Consensul politic la români: jigniri ca la uşa cortului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Suciu i-a făcut boi pe aleşii Opozţiei în şedinţa de miercuri. Florin Iordache le arăta aceloraşi deputaţi semne obscene în urmă cu o lună. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Daniel Suciu i-a făcut boi pe aleşii Opozţiei în şedinţa de miercuri. Florin Iordache le arăta aceloraşi deputaţi semne obscene în urmă cu o lună. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Tentativa Opoziţiei de a-l demite pe Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor a dus la o ceartă în toată regula în Parlament, aleşii jignindu-se în şedinţa de plen, chiar dacă, tot în public, susţin pacea politică.

Liderul de grup al PNL, Raluca Turcan, a cerut, miercuri, de la tribuna Parlamentului, continuarea procedurilor de revocare a lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor, dar şi revocarea lui Florin Iordache, vicepreşedintele forului. „Prin conducerea acestor şedinţe de către Iordache şi Liviu Dragnea se produc nişte abuzuri fără precedent. Şedinţele sunt conduse ilegal de persoane revocate şi se intenţionează falsificarea stenogramelor de şedinţă, ceea ce e un abuz, la care pot pela doar nişte infractori“, a subliniat Turcan, în timp ce era huiduită de sală şi se auzeau ţipetele lui Nicolae Bacalbaşa, unul dintre deputaţii PSD care de mai multe ori a exagerat cu atacurile la Opoziţie. 

Iordache, politician care în urmă cu o lună arăta Opoziţiei semne obscene în Parlament, le-a transmis sec faptul că încalcă Regulementul şi că solicitările lor nu pot fi supuse la vot. În schimb, răspunsul politic pentru liberali a venit de la liderul de grup al PSD, deputatul Daniel Suciu, ales care nu s-a sfiit să facă o comparaţie nepotrivită. „Opoziţia trebuie să-şi facă numărul. În politică, doar boii sunt consecvenţi. Nu mai fiţi consecvenţi!“, le-a transmis Suciu. Replica a venit din partea deputatului Robert Turcescu, amintindu-i social-democratului că acesta a recunoscut faptul că în PSD sunt boi. Îi reamintesc domnului Suciu declaraţia făcută în ianuarie 2015. Citez: «Noi am nu abdicat de la consecvenţă, chiar dacă am fost boi uneori»“. 

Conflictul Putere-Opoziţie a continuat. De exemplu, în timp ce deputatul PNL Florin Roman preciza că PSD nu mai are majoritate în Cameră, Cătălin Rădulescu, cunoscut şi ca „Deputatul AKM“ sau „Deputaul Mitralieră“, vorbea peste acesta adresându-se nepotrivit pentru o discuţie într-un asemenea cadru. „Domnul Mitralieră, când vă adresaţi cu «mă», cred că o faceţi la dvs acasă, nu în Parlament. Liniştiţi-l pe domnul Mitralieră“, le-a cerut Roman lui Suciu şi Iordache. Apoi, Florin Iordache a început să taie microfonul Opoziţiei şi a echilibrat balanţa prin acordarea cuvântului aleşilor de la Putere, printre care şi Varujan Vosganian, liderul de grup al ALDE, care a lansat ultimul atac la Opoziţie: „Nimeni nu poate veni cu boxe şi microfon de acasă. Dacă ar fi aşa, eu ca membru al Uniunii Scriitorilor, îmi fac un monitor oficial acasă şi tipăresc legile care îmi plac“, aluzie la faptul că Opoziţia a venit săptămâna trecută cu un microfon şi o boxă, la care au anunţat că începe procedura de revocare a lui Liviu Dragnea.

Dăncilă vrea decenţă în limbaj

Cu un altfel de mesaj a venit în Parlament premierul Viorica Dăncilă, politician care a vorbit de consens şi de decenţă în limbajul politic la doar o oră de când un coleg al ei de partid îi făcea pe parlamentarii Opoziţiei boi. „Eu cred în consens, în echilibru şi în cooperare. Nu mai este loc de orgolii, de interese personale sau de răfuieli sterile. Reiau apelul la pace politică. Avem un proiect naţional care impune acest lucru. Vă cer doar decenţă în limbajul politic şi reţinere în a lansa mesaje politice ce ar putea afecta imaginea României. Doar uniţi vom putea milita ca România să fie tratată cu respet“, le-a tranmis Dăncilă parlamentarilor, cu prilejul prezentării priorităţilor României în perioada în care va deţine preşedinţia Consiliului UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite