Geoană: Vizita la Vîntu din 2009 a avut un impact modest. Am primit un telefon de la Băsescu pentru a nu-l pune pe domnul Voicu ministru de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 continuă luni, de la ora 9.00, audierile, primul fiind invitat Mircea Geoană, care va fi urmat de fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru şi de secretari de stat din MAI de la vremea respectivă.

UPDATE Mircea Geoană a fost întrebat de către Robert Turcescu cât a contat în rezultatul alegerilor vizita la Sorin Ovidiu Vîntu.

Geoană: Cât de mult sau cât de puţin a contat vizita mea în seara de dinainte este o chestiune, încă o dată, subiectivă. Eu cred că a contat puţin, că a fost un pretext. Cred că este mai interesant de văzut cine stătea pe urmele unui candidat prezidenţial, cu o noapte înainte, făcând astfel de poze. Asta cred că e mai interesant din punctul meu de vedere pentru o eventuală investigaţie. Erau nişte jurnalişti bine intenţionaţi. Erau alţii. Filierea în care a ajuns această chestiune mi se pare mai relevantă pentru discuţia de astăzi decât opţiunea mea, inspirată sau mai puţin inspirată, de a face această vizită. În opinia mea, şi vă spun asta la distanţa şi cu calmul, şi fără nicio intenţie de revenire în politica românească, că a fost un pretext, a fost folosit, şi care a avut un impact, din punctul meu de vedere, modest.Diferenţa de voturi era mai mult decât acoperitoare pentru orice eventual impact negativ al vizitei mele în acea seară.

Aţi mai simţit vreodată că aţi fost filat de jurnalişti?

Geoană: N-ai cum să te superi pe presă. Altfel, te laşi de politică. A existat o operaţiune a acestui grup, a acestui clan, care azi se războieşte şi se dă în vileag pentru că o parte din ei nu mai sunt protejaţi. 

UPDATE Mircea Geoană, despre vizita din campanie la Timişoara: În 2009, mi-am asumat riscul să merg la Timişoara. A fost o alegere pe care eu nu o regret. Că adversarul a întors-o şi a existat o percepţie că publicul din Timişoara este împotriva lui Geoană, nu a fost aşa. A fost o contramanifestaţie a PDL. Ideea de a merge la Timişoara a venit dintr-o discuţie cu Crin Antonescu şi cu Radu Sârbu, preşedintele de atunci al PNŢCD. Nu cred că m-a afectat electoral. A fost un moment speculat mediatic, dar în Timiş am făcut scorul nostru istoric. N-a existat un impact de acest gen. A fost un element secundar în peisajul mare al campaniei. 

Cine a negociat ca Robert Turcescu să fie moderator?

Victor Ponta a fost şeful campaniei şi el a avut în fişa postului să negocize cu concurenţii noştri şi cu trusturile de presă. Cred că suntem de cartea recordurilor că un ofiţer acoperit moderează o dezbatere electorală. Cum un ofiţer acoperit a ajuns în situaţia respectivă, e o întrebare interesantă, dar nu am un răspuns. Situaţia a fost absolut inedită şi ne arată un mod de operare: ce metode sunt folosite pentru a câştiga alegeri. E un lucru absolut inacceptabil. Să pui un acoperit să modereze o dezbatere electorală e un lucru extrem de grav.

Robert Turcescu: Avansarea mea în grad sub acoperirea domnului Oprea s-a întâmplat la mult timp după dezbaterea din 2009.Toate temele puse în discuţie au fost discutate în prealabil. Nu a fost nicio supriză. Ba chiar am încercat să-l salvez pe domnul Geoană din unele atacuri ale domnului Băsescu. 

Senatorului USR Mihai Goţiu care l-a întrebat pe Mircea Geoană cum l-a cunoscut pe Gabriel Oprea şi cum a ajuns să-l propună ministru de Interne în 2008 în Guvernul PDL - PSD.

Mircea Geoană: Am primit un telefon din partea preşedintelui Băsescu pentru a nu-l pune pe domnul Voicu ministru de Interne. Asta pot să vă spun. Au fost doi candidaţi, preşedintele momentului spunând că nu-l va numi pe celălalt candidat al nostru. A existat o conversaţie telefonică pe care preşedintele Băsescu a avut-o cu mine ca preşedinte de partid şi cred că eram deja în zona de preşedinţie a Senatului. A spus că are o dificultate cu unul dintre cei doi candidaţi. Votul colegilor noştri (Comitetul Executiv al PSD – n. re.) s-a făcut fără interferenţa mea.

Ana Maria Pătru n-a venit la audieri

Fosta preşedintă a AEP Ana Maria Pătru a trimis o scrisoare comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care i-a informat pe membrii acesteia că declină invitaţiala audieri. Ea era aşteptată luni la comisia de anchetă. „V-am distribuit scrisoarea doamnei Ana Maria Pătru. Declină prezenţa la lucrările comisiei şi ne trimite un document pe care vă rog să îl analizaţi şi o să discutăm ulterior”, i-a informat Mihai Fifor pe membrii comisiei.

Senatorul USR Mihai Goţiu a întrebat ce se poate face în cazul în care Ana Maria Pătru refuză să vină la audieri, Fifor spunând că la finalul şedinţei se va lua o decizie în acest sens. „Hotărârea spune foarte clar ce putem face, rugămintea mea este să ne uităm peste materialul trimis şi la finele şedinţei de azi discutăm şi luăm o decizie”, a precizat preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Ana Maria Pătru este prima persoană invitată la audieri care nu se prezintă, până acum fiind audiaţi Dan Andronic, Viorel Hrebenciuc, fostul preşedinte al AEP Octavian Opriş, vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ şi Mircea Geoană. 


„Mai sunt foarte multe întrebări de pus domnului Mircea Geoană. Comisia a decis ca luni, începând cu ora 9.00, să reluăm audierea domnului Mircea Geoană (...). Vom avea invitaţi la comisie pe secretarii de stat din MAI din momentul acela, Mihai Capră, Tutilescu, Fătuloiu şi va veni la Comisie şi doamna Ana Maria Pătru", a anunţat preşedintele Comisiei, Mihai Fifor, la finalul audierilor de săptămâna trecută.

Marţi, începând cu ora 14.00, vor fi audiaţi Vasile Blaga, Marcel Opriş, Cătălin Predoiu şi Eugen Tomac, iar miercuri, de la ora 9.00, vor fi audiaţi Gabriel Oprea, Teodor Baconschi, ambasadorii din Madrid, Chişinău şi Roma de la acea vreme, Nicolae Onţanu şi Anghel Iordănescu.

Membrii Comisiei au decis iniţial că George Maior, directorul SRI în 2009, va fi audiat pe 6 iunie, acesta anunţând ulterior că poate veni la audieri pe data de 12 iunie, au declarat, pentru News.ro, surse din cadrul Comisiei.

Cel mai probabil, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi vor fi audiaţi după data de 6 iunie, o decizie finală în acest sens nefiind încă luată.

Până acum, membrii Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-au audiat pe Dan Andronic, Viorel Hrebenciuc, fostul preşedinte al AEP Octavian Opriş şi vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite