Cine sunt experţii Comisiei de la Veneţia care au desfiinţat legile PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio FOTO EPA-EFE
Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio FOTO EPA-EFE

Deşi teza PSD e că avizul Comisiei de la Veneţia pentru legile Justiţiei şi pentru Codurile penale este unul strict consultativ, motivând astfel faptul că Parlamentul şi Guvernul nu au obligaţia de a respecta recomandările experţilor străini, instituţia rămâne unul dintre cele mai importante foruri internaţionale în materie de drept constituţional, reunind experţi din 61 de state ale lumii. Iată cine sunt membrii Comisiei de la Veneţia.

După ce a lucrat 38 de ani în Consiliul Europei, instituţie dedicată democraţiei şi drepturilor omului, italianul Gianni Buquicchio a preluat, în 2009, preşedinţia Comisiei de la Veneţia, fiind reales în funcţia de conducere atât în 2011, cât şi în 2013 şi 2015. Buquicchio a participat la crearea mai multor cadre legale europene, tratate internaţionale şi recomandări, fiind, printre altele, consultant legislativ al Consiliului Europei şi reponsabilul pentru conferinţele Ministerelor de Justiţie Europene. În 2013, Gianni Buquicchio a primit de la Universitatea din Bucureşti titlul de Doctor Honoris Causa, iar în 2015, aceeaşi distincţie i-a fost acordată şi de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

Al doilea om în conducerea Comisiei de la Veneţia este prim-vicepreşedinta islandeză Herdis Thorgeirsdóttir. Aceasta a studiat psihologie în Marseille şi jurnalism în Londra, obţinând, totodată, diplomă de licenţă în ştiinţe politice şi drept la două universităţi din Islanda. Herdís Thorgeirsdóttir este doctor în drept şi, din 2009, preşedintele Asociaţiei Europene a Femeilor Avocate.

Filiera Curţilor Constituţionale

La fel ca toate instituţiile internaţionale, Comisia de la Veneţia este împărţită şi în ea în subcomisii şi departamente, acoperind, astfel, toate ariile importante în materie juridică: drept constituţional, drept internaţional, protecţia minorităţilor, drepturile omului. Forul internaţional pune la dispoziţie pentru consultare doi sau trei experţi din fiecare stat membru.

Astfel, Austria aduce în Comisie doi judecători ai Curţii Constituţionale Austriece şi un profesor de drept de la Universitatea din Linz, Franţa vine cu doi membrii ai Curţii Constituţionale franceze, iar Germania atât cu un fost, cât şi cu un actual judecător ai Curţii Constituţionale Federale. Din Marea Britanie, reprezentanţi în Comisia de la Veneţia sunt un profesor de drept de la Oxford şi un avocat al Consiliului Reginei, din Spania un profesor de drept constituţional de la Universitatea din Barcelona, dar şi Directorul departamentului guvernamental de cercetare pentru studii politice şi constituţionale

Reprezentanţii României în Comisia de la Veneţia sunt ministrul de Justiţie Tudorel Toader, în calitate de fost judecător al Curţii Constituţionale, şi Bogdan Aurescu, profesor la Facultatea de drept din Bucureşti şi consilier prezidenţial pe teme de politică externă.

Cine s-a ocupat de Legile Justiţiei

Raportul privind Legile Justiţiei a fost redactat de şase membri ai Comisiei de la Veneţia, majoritata cu mai mulţi ani de vechime în instituţie. Claire Bazy Malaurie (Franţa) este licenţiată în drept, limba rusă şi ştiinţe politice, lucrând de-a lungul timpului ca diplomat în Ambasada Franţei de la Moscova, în ministerul francez al Economiei şi Finanţelor, dar şi la Curtea de Conturi a Franţei pe care a şi condus-o vreme de patru ani. Claire Malaurie este membru al Comisiei de la Veneţia din 2010.

Iain Thorburn Cameron (Suedia) şi-a obţinut doctoratul în drept la Universitatea din Uppsala în 1991, fiind acum profesor de drept internaţional la aceeaşi universitate. Iain Cameron a făcut parte din Comisii de arbitraj în Comisia Europeană, a fost numit de Consiliul Europei în departamente care au investigat şi emis rapoarte privind procese de combaterea terorismului, dar şi expert în investigaţii al Parlamentului European în domenii ce ţin de stat de drept, politici externe şi drepturile omului. Din 2014 este membru al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, iar din 2015 membru al Consiliului de Etică al Poliţiei suedeze.

Un alt membru al Comisiei care a contribuit la redactarea opiniei pentru Legile Justiţiei este şi Jean-Claude Scholsem (Belgia). Acesta a devenit doctor în drept în 1996, a obţinut o bursă la Harvard şi şi-a continuat apoi cariera universitară ce a culminat cu postul de decan al facultăţii de drept din Liege, acolo unde predă drept constituţional, drept constituţional comparat şi dreptul finanţelor publice. Din 1990 este membru al Comisiei europene pentru democraţie de drept, iar din 2000 este membru al Consiliului superior al Justiţiei din Belgia.

Kaarlo Heikki Tuori (Finlanda) este şi el doctor în drept la Universitatea din Helsinki încă din 1983, în 1992 devenind profesor de drept administrativ la Academia Finlandeză. A lucrat ca expert în drept constituţional în Parlament şi Guvern, în 1995 devenind membru extraordinar al Curţii Supreme din Finlanda. Din 1998 este membru al Comisiei de la Veneţia. 

Experţii care au criticat Codurile penale

De verificarea Codului Penal şi al Codului de procedură penală s-au ocupat şapte experţi ai Comisiei de la Veneţia. Printre aceştia, Martin Kuijer (Olanda) a studiat drept constituţional atât la Universitatea din Leiden, cât şi la Sciences Po în Paris, dar şi drept european  la Oxford. Şi-a obţinut doctoratul la Leiden University având ca lucrare Independenţa şi Imparţialitatea sistemului judiciar. A ţinut traininguri pe teme legate de drepturile omului şi bună guvernare în Maroc, Surinam, Tanzania, Cehia şi Albania. A fost totodată desemnat expertul Comisiei Europene într-un proiect de „Reîntărire a statului de drept” pentru statele din estul Europei, expertul Consiuliului Europei în verificarea compatibilităţii codurilor penale din Serbia şi Muntenegru cu convenţiile europene şi s-a ocupat şi de traininguri pentru Institutul Naţional al Magistraturii din România. 

Alexander Baramidze (Georgia) este avocat pe probleme de drept penal şi drepturile omului, cu studii de drept internaţional în SUA şi Georgia, dar şi cu procese în care a reprezentat clienţi în faţa Curţii Europeană a Drepturilor Omului. 

Expert în procedură penală este şi Richard Barrett (Irlanda), avocat guvernamental irlandez, membru în comisia care a realizat Acordul de Pace al Irlandei de Nord, consilier pe probleme legislative pentru state din estul Europei şi expert reprezentant al UE în legea electorală în misiuni din Sudan, Zambia, Kenya şi Afghanistan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite