Cine sunt parlamentarii care vor schimba legile securităţii naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Claudiu Manda a fost a ales preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor securităţii naţionale. Foto: MEDIAFAX
Senatorul PSD Claudiu Manda a fost a ales preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor securităţii naţionale. Foto: MEDIAFAX

Comisia specială care se va ocupa de modificarea legilor securităţii naţionale s-a întrunit marţi, în prima şedinţă, pentru a stabili funcţiile de conducere şi regulamentul de funcţionare. Preşedintele Comisiei de control al SRI Claudiu Manda a fost ales şi preşedinte al Comisiei speciale şi a anunţat că întrunirile vor fi „de regulă” publice. Printre membrii Comisiei se mai numără şi Ţuţuianu, Vlase, Căprar, Raeţchi şi Prişcă.

Comisia specială care se va ocupa de modificarea legilor securităţii naţionale s-a întrunit, marţi, în prima şedinţă, pentru a fi aleşi preşedintele, vicepreşedinţii şi pentru a fi stabilit regulamentul de funcţionare, urmând ca Birourile Permanente reunite să aprobe prin vot atât componenţa, cât şi regulamentul de funcţionare.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a fost ales marţi preşedinte al Comisiei speciale pentru modificarea legilor securităţii naţionale. Potrivit acestuia, şedinţele comisiei vor fi „de regulă” publice. Cu toate acestea, întâlnirea de marţi a avut loc cu uşile închise.

Partidul Social Democrat va fi reprezentat de opt membri, aceştia fiind senatorii Claudiu Manda, Adrian Ţuţuianu, Viorel Sălan, dar şi de deputaţii Gabriel Vlase şi Gheorghe Căprar. Ioan Chirteş şi deputaţii Ovidiu Raeţchi şi Răzvan Prişcă vor fi reprezentanţii PNL, USR, UDMR, ALDE şi PMP având fiecare câte un singur reprezentant. Claudiu Prisnel va fi membrul USR, în timp ce UDMR îl va avea pe deputatul Csoma Bodond, iar ALDE pe deputatul Gheorghe Cucşa. Mircea Sămărtinean va fi reprezentantul PMP, iar grupul minorităţilor va fi prezent în Comisie prin Ibram Iusein.

Potrivit iniţiativei de înfiinţare, Comisia care va modifica legile securităţii naţionale ar avea următoarele obiective: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementază materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea, în vederea examinării, a iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale, aflate în procedura celor două Camere ale Parlamentului.

Totodată, “comisia poate avea rol de iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, organizează dezbaterile asupra acestora şi întocmeşte rapoartele pe care le va înainta celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare”.

În hotărârea de înfiinţare a comisiei speciale se mai menţionează şi că şedinţele sunt, de regulă, publice, dar şi că această comisie va funcţiona pe o perioadă de şase luni de la data înfiinţării, cu posibilitatea ca Birourile permanente reunite să ceară prelungirea termenului, la solicitarea motivată a preşedintelui de comisie.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, cu 208 voturi "pentru", 92 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri, înfiinţarea Comisei speciale care să modifice legile privind securitatea naţională. PNL a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională înfiinţarea acestei comisii, afirmând că este “un paravan pentru obsesia bolnavă a liderilor PSD-ALDE de a decapita serviciile de informaţii şi de a acapara statul de către persoane cu comportament interlop".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Parlament, întrebat despre decizia majorităţii parlamentare de a înfiinţa o Comisie specială care să modifice legile securităţii naţionale, că este important ca acest demers să fie făcut în colaborare cu Preşedinţia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata şi serviciile secrete.

În acest context, Iohannis a spus că există două scenarii - unul "prost", în care PSD este dornic să ocupe toate instituţiile statului, “să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, în sensul unui control politic, fără să colaboreze cu Preşedinţia, CSAT, Armata, serviciile”, iar al doilea scenariu, pe care şi-l doreşte, ar fi acela în care Coaliţia PSD-ALDE cooperează cu toate instituţiile din domeniu.

Întrebat dacă Administraţia prezidenţială a fost contactată în legătură cu înfiinţarea acestei comisii, Iohannis a spus că până acum nu a fost nimeni contactat: "Bănuiesc că după ce se înfiinţează comisia specială, se vor apuca să îşi noteze care sunt partenerii importanţi în aceste discuţii”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite