Cine pleacă, Dragnea sau Grindeanu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia din PSD a ajuns de tot râsul. Şeful partidului, Liviu Dragnea, este în lupte directe cu propriul premier, după nici şase luni de la instalarea acestuia. Situaţia aceasta absurdă se poate clarifica doar cu plecarea unuia dintre cei doi: Grindeanu sau Dragnea. Cauza primară derivă din situaţia că şeful partidului aflat la guvernare nu este şi premier.

După ciocniri directe sau prin interpuşi, aprinse şi contondente, inclusiv cu reverberaţii în spaţiul public, cei doi nu mai pot coabita. Grindeanu a ieşit în Piaţa Victoriei şi funcţionează în paradigma #rezist.

La nivelul la care s-a ajuns, există două soluţii, ambele cu costuri teribile de imagine pentru PSD.

Cum Grindeanu nu dă semne că ar înghiţi ultimatumul lui Dragnea, rămâne soluţia: moţiunea de cenzură împotriva propriului guvern. Şi ce va scrie Dragnea în moţiunea de cenzură? Că guvernul este o catastrofă, cu incapabili, incompetenţi, deşi format din lideri PSD? Adică să-şi dea cu firma-n cap? Vă imaginaţi lecturarea acestei moţiuni de cenzură de la tribuna parlamentului, sub lupa opiniei publice interne şi internaţionale?

În urma acestui episod ruşinos, Dragnea nu mai are zile multe în fruntea partidului. Mai ales că este contestat de Victor Ponta, de Ioan Rus, de Mihai Chirica şi de alţi lideri. Iar în perspectiva unei ruperi a PSD, cel puţin apropiaţii lui Ponta mergând spre un nou pol politic alături de Daniel Constantin, mă aştept ca mulţi lideri şi baroni locali să fie precauţi la modul în care se poziţionează.

Şi dacă moţiunea trece, deşi există dubii în privinţa solidarităţii parlamentarilor cu Dragnea, cine va fi viitorul premier, Carmen Dan, Olguta Vasilescu? Ne umflă râsul. Fifor se pare că a declinat invitaţia de a fi viitorul premier. Atunci? Propunerea trebuie să satisfacă şi exigentele preşedintelui Iohannis. O întrebare cu răspuns imposibil.

Şi dacă Grindeanu rămâne pe poziţii?

Şi în cazul demisiei unui număr de miniştri, Grindeanu se poate duce la preşedinte cu noi propuneri, în procedura de remaniere, ignorându-l pur şi simplu pe Dragnea. Se poate o ruşine mai mare?

Dacă Grindeanu rămâne, Dragnea trebuie să plece. E singura soluţie raţională şi normală. Altfel, va fi debarcat de propriul partid, care nu poate înghiţi un eşec lamentabil. Nu al lui Dragnea, ci al întregului partid. Un partid mare si aflat la guvernare eşuează lamentabil după 6 luni de guvernare.

Miza este mare. Grindeanu şi Toader, ministrul Justiţiei, nu vor să dea OUG pentru stabilirea unui prag la infracţiunea de abuz în serviciu, prag de interes maxim pentru Dragnea, deoarece o primă soluţie în procesul său aflat pe rol se apropie.

Gabriela Firea, o apropiată a lui Liviu Dragnea, atenţionează că Grindeanu nu mai are nevoie de „spatele” PSD pentru că beneficiază de un alt spate. Al serviciilor?

În concluzie, lupta se dă pentru cine rămâne în PSD: Dragnea sau Grindeanu.

Singura soluţie de a-l da pe jos pe Grindeanu este moţiunea de cenzură, decizia din CExN este previzibilă. Şefii PSD vor vota retragerea sprijinului premierului Grindeanu, în speranţa că se vor regăsi pe lista viitorului guvern.

Criza guvernamentală şi politică este evidentă. În ministere nu mai lucrează nimeni, în aşteptarea viitorilor şefi. Încrederea partenerilor externi în stabilitatea politică a României este puternic afectată.

Şi toate aste pentru că Dragnea doreşte să demonstreze că el este „stăpânul” jocului politic din România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite