Cifrele vorbesc. De ce vrea PSD alegeri într-un singur tur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea nu vrea ca premierul Dacian Cioloş să modifice legea electorală Foto: Mediafax
Liviu Dragnea nu vrea ca premierul Dacian Cioloş să modifice legea electorală Foto: Mediafax

Organizaţia Expert Forum arată că social-democraţii sunt marii beneficiari ai alegerii primarilor într-un singur tur, după ce aceştia au profitat din plin de ordonanţa care permitea aleşilor să-şi schimbe  partidul fără a-şi pierde mandatul. PSD a racolat 350 de primari, iar scrutinul într-un singur tur le asigură fără griji un nou mandat

O analiză a ONG-ului ExpertForum(EFOR) ne arată de ce ţine PSD cu dinţii să nu fie modificată legislaţia electorală. Pe scurt, e vorba de un calcul politic făcut cu sânge rece, care arată că social-democraţii au în acest moment cu aproape 600 de primari mai mult decât PNL, marele rival electoral. Iar acest ecart poate fi păstrat numai dacă alegerile vor fi organizate într-un singur tur de scurtin, pentru că primarul în funcţie are cele mai mari şanse să-şi conserve mandatul.

Cum a ajuns PSD să se distanţeze atât de mult de restul partidelor în clasamentul primarilor? Folosind o ordonanţă de urgenţă, iniţiată chiar de Liviu Dragnea, omul care îi cere acum premierului Dacian Cioloş să nu modifice legea prin OUG.  ExpertForum arată că în urma „Ordonanţei traseismului“, care permitea aleşilor să-şi  schimbe o dată partidul fără a-şi pierde mandatul, social-democraţii s-au căpătuit cu 350 de noi primari, în timp ce noul PNL, format din fuziunea PDL cu PNL, a pierdut peste aproape 500 de primari, majoritatea plecaţi către PSD, dar şi către UNPR sau ALDE.

Cifrele arată că în decembrie 2015, PSD avea 1.632 de primari, PNL 1.059, în timp ce ALDE şi UNPR aveau 62, respectiv 61 de primari, iar UDMR – 203. Între timp, ordonanţa moşită de Dragnea a fost declarată neconstituţională, însă primarii au rămas şi cu funcţia, şi cu noul carnet de partid. „Timp de un an, Parlamentul a luat o nondecizie, după ce CCR s-a pronunţat că Parlamentul trebuie să ia o decizie pentru rezolvarea situaţiei ilegale create de ordonanţă. Aşadar, vom merge în alegerile din 2016 cu 552 de primari care au schimbat partidul. Cea mai mare parte din primari au migrat către PSD. Aşadar, la alegerile din 2016 vor candida peste 500 de primari, 4.607 de consilieri locali şi 184 de consilieri judeţeni care nu şi-au pierdut mandatele, deşi CCR a invalidat „Ordonanţa Dragnea” la începutul lui 2015. Practic, în 552 de circumscripţii alegerile locale vor fi organizate de ilegalişti – şi, cu o probabilitate de 80%, câştigate de aceştia. Apoi, aceştia vor organiza şi alegeri parlamentare“, atrage atenţia Sorin Ioniţă, unul dintre liderii organizaţiei ExpertForum.

La vremuri noi, tot ei
În ceea  ce priveşte tema alegerii primarilor într-un tur sau două, extistă două mari tabere conturate: PSD, UNPR, UDMR şi ALDE vor primari într-un singur tur, iar liberalii vor două tururi. „Dacă ne uităm pe harta partidelor politice de mai sus, marii învingători ar fi PSD şi UDMR. PNL ar putea fi marele perdant al alegerilor într-un singur tur, după migraţia politică din 2014, acesta fiind probabil şi motivul pentru care cere în ultima vreme alegeri în două tururi de scrutin“, precizează specialiştii în legislaţie electorală  ai Expert Forum.

„Cu un singur tur la localele din iunie 2016, vom asista la un mare paradox: anul în care «înnoirea clasei politice» e aşteptată cu nerăbdare, ca urmare a tuturor episoadelor petrecute în 2015, este de fapt anul în care toată această înnoire e cel mai puţin probabilă din 1990 încoace, ca urmare a oligopolizării pieţei politice de formaţiunile mari şi clienţii lor“, precizează raportul EFOR.

Cum ar fi influenţat electoratul dacă ar putea să aleagă primarii în două tururi? „Votul strategic în primul tur ar fi mult mai puţin probabil, electorii având astfel posibilitatea să-şi exprime preferinţa reală, fără teama de a-şi risipi inutil votul, iar cel strategic s-ar exercita abia în turul doi. Ca atare, ar fi şi mai puţin probabile rezultatele de tip 100% sau peste 60%”, în alegerile locale, arată raportul EFOR. 

O treime din primari n-ar fi trebuit să fie primari
În  2011, PSD şi PDL au semnat împreună un proiect legislativ cu scopul de a modifica legea electorală pentru a permite alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. „Motivele invocate au fost diverse, făcându-se apel la economii la bugetul de stat sau facilitarea organizării alegerilor. Cu toate acestea, principalul efect pe care l-a avut această modificare a fost să ajute primarii în funcţie, care au deja la îndemână întreaga administraţie locală, să obţină mai uşor mandatele“, explică raportul EFOR. Până la urmă, parlamentarii PSD şi-au restrat semnăturile, însă legea a trecut cu votul majorităţii PDL. EFOR arată că dacă s-ar fi menţinut sistemul în două tururi, o treime din cei aproximativ 3.186 de primari aleşi în 2012 ar fi câştigat mandatul cu mari emoţii, sau deloc, întrucât au obţinut sub 50%+1 din voturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite