UPDATE Negocieri pe legea electorală. Cioloş: Soluţia este în Parlament. Nu accept ca Guvernul să fie folosit de partide. PNL, atac la Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit, luni-dimineaţă, cu reprezentanţii partidelor pentru a discuta despre solicitarea PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. După-amiază, premierul a discutat şi cu şeful statului pe acest subiect.

UPDATE PNL, atac la Cioloş: ''Constatăm că premierul se derobează de responsabilitatea asumării reintroducerii principiului celor două tururi de scrutin în alegerea primarilor şi trimite această sarcină Parlamentului. Din acest moment obiectivul prioritar al agendei parlamentare a PNL este promovarea în regim de urgenţă a acestui proiect pe care l-am depus încă de anul trecut'', a scris Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, pe Facebook după ce premierul a arătat că, în urma discuţiilor cu partidele, a rezultat nu există în acest moment o majoritate parlamentară foarte clară care să susţină modificarea legii privind alegerea primarilor. 

UPDATE Dacian Cioloş: Am vrut să am o consultare informală cu partidele pentru a vedea cum se poziţionează în Parlament. Este o temă eminamente politică. O majoritate clară a luat o decizie în urmă cu un a de zile. Există în faţa Guvernului trei posibilităţi, în ideea în care Guvernul susţine reluarea discuţiilor pe alegerea primarilor în două tururi.Decizia este una politică şi trebuie asumată în Parlament. Nu este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect. Guvernul ar putea ajuta în acest proces. Am constat azi că majorităţile sunt foarte volatile. Nu există o majoritate clară care să susţină revenirea acum la alegeri în două tururi. Pe de altă parte, am constatat că partidele nu sunt împootriva ideii de a modifica legea, însă preferă ca discuţia să nu aibă loc acum. În aceste condiţii, date fiind şi constrângeri constituţionale, dacă s-ar merge pe OUG sau pe asumarea răspunderii, are riscuri foarte mari să fie acţiuni în forţă ale Guvernului, care nu se pot materializa în Parlament. Chiar dacă Guvernul şi-ar asuma răspunderea pe lege, tot nu s-ar reveni la două tururi. Cu toată voinţa Guvernului de a ajuta, decizia rămâne tot la Parlament. Există deja două proiecte de legi în Parlament, acolo este lucrul cel mai propice pentru a fi adoptate. Guvernul poate da aviz favorabil. Dezbaterea şi decizia tot în Parlament trebuie să aibă loc.Înteleg că exista încă marjă de negociere în Parlament pentru legea alegerilor locale.Soluţia este în Parlament. Dacă există acestă dorinţă a societăţii civile, de a modifica legea, cred că ea poate fi exprimată la vot. Nu vreau ca Guvernul să devină instrument de partid. Nici a celor care vor modificarea legii, nici a celor ca nu vor. Nici partidele nu ştiu exact ce vor.

Reporter: Vă e clar care e poziţia UNPR, pentru că au dat mai multe puncte de vedere?

Cioloş: Nu mi-e foarte clar punctul de vedere al UNPR-ului. De asta v-am spus că e o majoritate volatilă.

Reporter: Aţi discutat şi cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă?

Cioloş: L-am informat pe domnul preşedinte ce am discutat cu partidele. Dânsul nu mi-a impus până acum niciun punct de vedere în deciziile pe care le-am luat. A participat şi ministrul Prună la prima parte a discuţiilor, pentru a-l informa despre discuţiile pe care le-a avut cu domnul Niţu şi despre posibilităţile pe care le avem pentru a reacţiona în acest caz. Se analizează diferitele posibilităţi. În zilele următoare vom avea un punct de vedere cât mai clar formulat şi îl veţi vedea. 

UPDATE Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: Important e să fim predictibili. Să nu schimbăm regulile jocului în timpul jocului. Nu trebuie să intervenim cu trei luni înainte de începerea campaniei. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al UNPR, deputatul Luminiţa Adam, a declarat că progresiştii nu resping din start un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi. „UNPR este un partid serios şi nu poate să admită sau să respingă un proiect de lege înainte de a-l vedea şi de a-l citi. Deci, aşteptăm să vedem un asemenea proiect de lege depus în Parlament, să vedem cum este formulat, ce anume se susţine şi abia ulterior ne vom formula punctul de vedere, dar, repet, numai după ce vom citi proiectul de lege şi după ce ne vom consulta'', a declarat Luminiţa Adam.

UPDATE Premierul Dacian Cioloş va anunţa la ora 18.00 dacă va modifica sau nu legea electorală. 

UPDATE Dacian Cioloş a ajuns la Cotroceni cu jumătate de oră mai repede. 

UPDATE Mircea Geoană, lider PSRO: Ne-a confirmat şi nouă domnul Cioloş că nu intenţionează să promoveze OUG sau să-şi asume răspunderea. Înţeleg că nimeni nu vrea să repete experienţa Guvernului Ungureanu, care a stat în funcţie doar câteva săptămâni, dar Guvernul trebuie să dea semnalul de transformare a modului în care se aleg cei care vor administra România în următorii patru ani. Altfel, vechiul sistem de partide va rămâne la putere la nesfârşit. Am făcut o propunere ca în secţiile de votare să fie reprezentate toate partidele care depun liste complete. 

UPDATE Daniel Fenechiu, lider PND: „Noi susţinem alegerile în două tururi, credem că este o dovadă de democraţie, însă am aflat cu tristeţe că majoritatea parlamentară este împotriva acestei măsuri. Premierul ne-a spus că, din contactele avute, atât PSD, cât şi U NPR şi ALDE se opun acestei măsuri“

UPDATE Traian Băsescu: „Suntem de acord  cu premierul că nu e democratic să modifci prin OUG o lege electorală. Mişcarea Populară vine cu două propuneri. Prima variantă ar fi asumarea răspunderii de către Guvern. Un act profund de voinţă al Guvernului, fiind în acelaşi timp o măsură şi mult mai democratică decât OUG. Dacă se adoptă această variantă, reforma electorală trebuie dusă până la capăt: adică alegerea primarilor în două tururi, alegerea preşedinţilor de CJ în douăt ururi şi Parlament cu 300 de membri. Dacă acest lucru nu va fi asumat de Guvern, există varianta ca cei care au propus alegerea primarilor în două tururi să o promoveze prin Parlament, un proiect pentru care noi vom semna. Majorităţile se văd la vot. Nu am aeteptat un răspuns pe loc de la premier. A fost o discuţie cu argumente pro şi contra. Este greu să iei o decizie chiar la masa discuţiilor. Cred că Guvernul Cioloş va adopta soluţia care îl ţine departe de o implicare consistentă. Va spune: «cei care vreţi, promovaţi legea prin Parlament“. Nu văd cum un Guvern ar putea fi picat prin moţiune de cenzură pentru că a introdus norme democratice. Până la urmă, vorim de democraţie, iar democraţie înseamnă 50% plus 1. Părinţii votului într-un singur tur sunt cei de la PDL: Vasile Blaga şi primarii actuali. 

UPDATE Premierul Dacian Cioloş se va întâlni la ora 16.00 cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema modificării legislaţiei electorale. 

UPDATE Liviu Dragnea, după consultări: „I-am spus premierului ceea ce am spus şi public: nu există niciun argument pentru a tulbura procesul electoral. PSD nu respinge ideea alegerilor locale în două tururi, dimpotrivă. Şi noi susţinem lucrul acesta, numai că nu acum. Vrem să generăm o analiză, o analiză pe care o poate face viitorul Parlament, care va veni cu forţe proaspete. Ar fi un precedent pericuolos să modificăm sistemul electoral cu două luni înainte de alegeri. Ne-am putea trezi că la toamnă vin iar liberalii cu altă năstruşnicie şi spun că votul pe listă nu e bun. Premierul a vrut să vadă dacă există o majoritate pe ideea liberalilor.  Excluce varianta OUG  şi varianta angajării răspunderii“.

Întrebat dacă există posibilitatea, totuşi, ca Dacian Cioloş să modifice legea prin OUG, Liviu Dragnea a răspuns: „Un alt demers al Guvernului poate avea consecinţe. Dacă nu se ţine cont de aceste consultări, când va veni vorba de alte proiecte de legi noi nu vom mai veni la consultări. Dar cred că domnul Cioloş este de bună-credinţă“.

Călin Popescu Tăriceanu: „Alegere primarilor în două tururi este avantajoasă pentru ALDE. În pofida acestui lucru, i-am transmis premierului că actuala formulă este rezultatul unor lungi negocieri şi al unui consens în Parlament. Este ridicol din partea unui partid care acum consideră că l-ar dezavantaja actualul sistem să ceară schimbarea reuglilor“.

Cei doi lideri au fost întrebaţi de ce au venit împreună la consultări. Dragnea: „Din economie de timp“. Tăriceanu: „Să nu existe posiblitatea invocării unor nuanţe de către presă“.

UPDATE PNL a cerut modificarea legii prin ordonanţă de urgenţă (OUG). „PNL a susţinut, în cadrul consultărilor de astăzi cu premierul Dacian Cioloş, necesitatea modificării legislaţiei electorale pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Membrii delegaţiei au insistat asupra faptului că menţinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimităţii şi reprezentativităţii viitorilor aleşi, iar exerciţiul democratic ar avea de suferit. PNL reiterează apelul adresat celorlalte formaţiuni politice de a respecta principiul democratic al majorităţii în alegerea primarilor şi de a accepta modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă cât mai repede cu putinţă“, arată un comunicat remis de PNL. 

UPDATE Potrivit unor surse politice, premierul Dacian Cioloş le-a transmis partidelor să ajungă la un consens politic pentru a schimba legea în Parlament.

UPDATE ora 11.00. Premierul discută cu delegaţia PSD-ALDE. UNPR a mers separat la discuţii.  

UPDATE Monica Macovei îi cere premierului să modifice legea prin asumarea răspunderii: "Prim-ministrul Cioloş se consultă cu partidele parlamentare pentru revenirea la alegeri în 2 tururi de scrutin, dar ştim deja că PSD, UNPR şi ALDE îi vor spune că nu sunt de acord. Guvernul Cioloş a fost învestit de Parlament, însă trebuie să satisfacă cerinţele oamenilor şi ale democraţiei. Şi atunci, să îşi asume răspunderea în Parlament".

UPDATE ora 10.00. Discuţiile cu delegaţia PNL au început. 

Potrivit PNL, discuţiile încep la 9:45 la Vila Lac 1. Delegaţia liberalilor este compusă din Vasile Blaga, Adriana Săftoiu, Ilie Bolojan, Ludovic Orban şi Gheorghe Flutur. Copreşedintele Alina Gorghiu este plecată în SUA şi nu va participa la discuţii. PNL va merge la negocieri invocând dorinţa societăţii civile de a vota în două tururi şi îi va cere lui Cioloş să schimbe legea electorală prin ordonanţă de urgenţă. Liberalii vor insista pe argumentul că PSD nu va depune moţiune de cenzură de frica străzii.

De cealaltă parte, teama că primarii ar putea fi aleşi din două tururi a resuscitat fosta coaliţie de guvernare: PSD-UNPR-ALDE. Cele trei partide vor merge la negocieri cu opţiunea clară ca legea să nu se schimbe. Dacă premierul va insista cu alegeri în două tururi, Liviu Dragnea va ameninţa mai întâi cu boicotul. 

'PSD, UNPR, ALDE şi UDMR au anunţat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. În aceste condiţii nu ştiu dacă domnul prim ministru Dacian Cioloş se mai poate gândi că mai are rost să iniţieze în vreun fel sau altul o ordonanţă sau proiect de lege în condiţiile în care o largă majoritate din Parlament nu susţine această idee'', a spus Dragnea, vineri, într-o conferinţă de presă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite