Cine sunt baronii PSD care cer deja remaniere. Hartă: cum se împart pe judeţe miniştrii Guvernului Dăncilă. Moldova domină Executivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestaţiile lamentabile ale unor miniştri ca Dănuţ Andruşcă şi Valentin Popa i-au făcut pe unii lideri PSD, rămaşi pe dinafară la împărţirea ministerelor în Guvernul Dăncilă, să ceară deja o remaniere, sperând că vor putea numi şi ei oameni fideli în Executiv. Cât despre geografia actualului Executiv, cei mai mulţi miniştri vin din Moldova

Mai mulţi lideri PSD care au fost ignoraţi de Liviu Dragnea în alegerea noilor miniştri forţează o remaniere guvernamentală, la nici o săptămâna de la învestirea Guvernului Dăncilă, au declarat surse politice pentru hotnews.ro. Printre cei nemulţumiţi de noua garnitură de miniştri se numără Marian Oprişan, Niculae Bădălău, Adrian Ţuţuianu, şi Robert Negoiţă, care, în ciuda rezultatelor bune la alegerile parlamentare, n-au niciun om în Guvern. Toţi cei patru lideri pomeniţi mai au ceva în comun: l-au susţinut pe Mihai Tudose în războiul cu Liviu Drganea.

Unul dintre vicepreşedinţii PSD a declarat pentru „Adevărul“ că scânteia revoltei a plecat de la Dănuţ Andruşcă, noul ministru al Economiei, care a primit un portofoliu cu greutate, deşi la audierile parlamentare n-a fost în stare să lege o propoziţie. „Deci voi face tot ce-mi stă în putinţe pentru dezvoltarea economiei româneşti. Dar un rol important va avea… pentru în cadrul economiei… îmi cer scuze, sunt emoţionat“. Atât a fost capabil să spună noul ministru al Economiei. Exact în ziua în care Dănuţ Andruşcă a fost uns ministru, protectorul său politic, Ionel Arsene, şeful CJ Neamţ, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, un bun motiv pentru rivalii lui Dragnea să sară la gâtul liderului PSD. „Sunt foarte multe nemuţumiri în partid pentru selectarea miniştrilor. După cum s-a prezentat în primele zile, Andruşcă nu cred  că mai rezistă multe zile în funcţie“, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Altfel spus, după arestarea lui Arsene, baronii PSD au pus ochii pe ministerul deţinut de omul său de încredere.

Un alt portofoliu râvnit de tabăra anti-Dragnea este Educaţia, unde a fost instalat Valentin Popa, sprijinit de organizaţia Suceava, o filială mai puţin influentă în partid. De asemenea, Neamţ şi Suceava, care în Guvernul Dăncilă au doi miniştri de prim rang,  nu stau foarte bine la capitolul perfonanţă politică. Spre exemplu, organizaţia Neamţ a scos doar 41% la alegerile parlamentare din 2016, în timp ce Suceava a scos puţin sub  50%. Comparativ, Niculae Bădălău a scos la Giurgiu aproape 70%, cel mai mare scor pe ţară, dar nu a primit niciun portofoliu, ca urmare a conflictului cu Dragnea. La Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu se laudă cu 63% la alegeri, însă nici el, nici un alt apropiat al său n-au avut loc la masa guvernării. Din organizaţia Dâmboviţa a fost preferată Rovana Plumb, dar tocmai ca să-i facă în ciudă lui Ţuţuianu, cei doi fiind la cuţite.

infografie harta psd dancila

Marian Oprişan se confundă de două decenii cu judeţul Vrancea, dar a fost sărit de Liviu Dragnea, tot pe motiv de trădare. Iar Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, face echipă cu Gabriela Firea, primarul Capitalei şi şefa PSD Bucureşti, intrată şi ea în dizgraţia liderului PSD. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Firea era sigură că o va impune pe Ecaterina Andronescu la Ministerul Educaţiei, însă Dragnea l-a preferat pe Valentin Popa. Până la urmă, organizaţia Bucureşti, una dintre cele mai puternice din ţară, s-a ales numai cu portofoliul Culturii, preluat de actorul George Ivaşcu, şi el un apropiat al tandemului Firea- Negoiţă. De altfel, întâlnirea liderilor anti-Dragnea a avut loc chiar la hotelul lui Negoiţă din Capitală.

Moldova, rezervor de miniştri

Nu mai puţin de trei miniştri reprezintă judeţul Prahova în Guvernul Dăncilă, doi dintre ei fiind de la ALDE: Teodor Meleşcanu (Externe) şi Graţiela Gavrilescu (Mediu). Lor li se mai aduagă Radu Oprea, la IMM-uri. Pe locul doi vine Teleorman, unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară, dar care dă premierul şi ministrul de Interne: Viorica Dăncilă şi Carmen Dan, fidele lui Liviu Dragnea.

Moldova e „fruncea“ în Guvernul Dăncilă. Opt miniştri din 27 vin din organizaţii din Iaşi, Bacău, Suceava, Vaslui, Neamţ şi Galaţi. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a fost rectorul Universităţii din Iaşi, fiind susţinut de ALDE în Guvern. Lucian Şova a fost ales parlamentar de Bacău, apoi a fost numit ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Tudose, iar în noul Executiv a fost avansat la Transporturi. Vaslui, alt pol al sărăciei, dă vicepremierul care se va ocupa de implementarea parteneriatelor strategice: Ana Birchall. 

În rest, organizaţiile din Transilvania şi din Vestul ţării au primit portofolii mărunte. De la Sibiu, filială care a scos doar 27% la parlamentare, vine ministrul Turismului, iar de la Cluj vine ministrul Cercetării: Nicolae Burnete.

Judeţele Mehedinţi şi Alba apar şi ele pe harta Guvernului Dăncilă, însă doar accidental. Petre Daea este membru al PSD Mehedenţi, dar a ajuns ministru al Agriculturii pe baza prieteniei cu Liviu Dragnea. Iar Victor Negrescu este vicepreşedintele organizaţiei Alba, însă a fost adus direct de la Bruxelles, unde era europarlamentar, la recomandarea Vioricăi Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite