Cine este Valer Marian, senatorul care a spus primul că Ponta ar fi ofiţer acoperit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa Senatului din 2 august 2013, senatorul Valer Marian a avut o interpelare, iar cea de-a şasea întrebare viza colaborarea lui Victor Ponta cu SIE. Şeful statului a explicat că „neliniştea“ i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofiţer SIE a lui Victor Ponta. „Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns şi pe urmă discuţiile din presă“, explica Traian Băsescu.

„Dacă este Adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitate deplin conspirată denumită „Umbre“ sau „H“? Dacă aţi fost trimis la specializare atimafie în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafie, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie?“, scrie la punctul 6 din interpelarea senatorului, din august 2013. 

Valer Marian este de profesie jurist, iar în timpul regimului Ceauşescu a lucrat ca procuror. După revoluţie a intrat în mass-media, fiind ziarist, iar mai apoi director general al cotidianului Gazeta de Nord-Vest, patronată de băiatul lui Mircea Gavor, preşedintele PSD Satu Mare, cu care Valer Marian avea o prietenie strânsă. În 2008, sub îndrumarea lui Gavor, Marian se înscrie în PSD, ajungând în numai doi ani preşedintele organizaţiei din Satu Mare. 

Încă de pe vreme când PSD se afla în opoziţie, Valer Marian s-a remarcat în calitate de scandalagiu de serviciu al partidului.

Anul trecut, Valer Marian a ieşit în presă cu o serie de atacuri la adresa liderilor PSD de la Bucureşti. Mircea Govor, ajuns între timp la cuţite cu senatorul Marian, susţinea că acesta s-ar fi lăudat că procurorul Ioan Irimie de la Cluj i-ar fi spus că dacă ajunge şef la DNA îi va aresta pe preşedintele Traian Băsescu, pe premierul Victor Ponta, precum şi pe fostul şef al DNA Daniel Morar. Valer Marian a negat şi l-a dat în judecată pe Mircea Govor. Pe fondul acestor declaraţii, senatorul a fost tras pe linie moartă în organizaţia PSD Satu Mare şi exclus din grupul PSD din Senat. 

Numele lui Valer Marian este legat şi de cel al fostului senator, Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, căruia i-ar fi deschis uşa Legislativului.

Acuzaţii delirante la adăpostul declaraţiilor politice

În cele două mandate consecutive de senator, Valer Marian a făcut peste 50 de declaraţii politice, în care a atacat diverse personaje publice, şi nu numai. Printre primele sale „ţinte“ s-au numărat fostul episcop Laszlo Tokes, ex-premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu. Ulterior, Valer Marian şi-a diversificat atacurile, trecând la instituţii precum DNA, ANI, Parchetul General, SRI, SIE etc. 

Iunie 2013. Atac împotriva generalului SIE Silviu Predoiu şi a altor „vechi ofiţeri de Securitate“, care ar controla Serviciul de Informaţii Externe.

Mai 2013. Declaraţie politică împotriva SRI, intitulată „Generalul Coldea, câinele de pradă al democraţiei“.

Aprilie 2013. Atac la adresa fostului procuror-şef  al DNA, Daniel Morar, acuzat că a fost „sluga prea plecată şi avocatul principal al lui Traian Băsescu“.

Martie 2013. Magistraţii Oana Hăineală, Alina Ghica şi Laura Codruţa Kovesi au fost acuzaţi de manipulare a CSM şi de „partizanat politic“ faţă de Traian Băsescu.

Februarie 2013. Directorul ANI, Cătălin Macovei, este acuzat de „grave abuzuri procedurale şi gafe juridice lamentabile“.

Aprilie 2012. Acuze aduse fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, privind implicarea sa în acte de corupţie şi de contrabandă cu ţigări şi produse petroliere. 

Martie 2012. Traian Igaş a fost acuzat de „pedelizarea“ Ministerului de Interne, în perioada în care a fost ministru. 

Decembrie 2011. Ministrul de Interne Traian Igaş, acuzat de legături cu lumea interlopă şi favorizarea unor infractori.

Februarie 2011. Declaraţie politică împotriva primarului Aradului, Gheorghe Falcă, acuzat de corupţie. 

Mai 2010. Atac împotriva SRI, care „reînvie practicile Securităţii”, în cazul jurnaliştilor români răpiţi în Irak.

8 Aprilie 2010. Valer Marian i-a luat apărarea lui Cătălin Voicu, printr-o declaraţie politică intitulată „Abuzuri, diversiune şi şantaj în cazul Voicu“.

Martie 2009. Declaraţie politică intitulată „Modelul bolşevic al episcopului Laszlo Tokes“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite