relaţiile bilaterale, cooperarea la nivel regional şi integrarea europeană a Serbiei, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Belgrad. Dan Mihalache, considerat unul dintre cei mai importanţi oameni şi echipa preşedintelui Iohannis, a stat mereu în dreapta acestuia, la întruniri.

Klaus Iohannis şi oficialii sârbi au fost de acord asupra necesităţii ca România şi Serbia să consolideze cooperarea economică bilaterală, al cărei potenţial este insuficient exploatat.

Potrivit comunicatului, cele două delegaţii au discutat despre cooperarea în domeniul energiei şi cu privire la construirea autostrăzii Belgrad-Timişoara.

Klaus Iohannis, care s-a întâlnit cu această ocazie şi cu reprezentanţi ai minorităţii româneşti din Serbia, a convenit cu premierul sârb Aleksandr Vucici ca toate problemele referitoare la situaţia minorităţii româneşti din Serbia şi a celei sârbe din Romania să fie soluţionate la nivelul Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind minorităţile naţionale, se mai arăta în comunicatul oficial al Executivului de la Belgrad.

Vizita la Belgrad a fost a doua pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o în regiunea Balcanilor de Vest în interval de numai o lună, după ce pe 15 iunie fusese în Croaţia, unde a fost însoţit, printre alţii, şi de Dan Mihalache. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite