Conexiuni. Meleşcanu, Ponta, Tatulici, Georgescu, Calotă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
James Burke şi omuleţii săi de hârtie
James Burke şi omuleţii săi de hârtie

Memoria oamenilor e uneori mai puternică decât memoria documentelor. Pentru ceea ce urmează nu există hârtii irefutabile, probe devastatoare sau interceptări înmărmuritoare. Există doar amintirile unor oameni asupra unor evenimente pe care le-au trăit şi despre care credeau că sunt pur întâmplătoare, fără nicio legătură între ele. Iar acum încep să aibă îndoieli.

Spre sfârşitul anilor ‘70, când la TVR încă se mai puteau urmări emisiuni digerabile, a fost difuzat un foarte interesant serial ştiinţific, intitulat „Conexiuni”. Realizat şi prezentat de un charismatic istoric al ştiinţei, James Burke, serialul avea un format cu totul inedit. În fiecare episod se luau diverse evenimente istorice şi descoperiri ştiinţifice, aparent fără nicio legătură între ele, şi erau prezentate într-o asemenea manieră, încât ajungeai la concluzia că, de fapt, s-au generat şi s-au determinat una pe alta. Puteai afla, spre exemplu, cum a ajuns să fie inventat tranzistorul, pornind de la descoperirea roţii şi trecând prin războaiele napoleoniene. Nu ştiu cât de corectă era istoriceşte vorbind, dar demonstaţia era deopotrivă seducătoare şi convingătoare.

La finalul fiecărui episod, James Burke făcea un fel de rezumat, prezentat într-o atractivă formă vizuală. Lua o coală de hârtie, o împăturea de mai multe ori şi decupa o siluetă umană. Apoi desfăşura câte o siluetă din pachet odată cu fiecare persoană implicată sau eveniment inventariat, rezultând la sfârşit un lanţ de personaje care au scris, fiecare dintre ele, părţi dintr-o istorioară ce se întindea pe sute sau chiar mii de ani.

Iată acum crâmpeie dintr-o altă istorie:

* La începutul anilor ’90, postul TVR Internaţional era pus pe picioare de o echipă condusă de Felicia Meleşcanu, răposata soţie a actualului candidat la Preşedinţie Teodor Meleşcanu. Din echipă mai făceau parte o anume Laura Vasilescu (numită actualmente, după căsătorie, Laura Georgescu) şi un anume Corneliu Calotă. Pe atunci, la TVR lucra şi un anume Mihai Tatulici.

* Prin 1997, Mihai Tatulici era deja la Pro TV şi realiza o serie de emisiuni privind integrarea României în NATO, în întâmpinarea summitului de la Madrid al organizaţiei. Producătoarea emisiunii era Laura Vasilescu/Georgescu, adusă de la TVR. Printre tinerii pe care Tatulici îi invita frecvent în cadrul campaniei PRO NATO şi îi botezase "Ambasadori PRO NATO" era şi un tânăr procuror, înfipt şi guraliv, pe numele său Victor Ponta. După ratarea integrării în NATO din 1997, Tatulici a mai realizat la Pro TV o emisiune, „Audienţa Naţională”. Un fost angajat din Pro TV îşi aminteşte că i se părea ciudat cum tânărul procuror era asiduu curtat să vină ca invitat şi în această emisiune. Producătoare era aceeaşi Laura Georgescu, fostă Vasilescu.

* Tot în 1997, Teodor Meleşcanu rupea Partidul Democraţiei Sociale din România, al lui Ion Iliescu, care tocmai pierduse alegerile, şi fonda Alianţa pentru România (ApR).

* În anul 2000, Teodor Meleşcanu a candidat din partea ApR la Preşedinţie, iar unul dintre şefii săi de campanie, pe partea de audiovizual, era Corneliu Calotă, fostul coleg al Feliciei Meleşcanu la TVR Internaţional.

* În anul 2001, Victor Ponta părăseşte procuratura şi devine şeful Corpului de Control al premierului Năstase.

* În anul 2003, Victor Ponta o cooptează în echipa Corpului de Control pe Laura Georgescu.

* În anul 2012, Victor Ponta devine premier şi o numeşte pe Laura Georgescu şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

* În aprilie 2014, premierul Victor Ponta şi-l ia pe Corneliu Calotă consilier personal şi îl numeşte membru în Consiliul de Administraţie al TVR din partea Guvernului.

* În septembrie 2014, Victor Ponta îl numeşte pe Corneliu Calotă purtător de cuvânt al Guvernului.

* În septembrie 2014, Teodor Meleşcanu demisionează din fruntea Serviciului de Informaţii Externe şi îşi anunţă candidatura la Preşedinţia României.

* În octombrie 2014, preşedintele Traian Băsescu îl acuză pe premierul Victor Ponta că ar fi fost ofiţer acoperit al SIE, iar candidatul Teodor Meleşcanu ia o poziţie fără echivoc în această afacere, favorabilă premierului.

Ca să descoperim conexiunile dintre personajele de mai sus şi să desluşim istorioara lor comună, întinsă pe două decenii, am avea nevoie, fără doar şi poate, de cineva cu imaginaţia şi erudiţia lui James Burke. În ce mă priveşte, mă simt incapabil de aşa ceva, dar l-aş ajuta cu plăcere pe domnul Burke să despacheteze siluetele de hârtie: Meleşcanu, Ponta, Tatulici, Georgescu, Calotă...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite