Codul Fiscal: Guvernul le ia primarilor vrabia din mână şi le promite cioara de pe gard. PSD a tăiat iar de la dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Tudose şi Liviu Dragnea le-au promis primarilor că banii pe care bugetele locale îi pierd ca urmare a reducerii impozitului pe venit vor fi subvenţionaţi de Guvern. Problema e că sunt şanse foarte mici ca Executivul să dispună de aceşti bani în 2018. Şi chiar dacă va exista această compensare, primăriile vor ieşi tot în pierdere.

Premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-au întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu Robert Negoiţă (primarul PSD al Sectorul 3) şi Gheorghe Falcă (primarul PNL al Aradului), reprezentanţii edililor din întreaga ţară, după ce aceştia s-au declarat profund nemulţumiţi de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, ca parte a „revoluţiei fiscale“ impuse de Liviu Drganea.

De ce se plâng primarii? Pe scurt, toate firmele sau companiile de stat plătesc impozit pe salariu (16%), bir care ajunge în găleata comună cu fonduri publice. Pe lângă salarii, mai sunt impozitate dividendele, chiriile sau alte activităţi din drepturi de autor. În acest moment, din tot acest impozit care ajunge în buzunarul statului, fiecare primărie primeşte o cotă-parte: 41,75%. Practic, se aplică principiul următor: un procent din banii colectaţi de stat dintr-o localitate se întoarce către localitatea respectivă pentru dezvoltare. De fapt, banii proveniţi din impozitul pe venit reprezentau cam o treime din bugetul total pe care primăriile îl alocau investiţiilor publice. Iar diminuarea acestor bugete a născut critici dure ale primarilor din toată ţara, indiferent de culoarea politică.

Prin această măsură se doreşte nivelarea în sărăcie a întregii Românii. Mihai Chirica, primar PSD Iaşi 

Bani-fantomă pentru dezvoltare
Ieri, premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD Liviu Dragnea le-au promis primarilor că Guvernul va compensa sumele pierdute din reducerea impozitului pe venit. În primă fază, Executivul va mări cota-parte a primăriilor de la 41,75%, cât e în prezent, la 43%, deşi primarii au cerut 60%.

Chiar şi procentul de 43% afectează bugetul general al statului. „În opinia Guvernului, vor fi bani mai mulţi la buget pentru că se va face o colectare mai bună a impozitelor“, a spus primarul PSD al Sectorului 3, Robert Negoiţă. Opoziţia face haz de necaz. „Dacă anul acesta colectarea e dezastruoasă, cum se gândesc ei că anul viitor va fi mai bine? Nu tot PSD a guvernat şi anul acesta?“, se întreabă, retoric, senatorul PNL Florin Cîţu.

Ba chiar şi liderii coaliţiei de guvernare recunosc că Executivul este ruşinea Europei la capitolul colectare de taxe. „Eu am spus un lucru evident: veniturile fiscale ale statului sunt foarte mici: 25%, în condiţiile în care unele state au 45%. Ba chiar şi Bulgaria are 31%“, spunea vicepreşedintele ALDE  Varujan Vosganian la Adevărul Live.

Dependenţă politică de Guvern
Deci, ca să le închidă gura, liderii PSD le-au promis primarilor bani care doar printr-un miracol vor ajunge în bugetul de stat. De altfel, primarul PNL al Aradului, Gheorghe Falcă, prezent şi el la întâlnirea cu Tudose şi Dragnea, a ieşit total neîncrezător de la Guvern. „Am stabilit o nouă întâlnire pentru prima jumătate anului viitor, ceea ce arată că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea 100% a problemei“, a spus Falcă, care a oferit exemplul Aradului. „Vor fi localităţi care vor pierde până la 33% din impozitul pe venit. În medie, veniturile primăriilor vor scădea cu minimum 22%. Aradul, spre exemplu, pierdea între 12 şi 16 milioane de euro. Cu această compensare, va pierde cam 8 milioane de euro“.

Un mesaj şi mai dur a avut primarul PSD al Iaşiului, Mihai Chirica. „Am estimat o pierdere de  86,5 milioane de lei, circa 20 de milioane de euro faţă de veniturile anului 2017. Procentual, această pierdere este de 21% din buget. Cotele de impozit pe venit reprezintă 60% din veniturile proprii ale municipiului Iaşi. Practic, cu aceste modificări, lista de investiţii se duce spre zero. Acest Guvern ar trebui să se gândească cel puţin de două ori atunci când propune o asemenea măsură. Nu mi-a redus mie salariul, ci se taie capacitatea Primăriei  de a-şi coordona mai departe programele de investiţii, de a susţine cheltuielile din şcoli, spitale, grădiniţe. Dacă şi prin această măsură se doreşte nivelarea în sărăcie a întregii Românii, eu nu pot să fiu de acord“, a declarat primarul Mihai Chirica.

Unele oraşe au început deja proiecte de infrastructură şi au croit bugetul pe 2018 aplicând cota de 16%, nu de 10%. Acum se văd în situaţia de a rămâne fără bani, deci de a lungi perioada lucrărilor sau chiar de a le îngropa, dacă Guvernul nu le va înapoia banii promişi. Şi e foarte posibil ca Executivul să ţină cont de culoarea politică atunci când va redistribui resursele. „Au crescut procentul care se repartizează centralizat către autorităţile locale. Astfel, vor să creeze dependenţă de Guvern. Vor da banii unde au ei primari şi vor lăsa fără resurse primarii liberali, care au creat locuri de muncă“, a spus Ludovic Orban, la Adevărul Live. Iar relaţia dintre locurile de muncă şi impozitul pe venit este esenţială pentru bugetele locale. Cu cât un primar a creat mai multe locuri de muncă, cu atât i s-au întors mai mulţi bani din impozitul pe venit. Acum este la mâna Guvernului.

Revoluţia fiscală, adoptată azi prin OUG
Deşi iniţial a ezitat, premierul Mihai Tudose a anunţat că va adopta modificările la Codul Fiscal, în şedinţa de miercuri a Executivului, prin ordonanţă de urgenţă. Astfel, se va oficializa trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, o măsură vehement contestată de patronate, sindicate şi de preşedintele Klaus Iohannis. „Vom sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR. Singurul care poate contesta o ordonanţă de urgenţă e Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Mărturisesc că n-am mari aşteptări“, a spus Ludovic Orban, cu trimitere la relaţia apropiată dintre PSD şi Ciorbea.

Protest de amploare  în faţa Guvernului
Câteva mii de persoane s-au mobilizat pe reţelele sociale pentru a le cere tuturor cetăţenilor să vină să protesteze, azi, în faţa Guvernului, începând cu ora 11.00, faţă de modificările anunţate la Codul Fiscal. „8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României. Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României“, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului „Opriţi modificarea Codului fiscal”. Organizatorii le cer marilor companii să le dea liber angajaţilor pentru a putea veni să protesteze în faţa Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite