Cine îi ia locul lui Busuioc în funcţia de secretar general al Guvernului. Anunţul făcut de premierul Tudose

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Mihai Tudose a anunţat, vineri, că noul secretar general al Guvernului va fi Roxana Bănică, actual secretar general adjunct al Cabinetului pe care îl conduce, ea înlocuindu-l pe Mihai Busuioc, ales miercuri în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi.

Premierul Mihai Tudose a anunţat vineri numele persoanei care va ocupa funcţia de secretar general al Guvernului, funcţie rămasă vacantă după numirea lui Mihai Busuioc la conducerea Curţii de Conturi. Potrivit anunţului făcut de Mihai Tudose, Secretariatul General va fi condus de Roxana Bănică, actual secretar general adjunct şi fost secretar general la Finanţe.

„Propunerea este dna Roxana Bănică, fost secretar general la Finanţe, actualmente secretar general adjunct la Secretariatul General al Guvernului”, a anunţat prim-ministru Mihai Tudose.

Secretarul general al Guvernului Mihai Busuioc a fost numit miercuri de către plenul reunit al Parlamentului, cu 275 de voturi „pentru” şi 95 „împotrivă”, pentru un mandat de nouă ani, în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi în locul lui Nicolae Văcăroiu, al cărui mandat a expirat.

Deşi Mihai Busuioc este considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, alături de care a lucrat vreme de mai mulţi ani, liderul PSD a susţinut în plenul reunit al Parlamentului că noul preşedinte al Curţii de Conturi este o persoană ”independentă”.

„Ştiu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supăraţi că eu n-am dat curs la o negociere politică şi să discutăm şi în partid. Şi îmi asum dragi colegi asta. Dacă vreţi să mă pedepsiţi, puteţi să mă pedepsiţi. Dar vreau să vă spun ceva - cel mai important lucru este ca aceşti oameni şi următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependenţă politică. pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alţii de dinainte, inclusiv membrii PSD - ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD şi împotriva altora. Este important ca ei să înţeleagă - şi asta îi rog - depinde de fiecare dintre ei dacă vor înţelege pentru ce au fost susţinuţi", a declarat Liviu Dragnea.

Mihai Busuioc, un apropiat al lui Liviu Dragnea

Busuioc, considerat unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai liderului PSD, Liviu Dragnea, este în prezent secretar general al Guvernului. De asemenea, el a fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării în perioada în care instutuţia era condusă de Liviu Dragnea. În luna aprilie 2017, Mihai Busuioc a fost numit membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de către statul român, prin Ministerul Energiei.

În mai 2012, fostul premier Victor Ponta l-a demis pe Busuioc de la conducerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Potrivit declaraţiei de avere completată în februarie 2017, Busuioc este membru în mai multe consilii de administraţie: ANOFM, ANL, Romarm, UM Plopeni şi CNI.

Opoziţia a criticat dur noile propuneri făcute pentru Curtea de Conturi, în special numirea lui Mihai Busuioc la şefia instituţiei.

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu l-a acuzat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că politizează Curtea de Conturi ca ”să poată fura în linişte şi să nu răspundă penal”.

„Dragnea înscrie Curtea de Conturi în PSD. Dragnea nu se mai ascunde şi nu mai are rabdare. PSD şi Dragnea nici măcar nu mai vor să păstreze aparenţele unei democraţii în România. Astăzi sunt audieri importante pentru PSD în Parlament. Curtea de Conturi se înscrie în PSD. În doar 10 luni PSD a înrolat CCR, ASF şi acum CC. Urmează BNR (90% în barca PSD deja) şi DNA. Ahh, uitasem, şi Consiliul Concurenţei a depus armele de bună voie şi deja se face util cârmaciului. PSD are două obiective:1. Să poata fura în linişte şi să nu răspunda penal. Aici Curtea de Conturi şi CCR au cel mai mare rol. 2. Să strivească orice urmă de opoziţie politică, a societăţii civile şi a sectorului privat. Aici ASF, BNR, şi Consiliul Concurenţei, ANAF sunt institutiile pe care PSD le va arunca asupra celor care se opun dictaturii PSD-iste”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite